Jak zablkować możliwośc instalacji systemu

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Szogi1910
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Jak zablkować możliwośc instalacji systemu

Post autor: Szogi1910 »

Witam
Mam takie nie typowe pytanie a mianowicie czy istnieje możliwość zrobienia spod linuksa hasło na instalację system np. żeby jakie kolwiek zmiany zrobić zainstalować lub przeinstalować system z rodziny windows. chodzi mi coś o takiego jak synaptic na linuksie którym wmaga hasła na zainstalowanie jakieś bibliotek to chce tak zrobić że dopiero po wpisaniu hasła można było wprowadzić jakieś zmiany typu nowa instalacji windowsa albo przeinstalowanie. I jeszcze jedno jak by była taka możliwość czy by wtedy można było instalować normalnie programy na windowsie itp
Awatar użytkownika
jaca1313
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Jak zablkować możliwośc instalacji systemu

Post autor: jaca1313 »

wstaw hasło do biosa i po problemie, ale wcześniej ustaw first hard disc
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Post autor: igotit4free »

Hasło BIOSa zdejmuje się hasłem serwisowym, spinając zworki albo usuwając podtrzymanie zasilania jego "pamięci". I po problemie.
Odpowiedź na pytanie tytułowe brzmi : nie da się.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: john_clock »

igotit4free pisze:Hasło BIOSa zdejmuje się hasłem serwisowym, spinając zworki albo usuwając podtrzymanie zasilania jego "pamięci". I po problemie.
Odpowiedź na pytanie tytułowe brzmi : nie da się.
Nie da się i da się. Wiadomo, że pewnego zabezpieczenia nie ma, ale można jednak potencjalnemu złoczyńcy utrudnić pracę. CCMOS można (prawie) uniemożliwić mając obudowę zamykaną na kluczyk. Bardziej leniwi na tym odpadną, bo nie będzie im się chciało kombinować z hasłem serwisowym. Oczywiście można wtedy zniszczyć obudowę, ale jak ktoś jest aż tak zawzięty, to nie ma rady.
Widziałem jeszcze taki patent, że komputer stoi w szafce zamykanej na klucz, a w ściance szafki wycięta jest dziura na przycisk.
Można to zmodyfikować, żeby było pewniej i estetyczniej - nie wycinać dziury w szafce, tylko ustawić włączanie komputera po wpisaniu hasła na klawiaturze. Wydaje mi się, że wtedy poza włamaniem do szafki nie ma innej możliwości.

No... oczywiście ten ostatni sposób nie nadaje się do komputera, z którego korzysta kilka osób, a przynajmniej jedna z nich jest podejrzana. To, co opisałem wiąże się z kompletnym zablokowaniem dostępu do komputera. Jeśli zostawisz jakąkolwiek furtkę, to zawsze znajdzie się sposób na ominięcie zabezpieczeń.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”