Drukarka atramentowa

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
Lewis
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Drukarka atramentowa

Post autor: Lewis »

Witam, namyślam się na zakup jakiejś drukarki atramentowej z którą nie miałbym problemów pod Ubuntu. Jako iż mam dużo pracy proszę Was o pomoc w wytypowaniu jakichś modeli. Przyznam iż w tym temacie jestem zielony (pierwsza moja drukarka). A więc zależy mi na tanim tuszu. Choć w sumie fajnie jeśli dałoby się kupić jakieś podróbki :whis:
Drukarka ~150 zł. Używana będzie sporadycznie (głównie tekst).

Brałem też pod uwagę wybranie się do Media Markt ale słyszałem iż większość osób odradza kupowanie tam :-?
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Drukarka atramentowa

Post autor: figa »

Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Brałem też pod uwagę wybranie się do Media Markt ale słyszałem iż większość osób odradza kupowanie tam
to prawda ja miałam kiedyś pecha jak kupiłam PC (w pierwszej połowie lat 90) bo po 15 komp od włączenia komputera zdechł i trzeba było składać reklamację a tamci musieli wymienić cały komp i nikomu tego nie życzę

A jeśli chodzi chodzi o drukarki polecam HP seria Deskjet HP mnie nigdy nie zawiodło (tata ma stara drukarkę z tej serii ale stara z czasów winshita XP)
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

@Lewis
A więc zależy mi na tanim tuszu. Choć w sumie fajnie jeśli dałoby się kupić jakieś podróbki.
Tania drukarka, a później same kłopoty...
Tusz w drukarce atramentowej wysycha, rzadko używana i kłopot, dysze do wymiany, czyli trzeba nowa drukarkę kupić bo naprawa nieopłacalna, już to dwa razy przerabiałem. Teraz raczej się zdecyduje na tanią ale laserową, z tonerem tego kłopotu nie ma. I też są tanie zamienniki.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Popieram całkowicie Krisa .
Jak nie potrzebny kolor to też wybrałabym tani laser choćby używaną.
Już 2x kupowałam używaną laserową drukarkę i nie żałowałam.
Miałam HP Laserjet 4plus której tylko wielkość mi nie odpowiadała bo drukowanie było super tanie biorąc pod uwagę że sama sobie dosypywałam toner kupiony za grosze do kasety w której zrobiłam otwór do dosypywania. :) (kaseta w tej drukarce jest duża bo aż na 6 000 stron ).
Teraz używam Brothera MFC 7820N (ze względu na wbudowany fax ) i jestem prawie zadowolona bo nie lubię wkładania kartek w otwór przy pojedynczym podawaniu kartek. Wolę tak jak było w HP - podawanie na otwieraną klapkę bo jest wygodniejsze.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Tania drukarka, a później same kłopoty...
Tusz w drukarce atramentowej wysycha, rzadko używana i kłopot, dysze do wymiany, czyli trzeba nowa drukarkę kupić bo naprawa nieopłacalna, już to dwa razy przerabiałem. Teraz raczej się zdecyduje na tanią ale laserową, z tonerem tego kłopotu nie ma. I też są tanie zamienniki.
ja tez to przerabiałam (urządzenie wielofunkcyjne atramentowe HP) a teraz mam laser
Awatar użytkownika
Lewis
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Lewis »

Może i fajne te leserki ale to raczej nie na moja obecną kieszeń :-( Używanych nie chcę bo ostatnio przejechałem się naście razy na używanych rzeczach.

Ale z drugiej strony chyba te atramentowe takie straszne nie są bo kupa ludzie ma i używa. Nawet dzisiaj byłem u brata ciotecznego i mówił iż rok temu kupił tusz i sporadycznie coś tam wydrukował i zero problemów. Więc już sam nie wiem.... :craz:
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

@Lewis
Nikt na siłę nie będzie Ciebie przekonywał. Decyzje podejmujesz sam, twoja decyzja, twoja kasa i Twoje ewentualne problemy.
Kupisz atramentową, rok gwarancji, później wyrzucisz.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Lewis pisze:Może i fajne te leserki ale to raczej nie na moja obecną kieszeń :-( Używanych nie chcę bo ostatnio przejechałem się naście razy na używanych rzeczach.

Ale z drugiej strony chyba te atramentowe takie straszne nie są bo kupa ludzie ma i używa. Nawet dzisiaj byłem u brata ciotecznego i mówił iż rok temu kupił tusz i sporadycznie coś tam wydrukował i zero problemów. Więc już sam nie wiem.... :craz:
ja bym na twoim miejscu wybrała laserówkę to jest tańsze nawet jak mało drukujesz
pomyśl jeden komplet morze starczyć na rok lub dłużej pod warunkiem ze mało drukujesz ale przy średnim korzystaniu z drukarki to komplet starczy na 8-9 miesięcy a mniej jeśli dużo drukujesz
to jest taniej niż tusz

jeśli to cię nie przekona to już twoja sprawa
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Post autor: empitt »

Tusz w drukarce atramentowej wysycha, rzadko używana i kłopot, dysze do wymiany, czyli trzeba nowa drukarkę kupić bo naprawa nieopłacalna
Takiej bzdury to ja jeszcze nie słyszałem, bo to zależy od modelu drukarki. Owszem są takie, że mają wbudowane na stałe głowice, ale raczej ciężko jest już spotkać takie rozwiązanie w dzisiejszych i najtańszych drukarkach, ponieważ dysze są wbudowane w atramenty.
Jak nie potrzebny kolor to też wybrałabym tani laser choćby używaną.
Już 2x kupowałam używaną laserową drukarkę i nie żałowałam.
Miałam HP Laserjet 4plus której tylko wielkość mi nie odpowiadała bo drukowanie było super tanie biorąc pod uwagę że sama sobie dosypywałam toner kupiony za grosze do kasety w której zrobiłam otwór do dosypywania. (kaseta w tej drukarce jest duża bo aż na 6 000 stron ).
Teraz używam Brothera MFC 7820N (ze względu na wbudowany fax ) i jestem prawie zadowolona bo nie lubię wkładania kartek w otwór przy pojedynczym podawaniu kartek. Wolę tak jak było w HP - podawanie na otwieraną klapkę bo jest wygodniejsze.
Jeśli chodzi o stare modele drukarek laserowych to się zgodzę, ale nowsze modele zaczynają mieć chorą politykę. Widziałem drukarkę laserową HP za 500zł, a toner do niej na 700 stron kosztuje ponad 200zł co czyni, że zakup staje się mało atrakcyjny. Zaczynają z ludzi zdzierać tak samo jak z atramentówek (kiedyś za oryginalny atrament 20ml do mojego starego Canona płaciłem około 20zł, w dzisiejszych czasach jest to zupełnie niemożliwe).

Ale jak ktoś sporo drukuje, to także polecam laserówki, tylko radzę uważać żeby nie złapać się w pułapkę. Natomiast jak ktoś drukuje 1 stronę miesiąc, to w tym przypadku szkoda pieniędzy na laserówkę.
Kupisz atramentową, rok gwarancji, później wyrzucisz.
A mi Canon i250 z wbudowaną głowicą i z tanim atramentem 20ml za 5zł (na Allegro kupowałem ze 30 razy) przeżył 8 lat.

Teraz posiadam drukarkę HP D1660 za około 100zł i nie narzekam. Średnio drukuję 1 stronę na tydzień, a atramenty uzupełniam sam i koszt eksploatacji jest niski (około 1-2zł na 250 stron). Jak się dba o drukarkę, to nawet atramentówka może służyć i być niedroga w eksploatacji. Rewelacji na pewno nie ma, ale do moich celów jest wystarczająca.

Myślę, że wybór drukarki zależy od naszych potrzeb...
Inny OS = Fedora
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Takiej bzdury to ja jeszcze nie słyszałem, bo to zależy od modelu drukarki. Owszem są takie, że mają wbudowane na stałe głowice, ale raczej ciężko jest już spotkać
nie ciężko bo Brothery tak mają te dzisiaj produkowane też

Co do Canona to czytałam że nie jest wspierany w Linuxie tak że może nie chodzić.
Ja drukuję dużo więc tylko laserówka mi odpowiada ale i przy małej ilości wydruków tez bym wybrała laser ze względu na koszty eksploatacji, cenę (używane nie są drogie) i brak możliwości zaschnięcia tuszy co jednak się zdarza - znam to z autopsji. :(
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Post autor: empitt »

nie ciężko bo Brothery tak mają te dzisiaj produkowane też
Tylko bądźmy szczerzy, kupić atramentówkę Brothera jest strasznie ciężko, bo już dawno nie widziałem ich w sklepach.
Co do Canona to czytałam że nie jest wspierany w Linuxie tak że może nie chodzić.
Na stronie Canona są sterowniki dla Linuksa, więc to zdanie nie jest do końca prawdą. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że lubią sprawiać problemy i czasem trzeba włożyć sporo wysiłku żeby drukarka zadziałała.
Ja drukuję dużo więc tylko laserówka mi odpowiada
Też tak zrobiłbym.
przy małej ilości wydruków tez bym wybrała laser ze względu na koszty eksploatacji
Jeśli mam drukować 200 stron rocznie nie kupiłbym laserówki, ponieważ jest to wywalanie pieniędzy w błoto. Atramentówki też mogą być tanie w eksploatacji (ale bądźmy szczerzy samodzielne uzupełnianie zbiorników nie jest przyjemne i jak ktoś drukuje po 100 stron dziennie, to wyrzuci taką drukarkę przez okno i słusznie), a co wysychania atramentów ten problem miałem kiedyś.

EDIT:
Dzisiaj byłem na uczelni i mój profesor wspomniał o drukarkach laserowych (zbieg okoliczności ;)). Odradzał te najmniejsze i najtańsze, ponieważ ich eksploatacja jest zazwyczaj droga i wcale nie tańsza niż w atramentówkach. Jak ktoś ma zamiar kupić laserówkę, to warto dołożyć kilka stówek do większego urządzenia, ponieważ tonery są tańsze i starczają na dużo dłużej. Myślę, że niektórym taka mała wskazówka się przyda.
Inny OS = Fedora
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”