Utracone dane na partycji Linux Swap? Pomocy!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Utracone dane na partycji Linux Swap? Pomocy!
Jestem zielony jeżeli chodzi o użytkowanie linuxa i już od początku zrobiłem chyba błąd mojego życia. Przy instalowaniu linuxa (kubuntu 10.10) zaznaczyłem jako partycję linux swap, partycję, na której miałem dane i używałem jej w windowsie. W tej chwili windows w ogóle nie widzi tej partycji i z tego co się dowiedziałem, przy tworzeniu linux swap partycja ta jest formatowana. Czy jest możliwość odzyskania danych i przywrócenie możliwości używania tej partycji w windowsie? Proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję.
PS. Przeszukałem net, ale nie znalazłem żadnych informacji na ten temat.
PS. Przeszukałem net, ale nie znalazłem żadnych informacji na ten temat.
- Pan Świnka
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: Utracone dane na partycji Linux Swap? Pomocy!
Jeśli działał linux na tym swapie, to raczej ładnie poszatkowało już ci dane. Raczej nic tej partycji nie "formatowało" przy instalacji (ale mogę się mylić).
Po pierwsze, trzeba jak najszybciej przestać używać swapa, później zmienić jego rodzaj na taką partycję jaką tam miałeś. Proponuję: gdzie NAZWADYSKU to będzie coś typu /dev/sdX (przewaznie sda) i kursorem wchodzisz na dobrą partycję (strzałki góra i dół) i wybierasz typ z menu (na dole strzałkami w prawo i lewo). Typ zmieniasz na taki jak miałeś np. 07 to ntfs.
Później dajesz zapisz.
Później módl się i spróbuj zamontować X dysk Y nr partycji. Nie pamiętam też czy do ntfsu nie trzeba jakiś przełączników.
Pamiętaj że używając cfdiska trzeba to robić bardzo rozważnie, bo jak zajedziesz sobie partycję główną, to będzie średnio.
I jeszcze jedno, jak usuniesz sobie swapa z systemu, pamiętaj to też poprawić w /etc/fstab
Po pierwsze, trzeba jak najszybciej przestać używać swapa, później zmienić jego rodzaj na taką partycję jaką tam miałeś. Proponuję:
Kod: Zaznacz cały
sudo cfdisk NAZWADYSKU
Później dajesz zapisz.
Później módl się i spróbuj zamontować
sudo mount /dev/sdXY
Pamiętaj że używając cfdiska trzeba to robić bardzo rozważnie, bo jak zajedziesz sobie partycję główną, to będzie średnio.
I jeszcze jedno, jak usuniesz sobie swapa z systemu, pamiętaj to też poprawić w /etc/fstab
poszukajcie odpowiedzi w /dev/null 

-
- Piegowaty Guziec
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Z tego co się dowiedziałem, to linux używa tej partycji, gdy ma za mało pamięci. Mam 4GB,
więc podobno może jej nie używać, bo to wystarcza spokojnie. Czy z tego względu linux mógł nie zniszczyć moich danych czy tak czy siak tak się stało?
Opiszę dokładniej strukturę partycji: mam dwa dyski, na pierwszym są 4 partycje, z czego czwarta to linux, natomiast drugi dysk to jedna partycja z linux swap'em. Wyłączyłem swapa przez swapoff -a, mam nadzieję, że dobrze. Więc czy przy takiej strukturze dysków mam wpisać:
?
A potem:
?
Możesz wytłumaczyć co mam dokładnie zrobić w /etc/fstab ?
Którą partycję jako główną masz na myśli? Tę z linuxem?
Prosiłbym o potwierdzenie tego co napisałem, ponieważ kompletnie się na tym nie znam i nie chcę dalej tego schrzanić.
Z tego co się dowiedziałem, to linux używa tej partycji, gdy ma za mało pamięci. Mam 4GB,
więc podobno może jej nie używać, bo to wystarcza spokojnie. Czy z tego względu linux mógł nie zniszczyć moich danych czy tak czy siak tak się stało?
Opiszę dokładniej strukturę partycji: mam dwa dyski, na pierwszym są 4 partycje, z czego czwarta to linux, natomiast drugi dysk to jedna partycja z linux swap'em. Wyłączyłem swapa przez swapoff -a, mam nadzieję, że dobrze. Więc czy przy takiej strukturze dysków mam wpisać:
sudo cfdisk /dev/sda
A potem:
sudo mount /dev/sd10
Możesz wytłumaczyć co mam dokładnie zrobić w /etc/fstab ?
Którą partycję jako główną masz na myśli? Tę z linuxem?
Prosiłbym o potwierdzenie tego co napisałem, ponieważ kompletnie się na tym nie znam i nie chcę dalej tego schrzanić.
- Pan Świnka
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
cfdisk tak, zadziałaj na /dev/sda - tam będziesz miał numery partycji po lewej, więc stamtąd zgapisz numerek /dev/sdaXXX które to sda 
wynik wklej nam tutaj

wynik
fdisk -l
poszukajcie odpowiedzi w /dev/null 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86
Coś mi się zdaje że ta partycja poszła do /dev/null-a (śmietnika).
Pomoże Ci testdisk.
Pomoże Ci testdisk.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
ja mam 2 giga ramu i powiem wam że nawet jak wykorzystam około 40% pamięci ram to czasem i swap się zapełnia nawet do 15% z 1gb
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za wszlką pomoc. Jednak udało mi się odzyskać dane, oczywiście nie jestem w stanie sprawdzić wszystkiego, ale te które sprawdziłem prawie wszystkie nie są uszkodzone. Napiszę jak to zrobiłem, może kiedyś się komuś przyda, jeżeli popełni mój błąd.
W windowsie odbudowałem tablicę partycji programem Partition Table Doctor, tak żeby widział ją jako NTFS. Było ją widać, ale jako uszkodzoną, ale to już coś. Odpaliłem Power Data Recovery, który znalazł wszystkie pliki, nawet te, które już były usunięte przeze mnie, ale to normalne
Potem to już pewnie wiadomo, przerzuciłem pliki na drugi dysk, a ten zepsuty sformatowałem akurat przy użyciu Acronis Disk Director Suite (ale to już bez różnicy czym), żeby znowu był na NTFS'ie. Odzyskałem dysk.
Testdisk'a też odpałałem, ale nie wiem jak ustawić typ partycji (Intel, Mac Os itp.), nic mi nie pasowało z dostępnych opcji i w ogóle bałem się coś tam zmieniać, bo ten program ma sporą władzę
Całe recovery robiłem w czasie, kiedy tutaj pisałem, więc gdyby nie pomogło, skorzystałbym z Waszej pomocy. Dzięki jeszcze raz. Niech mój błąd będzie przestrogą dla nowych użytkowników linuxa. Szczerze mówiąc nigdy go nie lubiłem, a teraz już całkiem się zraziłem. Instalowałem go, bo chciałem się nauczyć w nim programować, takie wymogi rynku
W windowsie odbudowałem tablicę partycji programem Partition Table Doctor, tak żeby widział ją jako NTFS. Było ją widać, ale jako uszkodzoną, ale to już coś. Odpaliłem Power Data Recovery, który znalazł wszystkie pliki, nawet te, które już były usunięte przeze mnie, ale to normalne

Testdisk'a też odpałałem, ale nie wiem jak ustawić typ partycji (Intel, Mac Os itp.), nic mi nie pasowało z dostępnych opcji i w ogóle bałem się coś tam zmieniać, bo ten program ma sporą władzę

Całe recovery robiłem w czasie, kiedy tutaj pisałem, więc gdyby nie pomogło, skorzystałbym z Waszej pomocy. Dzięki jeszcze raz. Niech mój błąd będzie przestrogą dla nowych użytkowników linuxa. Szczerze mówiąc nigdy go nie lubiłem, a teraz już całkiem się zraziłem. Instalowałem go, bo chciałem się nauczyć w nim programować, takie wymogi rynku