Hauleth pisze:@luzakwielki, ale ona cieknie jak cholera a oprócz tego tak się nie robi!
No pewnie, że cieknie (chyba, że) - jednak nie o tym jest wątek, tylko o konstruktorze kopiującym i żeby on zadziałał przy API takim jak chciał założyciel wątku "X obiekcik = f1();" musi zwracać referencję - zawartość funkcji była tylko modyfikacja tej podanej przez "dawwin", żeby działała z konstruktorem kopiującym - nie miałem zamiaru wgłębiać się w jaki sposób zarządza pamięcią, czy będzie robić fabryki, menadżery, singletony, czy inne wzrorce projektowe czy po prostu klasa abc będzie dziedziczyć po gc (dzięki czemu to new nie będzie new z C++, a z Boehm GC (który wchodzi w skład GCC), który sam zadba o odśmiecanie) - na prawdę mnie to w tym temacie nie obchodzi, bo nie to jest sensem tego tematu.
mikolajs pisze:Miałem na myśli abc *b = f() czyli mamy factory

Bądźmy zgodni z tematem - temat jest poświęcony nauce c++, a dokładniej konstruktorowi kopiującemu, a w ten sposób, który podałeś nie ma mowy o konstruktorze kopiującym, a przypisaniu wskaźnikowi b, adresu zwracanego przez funkcję czyli zupełnie nie o to chodzi.