Zakładam temat w tym dziale ponieważ jestem nie zbyt obeznanym linuksowcem.
A więc posiadam kartę Ati Radeon 9600 o której już nie raz pisałem.
Czasami coś się "psuje" z grafiką i np. zamiast klepsydry przy kursorze są jakieś mieniące się kolory , także kolorowe ikony zamieniają się w różnokolorowe kreski. (Po restarcie problem na jakiś czas znika , po godzinnym użytkowaniu znowu się robi to samo , spada również wydajność komputera)
Domyślam się że może być to wina sterownika , ale jak sprawdzić czy ten sterownik jest zainstalowany? A jak nie jest zainstalowany to jak go zainstalować by wszystko było zrobione "porządnie" ?
Proszę o nie kasowanie tematu , przeszukiwałem różne fora , google , znaleźć na pewno coś można lecz co do poprawności instalacji niekiedy mam wątpliwości , a więc proszę o wytłumaczenie tego jak tumanowi tym bardziej że jest to rzecz banalnie prosta (Dla niektórych)

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
EDIT :
Do pomocy zamieszczę parę komend które wklepałem w terminal , mogą okazać się pomocne bo od pół roku nie mogę uporać się z tą kartą żeby chociaż dało się normalnie użytkować komputer , nie chodzi mi żeby wyciskać z niej demona prędkości.
Natomiast wynik drugiej komendy pokazuje :lspci -nn | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600] [1002:4150]
Patrząc na te dwie komendy widzę nie jasność , moja karta to chipset RV350 ale na drugim planie piszę DRI R300 , więc może w tym problem?glxinfo |grep vendor
server glx vendor string: SGI
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
OpenGL vendor string: DRI R300 Project