Pidgin nie pobiera kontaktów gg
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Pidgin nie pobiera kontaktów gg
Witajcie.
Mam problem z konfiguracją Pidgina 2.7.7 (najnowszy z getdeb) - na Ubuntu Netbook Remix 10.10.
Po dodaniu kont GG, XMPP AQQ oraz XMPP Facebook, widać grupy i kontakty offline etc, ale nie pobierają się kontakty z gg. Zainstalowałem od nowa pidgina, i wpisałem tylko konto gg, nadal nie są pobierane kontakty. Czytałem, że trzeba wejść w konta -> mój numer gg i pobierz listę kontaktów, lecz wcale nie mam takiej opcji: http://obrazki.elektroda.net/82_1291904957.png
W czym tkwi rzecz?
Mam problem z konfiguracją Pidgina 2.7.7 (najnowszy z getdeb) - na Ubuntu Netbook Remix 10.10.
Po dodaniu kont GG, XMPP AQQ oraz XMPP Facebook, widać grupy i kontakty offline etc, ale nie pobierają się kontakty z gg. Zainstalowałem od nowa pidgina, i wpisałem tylko konto gg, nadal nie są pobierane kontakty. Czytałem, że trzeba wejść w konta -> mój numer gg i pobierz listę kontaktów, lecz wcale nie mam takiej opcji: http://obrazki.elektroda.net/82_1291904957.png
W czym tkwi rzecz?
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Odp: Pidgin nie pobiera kontaktów gg
na pewno nie ma? Konta -> NUMER GG -> Pobierz listę znajomych z serwera. u mnie w 2.2.7 taka opcja jest, i u Ciebie powinna.
jak nie - napisz jakie masz w takim razie opcje w tym menu, albo pokaż screena.
A - konto musi być połączone żeby ta opcja się pojawiła. tzn stan inny niż "niedostępny".
jak nie - napisz jakie masz w takim razie opcje w tym menu, albo pokaż screena.
A - konto musi być połączone żeby ta opcja się pojawiła. tzn stan inny niż "niedostępny".
-
- Piegowaty Guziec
Dałem powyżej link do screena, może mam za wysoką wersję i cofnąć się do jakiejś znacznie niższej? Jestem także połączony. Wszystko jest okej, poza tymi kontaktami - nie uśmiecha mi się dodawać ich ręcznie, mam ich ponad 500.
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Rzecz może tkwić w tym, ze chyba masz dodane dwa razy to samo konto. Jedno jest nieaktywne, ale drugie pod spodem ma ten sam numer i wydaje się być aktywne.W czym tkwi rzecz?
-
- Przebojowy Jelonek
Spróbuj zrobić "reset" Pidgina, czyli usuń (albo zmień nazwę) folder .purple z katalogu domowego i potem uruchom ponownie Pidgina.
Pidgin w tej wersji nie ma problemów z importem kontaktów z serwera, bo przed chwilą to sprawdziłem
Pidgin w tej wersji nie ma problemów z importem kontaktów z serwera, bo przed chwilą to sprawdziłem

-
- Piegowaty Guziec
Skasowałem, od nowa skonfigurowałem, jest jak było: http://obrazki.elektroda.net/94_1291919442.png
Co więcej, nawet grup nie ma, a wcześniej były.Eh.
EDIT:
Wszystko jasne, zalogowałem się do normalnej wersji desktopowej środowiska i jest cały pasek, w tym pobierz kontakty z serwera, już nic z tego nie rozumiem.
Co więcej, nawet grup nie ma, a wcześniej były.Eh.
EDIT:
Wszystko jasne, zalogowałem się do normalnej wersji desktopowej środowiska i jest cały pasek, w tym pobierz kontakty z serwera, już nic z tego nie rozumiem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Jest tak, jak zapisałeś na serwerze gg kontakty z gg powyżej wersji 7, to pidgin ich nie doda bo są w innym formacie.
Zaznacz jeszcze w pidginie w Znajomi - Wyświetlanie - Znajomi w trybie offline, bo czasem jak pidgin pobierz kontakty a twoi znajomi są niedostępni to będzie to wyglądać jak byś nie miał listy kontaktów.
Zaznacz jeszcze w pidginie w Znajomi - Wyświetlanie - Znajomi w trybie offline, bo czasem jak pidgin pobierz kontakty a twoi znajomi są niedostępni to będzie to wyglądać jak byś nie miał listy kontaktów.
-
- Piegowaty Guziec
@ROTFL:
Nie zależy od jakiej wersji, bo dodawałem z najnowszej, a problem z pidginem jest taki, że nie rozwija się całe menu pod netbook sesją, jak zaloguje się na normalną wszystko jest.
Pytanie tylko dlaczego nie działa w wersji netbookowej pulpitu.
Nie zależy od jakiej wersji, bo dodawałem z najnowszej, a problem z pidginem jest taki, że nie rozwija się całe menu pod netbook sesją, jak zaloguje się na normalną wszystko jest.
Pytanie tylko dlaczego nie działa w wersji netbookowej pulpitu.
-
- Piegowaty Guziec
Mam podobny problem
10.10 i pidgin nie pobiera kontaktów i nie ma opcji ręcznego pobrania. Szukałem na forum i rozwiązania nie znalazłem. Debugger też na nic nie naprowadza. Może komuś się udało odpalić go na 10.10? wersja 2.7.7. Wywaliłem już nawet empathy bo nie wiedziałem czy się coś nie gryzie ale nic to nie dało :-/
10.10 i pidgin nie pobiera kontaktów i nie ma opcji ręcznego pobrania. Szukałem na forum i rozwiązania nie znalazłem. Debugger też na nic nie naprowadza. Może komuś się udało odpalić go na 10.10? wersja 2.7.7. Wywaliłem już nawet empathy bo nie wiedziałem czy się coś nie gryzie ale nic to nie dało :-/
-
- Piegowaty Guziec
U mnie takoż. Nie ma opcji importu/eksportu kontaktów.
-
- Przebojowy Jelonek
Ostatnio serwery gg chyba trochę nawalały. Może to też miało wpływ.
Co do wersji 2.7.7 Pidgina (z repo Debiana), to importowanie kontaktów działa, możliwe, ze w przypadku tego z GetDeb to jakiś błąd programu albo błąd w paczce.
Zawsze można tez cofnąć wersję do wcześniejszej.
Co do wersji 2.7.7 Pidgina (z repo Debiana), to importowanie kontaktów działa, możliwe, ze w przypadku tego z GetDeb to jakiś błąd programu albo błąd w paczce.
Zawsze można tez cofnąć wersję do wcześniejszej.
-
- Piegowaty Guziec
No dziwne jest to ze nie ma przycisku importuj. Juz probowalem zainstalowac themesy (niby pakiet zainstalowany ale nie moge ich zmieniac) by wyeliminowac blad motywu, ktory moglby nie pokazywam/nie miec przycisku importu kontaktow ale nic
w zgloszonych problemach nie widze tego
https://bugs.launchpad.net/~pidgin-developers
moze ktos dodalby do listy? jak nie bedzie chetnych to najwyzej sam poczytam jak im sie to dopisuje
aha, jak wymuszalem instalacje wersji 2.7.3 to nie bylo importu w dalszym ciagu (cos w u10.10 sprawia ze to nie dziala ale nie moge dojsc co
)
w zgloszonych problemach nie widze tego
https://bugs.launchpad.net/~pidgin-developers
moze ktos dodalby do listy? jak nie bedzie chetnych to najwyzej sam poczytam jak im sie to dopisuje
aha, jak wymuszalem instalacje wersji 2.7.3 to nie bylo importu w dalszym ciagu (cos w u10.10 sprawia ze to nie dziala ale nie moge dojsc co

-
- Przebojowy Jelonek
Bo nie tylko pidgina trzeba cofnąć, ale też pidgin-data i libpurplejak wymuszalem instalacje wersji 2.7.3 to nie bylo importu w dalszym ciagu
-
- Piegowaty Guziec
Wszystko cofniete i dalej nie ma opcji importu
jak klikam konto i wybieram dodane gg z numerem moim to nie pojawia sie zadne dodatkowe okno
usuwanie konta i dodawanie na nowo tez nic nie daje
a moze wiadomo jak pidgin zapisuje kontakty i w ktorym pliku? moze da sie go sprefabrykowac/zmodyfikowac windowsowy?
jak klikam konto i wybieram dodane gg z numerem moim to nie pojawia sie zadne dodatkowe okno
usuwanie konta i dodawanie na nowo tez nic nie daje
a moze wiadomo jak pidgin zapisuje kontakty i w ktorym pliku? moze da sie go sprefabrykowac/zmodyfikowac windowsowy?
-
- Przebojowy Jelonek
W pliku blist.xml w katalogu .purple w katalogu domowym.a moze wiadomo jak pidgin zapisuje kontakty i w ktorym pliku?
-
- Piegowaty Guziec
Ładnie. Tego pliku akurat nie sprawdzałem bo kojarzył mi się z black list 
No to Voila! Podmiana pliku z Windowsa pięknie załatwia sprawę

No to Voila! Podmiana pliku z Windowsa pięknie załatwia sprawę

-
- Przebojowy Jelonek
W tym przypadku nie jest to black list, ale buddy listTego pliku akurat nie sprawdzałem bo kojarzył mi się z black list

-
- Piegowaty Guziec
No tak, skojarzenia bywają mylące. Grunt że działa mimo że nie ma menu z listą opcji na której jej import/export kontaktów.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: LXDE
- Kontakt:
@norvoles
No to ja mam lepszy numer. Po zainstalowaniu pidgina (2.7.3) nie mam ani listy kontaktów GG (mimo różnych zaklęć z tego wątku i nie tylko), nie mam katalogu .purple i nie mam pliku blist.xml
Hmmm...
No to ja mam lepszy numer. Po zainstalowaniu pidgina (2.7.3) nie mam ani listy kontaktów GG (mimo różnych zaklęć z tego wątku i nie tylko), nie mam katalogu .purple i nie mam pliku blist.xml

Hmmm...