wicd nie dziala prawidlowo
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
wicd nie dziala prawidlowo
WItam mam problem zainstalowalem sobie dzis ubuntu(juz dawno nie bawilem sie linux'ami)
No i ogolnie musze sobie doinstalowac kde i xfce bo chce zobaczyc co miedzy tymi 3 przypadnie mi bardziej do gustu choc zawsze uzywalem gnome.
Problem polega na tym ze musze najpierw skonfigurowac sie wlan.
Odinstalowalem i usunolem z kompa network-manager a na jego miejsce zainstalowalem wicd(prosta kompilacja zrodel python'a) po czym restart kompa no i oczywiscie po restarcie program wicd pytal o haslo sudo.
Podalem mu je, i w menu -> internet znajduje sie wicd a w menadzerze pakietow network-manager juz nie ma w ogole, jednak wicd nie dziala w ogole mi sie nie wlacza....
p.s jesli chodzi o karte sieciowa to oczywiscie sterowniki chodza, bo system sam mnie poinformowal ze wlaczyl odpowiednie sterowniki dla karty atheros ar5007eg wireless network adapter.
Ktos wie jak pomoc?
No i ogolnie musze sobie doinstalowac kde i xfce bo chce zobaczyc co miedzy tymi 3 przypadnie mi bardziej do gustu choc zawsze uzywalem gnome.
Problem polega na tym ze musze najpierw skonfigurowac sie wlan.
Odinstalowalem i usunolem z kompa network-manager a na jego miejsce zainstalowalem wicd(prosta kompilacja zrodel python'a) po czym restart kompa no i oczywiscie po restarcie program wicd pytal o haslo sudo.
Podalem mu je, i w menu -> internet znajduje sie wicd a w menadzerze pakietow network-manager juz nie ma w ogole, jednak wicd nie dziala w ogole mi sie nie wlacza....
p.s jesli chodzi o karte sieciowa to oczywiscie sterowniki chodza, bo system sam mnie poinformowal ze wlaczyl odpowiednie sterowniki dla karty atheros ar5007eg wireless network adapter.
Ktos wie jak pomoc?
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: wicd nie dziala prawidlowo
No to teraz skoro masz nowo zainstalowany system zainstaluj ponownie 
Nie usuwaj sam Network Menadzera a zainstaluj Wicd.
Ten program po zainstalowaniu przejmie sterowanie wi-fi, oczywiscie w ustawieniach bedziesz musial podac dane, jesli nie uzywasz DHPC lub haslo do WPA czy jakie szyfrowanie tam uzywasz.
Wicd jest w repo, nie potrzeba nic kompilowac, zaznaczasz Wicd a reszte Synaptic dociagnie potrzebnych pakietow zaleznych od niego.

Nie usuwaj sam Network Menadzera a zainstaluj Wicd.
Ten program po zainstalowaniu przejmie sterowanie wi-fi, oczywiscie w ustawieniach bedziesz musial podac dane, jesli nie uzywasz DHPC lub haslo do WPA czy jakie szyfrowanie tam uzywasz.
Wicd jest w repo, nie potrzeba nic kompilowac, zaznaczasz Wicd a reszte Synaptic dociagnie potrzebnych pakietow zaleznych od niego.
- kilab
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Na forum php napisałem też tobie co powinieneś zrobić. @vodka, problem taki, że po instalacji nie ma pewnie repozytoriów ustawionych, nawet jeśli to są one nieaktualne. Kolega pisał, że nie może uzyskać połączenia nawet po kablu więc synaptic odpada 

-
- Piegowaty Guziec
W repo w ogole nie mialem wicd o to chodzi...
To jak wiecie moze jak zrobic zeby wicd sie wlaczal?
Wszystko jest chodzi o to ze po zalogowaniu podaje haslo root'a bo o to pyta wicd zeby miec dostep do karty...
Po czym mowi ze sie rozlacza i nie wyszukuje zadnego polaczenia...
A sterowniki do karty sa zainstalowane...
Jednak wicd sie nie wlacza
To jak wiecie moze jak zrobic zeby wicd sie wlaczal?
Wszystko jest chodzi o to ze po zalogowaniu podaje haslo root'a bo o to pyta wicd zeby miec dostep do karty...
Po czym mowi ze sie rozlacza i nie wyszukuje zadnego polaczenia...
A sterowniki do karty sa zainstalowane...
Jednak wicd sie nie wlacza
- kilab
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Pisałem już, uruchom wicd z konsoli i zobacz jakie błędy wypluwa.
-
- Piegowaty Guziec
Przeinstalowalem system na nowo.
CHce zobaczyc czy network-manager zadziala poki co nie wyszukuje zadnej sieci, w ogole dioda z wlan sie nie swieci wiec musze zainstalowac sterowniki niestety:
madwifi-ng-r2756+ar5007
Nie dziala mi przy kompilacji mam bledy.
Wiec w sumie nie wiem co mam zrobic...
CHce zobaczyc czy network-manager zadziala poki co nie wyszukuje zadnej sieci, w ogole dioda z wlan sie nie swieci wiec musze zainstalowac sterowniki niestety:
madwifi-ng-r2756+ar5007
Nie dziala mi przy kompilacji mam bledy.
Wiec w sumie nie wiem co mam zrobic...
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kolego @vodka o jakim systemie wogule rozmawiamy??
W podpisie masz 8.04, nie pamietam czy w kernelu byl w kompilowany sterownik dla ar5007, bo dla wczesniejszych wersji ar500x byl. Sam posiadam wczesniejsza karte i na 8.04 dzialala mi, nie musialem nic kompilowac.
A jesli jest to ktores wydanie 10.4 czy 10.10 jest juz w kernelu ta karta.
Do tego tu na forum jest watek o repozytoriach viewtopic.php?t=37494
z aktualizuj plik /etc/apt/sources.list i nastepnie
a w Synapticu zobaczysz program WICD.
W podpisie masz 8.04, nie pamietam czy w kernelu byl w kompilowany sterownik dla ar5007, bo dla wczesniejszych wersji ar500x byl. Sam posiadam wczesniejsza karte i na 8.04 dzialala mi, nie musialem nic kompilowac.
A jesli jest to ktores wydanie 10.4 czy 10.10 jest juz w kernelu ta karta.
Do tego tu na forum jest watek o repozytoriach viewtopic.php?t=37494
z aktualizuj plik /etc/apt/sources.list i nastepnie
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get update
-
- Piegowaty Guziec
wydaje mi sie ze czasami pisze po chinsu ale nvm
problem rozwiazany zainstalowalem 10.4.1 w kernelu driver juz byl i wszystko dziala mam tylko nadzieje ze to nie ster z win32 bo jak nie to aircrack nawet dzialac nie bedzie...;/
problem rozwiazany zainstalowalem 10.4.1 w kernelu driver juz byl i wszystko dziala mam tylko nadzieje ze to nie ster z win32 bo jak nie to aircrack nawet dzialac nie bedzie...;/