hasło do wifi

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
nescafe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

hasło do wifi

Post autor: nescafe »

mój problem polega na tym że od jakiegoś czasu przy wyszukiwaniu sieci chce ode mnie hasło mimo że wcześniej nie chciał bo miałem i mam ustawioną bazę kluczy ,nie mogę wejść teraz na neta przez wifi bo nie pamiętam hasła , mogę je jakoś "odzyskać" posiadam ubuntu-karmelowy koliberek
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Odp: hasło do wifi

Post autor: nithathak »

Hasła są zapisywane na twoim komputerze w /home/user/.gnome2/keyrings

Baza kluczy je szyfruje. Jeśli usuwałeś hasło do bazy kluczy to nie są zaszyfrowane i tam możesz odczytać hasło do wifi.

Jeśli ustawiłeś hasło do bazy kluczy i je pamiętasz to da się rozszyfrować keyrings ale nie wiem jak.

Jeśli nie pamiętasz hasła do bazy kluczy, ale pamiętasz hasło do panelu administracyjnego routera.
Podłączasz się kablem do routera. Wchodzisz do panelu administracyjnego. W panelu administracyjnym możesz zmienić hasło. Zazwyczaj możesz też łatwo zobaczyć stare. Często jest ono podane otwartym tekstem, jeśli jest zakropkowane to wchodzisz w kod źródłowy strony, i szukasz frazy "pass" hasło jest w value="hasło"

Jeśli router szyfruje wifi WEP, to możesz włamać się sam do siebie i poznać hasło do wifi nie znając żadnych innych haseł.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Work less, climb more :D
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

@nescafe
...od jakiegoś czasu przy wyszukiwaniu sieci chce ode mnie hasło mimo że wcześniej nie chciał...nie mogę wejść teraz na neta przez wifi bo nie pamiętam hasła , mogę je jakoś "odzyskać"...
W przypadku gdy zmieniono hasło dostępu na routerze dla danego użytkownika to też będzie taki efekt. Może w pierwszym ruchu, skontaktuj się najpierw z osoba zarządzającą routerem, może po prostu odcięto Ci dostęp.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
nescafe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: nescafe »

nie odcięto mi dostępu bo router jest u mnie w pokoju i drugi laptop dalej łączy się automatycznie z siecią
Awatar użytkownika
Hrluc
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Hrluc »

Prawym klawiszem myszki kliknij na menadżera połączeń i daj "modyfikuj połączenia".Wybierz swoją sieć.Kliknij edytuj.Na samym dole okienka masz opcję "Dostępne dla wszystkich użytkowników".Zaznacz to i zapisz.U mnie pomogło :).
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE

Post autor: k2cl »

Podejście drugie i ostatnie:

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Work less, climb more :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”