Instalacja MM10.10 z pendrivea

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
_Mat_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Instalacja MM10.10 z pendrivea

Post autor: _Mat_ »

Witam!
Od razu zaznaczam, że nie wiem o Ubuntu (ani w ogóle o linux) właściwie nic, więc jeśli pytanie jest banalne to miłego śmiania się ze mnie ;-)

Sprawa jest taka: chcę zainstalować ubuntu Malinowa Mandarynka 10.10 z pendrivea. Zgrywam obraz plyty na pena (2gb) za pomocą UNetbootin. Restart, komp bootuje z pena, pojawia się niebieskie okno, gdzie mogę wybrać, czy chę zainstalować system, wypróbować bez instalu, sprawdzić pamięć, przeszukać dysk w poszukiwaniu błędów i "Default". Wybieram opcję instalacji, wszystko rusza i... i tu jest kilka przypadków:
1. pojawia się logo ubuntu z pięcioma kropeczkami pod spodem, które zminieniają kolory. Po chwili przestają zmieniać kolory i komp wisi;
2. pojawia się logo ubuntu z pięcioma kropeczkami pod spodem, które zminieniają kolory. Po chwili pojawia się tapata z kaczuszką i komp wisi;
3. pojawia się logo ubuntu z pięcioma kropeczkami pod spodem, które zminieniają kolory. Po chwili pojawia się tapata z kaczuszką i szarym paskiem na górze, pojawia się kursor myszy. Kursorem można ruszać przez jakieś 30s. a potem zamarza i komp wisi.

Dodam, że chcę zostawić sobie też Vistę :-x (przynajmniej dopóki się do nowego systemu nie przyzwyczaję). Mam na dysku 3 partycje, gdzie na C: zostawiam windozę, na D: chce zainstalować ubuntu (na razie sformatowany na fat32), a E: chcę zrobić partycją wymiany. Generalnie to mniej - więcej wiem już jak to zrobić (a jak nie to sobię poczytam :-) ) ale dodaję, bo może takowa informacja będzie potrzebna...

Z góry dzięki za pomoc!

P.S. A może można też zainstalować ubuntu za pomocą slax'a, którego zabootuje z pena ?
Marty-McFly
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Instalacja MM10.10 z pendrivea

Post autor: Marty-McFly »

Awatar użytkownika
_Mat_
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec