Windows xp w nie widzi dysku w Virtualbox

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
piotrekgk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Windows xp w nie widzi dysku w Virtualbox

Post autor: piotrekgk »

Witam

Próbuję zainstalować windows xp w VB, ale wyskakują mi dziwne komunikaty, których nie miałem w Ubuntu 10.04 (teraz mam 10.10). XP nie daje się zainstalować, ale z 98se nie ma problemu. Poniżej zamieszczam screen'y z początku instalacji.
Przeczytaj Regulamin.

Potem wciskam F3 i zabawa zaczyna się od nowa.
Poproszę o jakąś wskazówkę co robię źle
Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
4.jpg
(61.26 KiB) Pobrany 20 razy
3.jpg
(65.92 KiB) Pobrany 22 razy
Awatar użytkownika
Pan Świnka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Nie chce się zainstalować xp w Virtualbox

Post autor: Pan Świnka »

czy maszyna ma podpięty dysk ? wyglada tak jakby system gość go nie widział, może coś źle zrobiłeś i próbujesz uruchamiac instalator na bezdyskowej wirtualce?
poszukajcie odpowiedzi w /dev/null ;-)
Awatar użytkownika
Heos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Odp: Nie chce się zainstalować xp w Virtualbox

Post autor: Heos »

Usuń aktualny dysk wirtualny i stwórz nowy, najlepiej wg. jakiegoś sensownego poradnika.

Radzę też zmienić nazwę tematu na bardziej treściwy i sensowny zanim wkroczy moderacja.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
piotrekgk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Odp: Windows xp w nie widzi dysku w Virtualbox

Post autor: piotrekgk »

Usunąłem dysk i stworzyłem nowy. Instalacja poszła prawidłowo. Jednak okazało się, że to wersja OSE i nie ma w niej USB. Po zmianie na wersję Oracle mam problem, który powtarza się w wielu wątkach na różnych forach, a mianowicie podczas próby uruchomienia wirtualnego systemy wyskakuje błąd Kernel driver not installed rc=-1908. NIe pomaga komenda sudo /etc/init.d/vboxdrv setup wpisana z pozycji użytkownika czy roota. Stosowałem też inne rady, ale nadal mam ten sam błąd. Czy pozostaje tylko wrócić do wersji OSE?

EDIT:
Znalazłem sposób by dało się zainstalować w wersji SUN. Odinstalować cały virtualbox i zainstalować ponownie ściągnięty ze strony http://www.virtualbox.org oraz dodać w terminalu sudo apt-get install dkms.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”