Witam
Próbuję zainstalować windows xp w VB, ale wyskakują mi dziwne komunikaty, których nie miałem w Ubuntu 10.04 (teraz mam 10.10). XP nie daje się zainstalować, ale z 98se nie ma problemu. Poniżej zamieszczam screen'y z początku instalacji.
Przeczytaj Regulamin.
Potem wciskam F3 i zabawa zaczyna się od nowa.
Poproszę o jakąś wskazówkę co robię źle
Pozdrawiam
Piotrek
Windows xp w nie widzi dysku w Virtualbox
- Pan Świnka
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Nie chce się zainstalować xp w Virtualbox
czy maszyna ma podpięty dysk ? wyglada tak jakby system gość go nie widział, może coś źle zrobiłeś i próbujesz uruchamiac instalator na bezdyskowej wirtualce?
poszukajcie odpowiedzi w /dev/null 

- Heos
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Odp: Nie chce się zainstalować xp w Virtualbox
Usuń aktualny dysk wirtualny i stwórz nowy, najlepiej wg. jakiegoś sensownego poradnika.
Radzę też zmienić nazwę tematu na bardziej treściwy i sensowny zanim wkroczy moderacja.
Radzę też zmienić nazwę tematu na bardziej treściwy i sensowny zanim wkroczy moderacja.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Odp: Windows xp w nie widzi dysku w Virtualbox
Usunąłem dysk i stworzyłem nowy. Instalacja poszła prawidłowo. Jednak okazało się, że to wersja OSE i nie ma w niej USB. Po zmianie na wersję Oracle mam problem, który powtarza się w wielu wątkach na różnych forach, a mianowicie podczas próby uruchomienia wirtualnego systemy wyskakuje błąd Kernel driver not installed rc=-1908. NIe pomaga komenda sudo /etc/init.d/vboxdrv setup wpisana z pozycji użytkownika czy roota. Stosowałem też inne rady, ale nadal mam ten sam błąd. Czy pozostaje tylko wrócić do wersji OSE?
EDIT:
Znalazłem sposób by dało się zainstalować w wersji SUN. Odinstalować cały virtualbox i zainstalować ponownie ściągnięty ze strony http://www.virtualbox.org oraz dodać w terminalu sudo apt-get install dkms.
EDIT:
Znalazłem sposób by dało się zainstalować w wersji SUN. Odinstalować cały virtualbox i zainstalować ponownie ściągnięty ze strony http://www.virtualbox.org oraz dodać w terminalu sudo apt-get install dkms.