wiem że poruszyłam problem,, który już tutaj wiele razy bywał...przeczytałam wszystkie możliwe opcje na forum oraz je wykonałam niestety skończyło się na tym, że po zaktualizowaniu alsy poprzez terminal dźwięk wychodzący z PC był nie do wytrzymania...miałam ubuntu wersję 10.04...od wczoraj mam 9.04 musiałam wszystko instalować od nowa, ponieważ podpowiedzi na forum rozwaliły wszystko

sytuacja wygląda teraz tak
mam dźwięk i mogę się nagrywać np w rejestratorze dźwięku lub na cheese
na skype mnie widać poprzez polecenie w aktywatorze :
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
1. w opcjach skype jako mikrofon mam pulse audio server local- którego nie można zmienić na inne (głośniki i dzwoni tak samo)
2. kontrola głośności w pulse audio-urządzenia wejściowe mam INTEL przedni lewy i prawy na 100% i USB camera też włączone-próbowałam zmieniać suwakami ale nic nie dało
3. regulacja głośności w głośniczku urządzenie USB camera alsa mixer mikrofon mam 2 suwaki ( głośnik i mikrofon na dole a na górze tylko mikrofon )ustawione max ale jeden z nich na dole oznaczony jako mikrofon jest zablokowany( czerwony krzyżyk) , gdy go odblokuję to on sam się znów zablokuje...w preferencjach zaznaczyłam mikrofon nagrywanie
zaś w urządzeniach mam kilka do wyboru gdy zaznaczyłam Capture usb camera pulse audio jako urządzenie to też nie działało, suwaki przesuwałam na wiele możliwości...niestety nic nie dało
4, system preferencje dzwięku mam zaznaczone automatycznie od góry a przechwytywanie dźwięku i domyslne ścieżki mixera usb camera alsa
z góry dziękuję i proszę o pomoc tylko tych którzy naprawdę wiedzą w czym problem i pozwolą laikowi to naprawić

pozdrawiam
bardzo proszę o konkretną pomoc ...każdy ma inne opcje a ja robie na małpi rozum, wszystko co napiszecie i nic, tylko gorzej