wine + zewnętrzny monitor = wyświetlanie na kawałku ekranu
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
wine + zewnętrzny monitor = wyświetlanie na kawałku ekranu
hej,
mam netbooka samsung n150. Jako, że ekran mały to czasem podpinam mu 14 calowy monitor 1920x1200 i tak sobie pracuje. Nie ma z tym problemu (ten monitor wtedy jest jedyny bo z dwoma na raz komputerek sobie nie radzi co mnie nie dziwi specjalnie). Problem jest jednak jak chcę odpalić sobie photoshopa albo coś innego przez wine. Widzę tylko fragment obrazu mniej więcej wielkości monitora w netbooku a okno jest np na cały ekran ustawione. Powoduje to to, że nie da się pracować bo mogę klikać na to czego nie widzę, ale nie wiem na co klikam. Tak jakby to co jest poza widocznym polem było przeźroczyste (widzę okna które są poniżej. Spotkał się ktoś z czymś takim?
mam netbooka samsung n150. Jako, że ekran mały to czasem podpinam mu 14 calowy monitor 1920x1200 i tak sobie pracuje. Nie ma z tym problemu (ten monitor wtedy jest jedyny bo z dwoma na raz komputerek sobie nie radzi co mnie nie dziwi specjalnie). Problem jest jednak jak chcę odpalić sobie photoshopa albo coś innego przez wine. Widzę tylko fragment obrazu mniej więcej wielkości monitora w netbooku a okno jest np na cały ekran ustawione. Powoduje to to, że nie da się pracować bo mogę klikać na to czego nie widzę, ale nie wiem na co klikam. Tak jakby to co jest poza widocznym polem było przeźroczyste (widzę okna które są poniżej. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Samung n150 Ubuntu power 

- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Odp: wine + zewnętrzny monitor = problem z wyświetlaniem
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.A jakie masz ustawienia "ekranu" WINE ?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Zupełnie standardowe, wine dopiero co wgrałem i nic tam jeszcze nie zmieniałem.
Samung n150 Ubuntu power 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Stwórz plik i wsadź tam to:
Następnie nadaj mu praway wykonalności, podłącz monitor i uruchom. U mnie na n150 to rozwiązało problem z zewnętrznym ekranem. Po odłączeniu ekranu standardowa FN+F4 żeby powrócić na wyświetlacz netbooka.
Kod: Zaznacz cały
#! /bin/bash
# Set up shell
export PATH=/usr/local/bin:/usr/bin:/bin
set -o nounset
shopt -s extglob
unalias -a
# Get status
xrandr_q_out=$( xrandr -q )
# Check external screen connected
if [[ ! $xrandr_q_out =~ 'VGA1 connected' ]]; then
/usr/bin/yad --button=gtk-quit --image=/usr/share/icons/Tango/22x22/status/error.png \
--on-top --sticky --title=" ${0##*/} " \
--text 'Error: external screen not connected' \
--window-icon /usr/share/icons/Tango/22x22/status/error.png
exit 1
fi
# Determine which screen to de/activate
internal_active=
external_active=
while read line
do
[[ $line =~ ^VGA1.*mm$ ]] && external_active=true
[[ $line =~ ^LVDS1.*mm$ ]] && internal_active=true
done <<< "$xrandr_q_out"
# If both active switch to external to suit most common usage pattern.
if [[ $internal_active ]]; then
new_screen=VGA1
old_screen=LVDS1
else
new_screen=LVDS1
old_screen=VGA1
fi
# Switch screens
xrandr --output $new_screen --auto && xrandr --output $old_screen --off
exit
- igotit4free
- Przyjaciel
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Sputnik_Wwa pisze:...
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEMW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM