Reinstalacja Ubuntu na tym samym dysku co Windows
- Heron
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Reinstalacja Ubuntu na tym samym dysku co Windows
Witam, mam zainstalowany system Windows oraz system Ubuntu na tym samym dysku. Czy reinstalując z nieznanych przyczyn (np. zachcę sobie jeszcze raz zainstalować Ubuntu na czysto), system Ubuntu i nie ruszając partycji na której jest system Windows, mogę taka reinstalacją uszkodzić system Windows ? (Mam nadzieję że mogę zadać tu takie pytanie mimo obecności w nim systemu Windows, bardziej tyczy się to operacji na Ubuntu więc chyba nie pytam znów o Windows... mam nadzieję) ?
- empitt
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Reinstalacja Ubuntu na tym samym dysku co Windows
Jeśli nie zrobisz czegoś głupiego to teoretycznie nic mu się nie stanie, ale praktycznie możesz mieć pecha i taką możliwość trzeba wziąć pod uwagę.
Inny OS = Fedora
- zakalec
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Jedyne, co może się zepsuć to sektor rozruchowy MBR, ale to idzie naprawić:-)Heron pisze:Witam, mam zainstalowany system Windows oraz system Ubuntu na tym samym dysku. Czy reinstalując z nieznanych przyczyn (np. zachcę sobie jeszcze raz zainstalować Ubuntu na czysto), system Ubuntu i nie ruszając partycji na której jest system Windows, mogę taka reinstalacją uszkodzić system Windows ? (Mam nadzieję że mogę zadać tu takie pytanie mimo obecności w nim systemu Windows, bardziej tyczy się to operacji na Ubuntu więc chyba nie pytam znów o Windows... mam nadzieję) ?
- Heron
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
No tak ok, rozumiem, że może się zdarzyć przypadek losowy, ale ogólnie i z reguły jest to operacja bezpieczna, tak ? 

- empitt
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Samo na ogół nic się nie psuje, ale lubimy popełniać błędy i tylko ten przypadek może Cie najwyżej dotknąć. Ogólnie operacja jest bezpieczna.
Inny OS = Fedora