Jak zminimalizować grzanie się laptopa ?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Jak zminimalizować grzanie się laptopa ?

Post autor: Heron »

Witam, z góry proszę administratorów o wyrozumiałość i przeczytanie przed usunięciem. Przyznaję się - istnieje parę wątków o podobnej tematyce w tym także i mój ale nie znalazłem żadnego rozwiązania a zakładam ten wątek po to by może osoby znające Ubuntu z wielu stron będą mogły zamieścić tu jakieś rozwiązania konkretne. Chodzi o to, że cały czas czekam na wersję Ubuntu na której mój laptop nie będzie się grzał. Myślałem, że będzie to Ubuntu 10.04 ale się myliłem. Przyznaję też racje, że nie jest to żadna wina ludzi tworzących Ubuntu tylko ludzi tworzących mój laptop. Ów laptop to HP Pavilion dv5 1299-ew. Z reguły ograniczam się do zainstalowania systemu, bez aktualizacji działa dobrze i nawet się nie grzał początkowo. Zainstalowałem wszystkie aktualizacje i wtedy się zaczęło. Może to wina złych sterowników do karty graficznej, może ciągła praca laptopa, może jakiś element przeglądarki internetowej który wzmaga działanie komputera - nie wiem. O ile post nie zostanie usunięty chciałbym abyście napisali w nim jak mogę zredukować pracę podzespołów w taki sposób aby spróbować zmniejszyć wzrost temperatury. Chciałbym spróbować (ale nie wiem jak się zabrać do tego) zrobić następujące rzeczy:
*sprawdzić czy procesor przechodzi w stan odpoczynku czy pracuje cały czas na maksymalnych obrotach i jeśli tak to naprawić to;
*sprawdzić jak zachowuje się karta graficzna, czy nie pracuje na maksymalnych parametrach bez powodu;
*oraz coś co mnie bardzo ciekawi i łącze to w pewien sposób z tymi aktualizacjami Ubuntu, czyli wyłączenie zbędnych programów na starcie (o ile jest coś podobnego jak w Windows - autostart), wyłączenie i usunięcie niepotrzebnych procesów;

Nie wiem czy są jeszcze jakieś inne miejsca w których mógłbym znaleźć rozwiązanie ? Proszę o dokładne instrukcje wraz z zamieszczeniem poleceń 'krok po kroku' jak wykonać powyższe operację oraz jak zminimalizować grzanie się laptopa.
Awatar użytkownika
Pan Świnka
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Jak zminimalizować grzanie się laptopa ?

Post autor: Pan Świnka »

dodaj sobie do panelu aplet częstotliwości procesora w liczbie ile masz procesorów, potem zmien ustawienia tak aby kazdy aplet byl per koleny proc

on wyświetla aktualne taktowanie, jak również pozwala na ustawienie trybów zarządzania.

jeśli przejdziesz na powersafe/najniższe taktowanie - to bedziesz mial pewność ze procek pracuje powoli (co odczujesz na pewno z predkosci - ale to tylko testowo) jesli nie bedzie ci sie grzal, to masz winnego, jak bedzie - trzeba bedzie szukać dalej.
poszukajcie odpowiedzi w /dev/null ;-)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Rozumiem, że celem istnienia wątku w tym kompleksowym kształcie jest postawienie diagnozy, znalezienie podzespołu lub podzespołów odpowiedzialnych za przegrzewanie się komputera. Dlatego nie domagam się, abyś rozbił temat na szereg zagadnień szczegółowych.

Spróbujmy zatem.
1. Masz jakieś rzetelne narzędzia diagnostyczne? Wysoka temperatura to twoje subiektywne odczucie, czy odczytałeś rzeczywiste temperatury i porównałeś je z parametrami podawanymi przez innych użytkowników tego komputera?
2. Jakie są temperatury procesora, płyty głównej, karty grafiki i twardego dysku? Użyj lm-sensors jeśli dotąd go nie używałeś.
3. Czy wysoka temperatura skutkuje jakimiś konkretnymi rezultatami? Komputer się zawiesza? Działa wolno? Pojawiają się artefakty na ekranie?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
dogman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: dogman »

Witam wszystkich :)

Jeże li Ci to pomoże to ja mam model HP Pavilion DV5 1132-es.Cały czas miałem na nim windowsa 7 zainstalowanego, ale postanowiłem przejśc na Ubuntu.Zainstalowałem Malinową Mandarynkę (10.10) i wszystko działa perfekcyjnie, chyba się nie grzeje (bo jest tylko letni).Temp. TZ01 to 41 stopni.Bardziej ciepły był na windowsie.Programu lm-sensors jeszcze nie potrafię zainstalować więc więcej danych o temp.nie moge wrzucić
Jakbyś chciał coś porównać (mam nadzieję, że te modele są podobne) to pytaj.

Jestem przekonany, że najdziesz rozwiązanie.

Pozdrawiam

Edit:
Znalazłem poleceniem sensors temperaturę core 0 i core 1.Obie są na 40 stopniach
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Co do tematu bumerangu i moich długich czasów odpowiedzi przepraszam, proszę o cierpliwość, niedługo wszystko będę testował. Odezwę się niedługo!
[EDIT:]
No więc jeśli chodzi o temperaturę pod systemem Windows 7 to jest ona o wiele niższa niż w systemie Ubuntu 10.10. Jedyną temperaturę jaką udaję mi się sprawdzić i do końca nie wiem czego to jest temperatura to po wpisaniu w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

sensors
wywala mi poniższy komunikat:

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:       +47.0°C                                    
Zauważyłem w podobnych postach, że u wszystkich temperatura ta oscyluję wokół temperatury 40 stopni więc u mnie jest o wiele większa. Najbardziej grzeje się spodnia część obudowy laptopa z prawej strony pod klawiaturą. Pod Windows 7 takiej temperatury wysokiej aż nie wyczuwam. Proszę o dokładne polecenia aby sprawdzić więcej temperatur bo wiem, że źle korzystam z tego polecenia sensors ale nie wiem jak poprawnie to zrobić. Wcześniej wykonałem już sudo sensors-detect i na wszystko dałem odpowiedź YES, a potem tylko to polecenie sensors. Można jakoś bardziej szczegółowe dane otrzymać ? Wciąż chciałbym zmniejszyć tą temperaturę 47 stopni bo wydaję mi się za duża względem zamieszczanych na tym forum wątków (np. tak jak ma to miejsce tutaj). Z góry dzięki. Cały czas próbuję wydobyć więcej informacji z laptopa na temat temperatur i otrzymuje jedynie ten sam wynik czyli 47 C czasem nawet 51. Proszę o pomoc!
[EDIT:]
Laptop grzeję się najbardziej pod obudową od spodu w części patrząc normalnie na klawiaturę od lewej do prawej - od przycisku J do enter, oraz od góry do dołu od przycisku - lub _ do ? lub /. Jest to taki fragment który najbardziej mnie męczy jeśli chodzi o grzanie się laptopa bo najbardziej temperatura daje o sobie znać w tej części, tylko nie przy klawiaturze a z drugiej strony od spodu obudowy. Nie wiem co tam się znajduje - model mojego laptopa to HP Pavilion dv5 1299-ew. Proszę o pomoc! Tutaj, znajdują się wszelkie informacje na temat mojego modelu laptopa, tutaj są informacje o produkcie a tutaj cała specyfikacja. Czekam na odpowiedź i liczę, ze to grzanie się komputera da się zminimalizować. Postanowiłem sprawdzić maksymalne temperatury dla procesora i karty graficznej, nie wiem czy patrzę dobrze (tu i tu), ale są to takie same temperatury maksymalne i wynoszą ku mojemu zaskoczeniu aż 105 stopni celsjusza - nie wiem tylko czy tyczy się to laptopów - urządzeń mobilnych. Czy ktoś z Was wie, co znajduje się w tej części opisanej przeze mnie w laptopie HP Pavilion dv5 1299-ew ? :/ Aktualnie ta jedna temperatura wzrosła do 60 stopni jak już sobie tak siedzę cały dzień :(, wpisuję sensors i wywala mi 60 stopni celsjusza.

acpitz-virtual-0
temp1:       +60.0°C
To chyba troszkę sporo, czy nie ? :/
[EDIT: ] /* Powodem edycji są nowe dane odnośnie temperatur */
Zrestartowałem któryś raz już laptopa i po wpisaniu w konsoli:

sensors
pojawił się jakiś bardziej szczegółowy wynik ale nadal nie wiem co to wszystko oznacza i jak się ma do mojego modelu laptopa, jak zminimalizować temperaturę ? Poniżej przedstawiam to co pojawiło mi się w konsoli:

acpitz-virtual-0
temp1:       +48.0°C                                    

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:      +46.0°C  (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)  

coretemp-isa-0001
Adapter: ISA adapter
Core 1:      +46.0°C  (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)  

Proszę wziąść poprawkę na powyższe dane bo siedzę troszkę krócej przy komputerze niż poprzednio a zdąrzył ochłonąć troszkę. Są to więc może jakby dane po 1.5h. Natomiast w programie xsensors pojawił się Core 0 i Core 1 i dla obu pasek wykorzystania chyba lub maksymalnej temperatury (nie wiem do czego odnosi się ten pasek w tym xsensors ale pokazywana jest temperatura np. 44 stopni celsjusza) a pasek jest zapełniony do tak około 45% więc te 100% to chyba maksymalna temperatura - nie wiem. Innych danych nadal nie jestem w stanie wyciągnąć z laptopa. Dochodzę do wniosku, że chyba nie ma wsparcie dla Ubuntu pod resztę sensorów w moim modelu laptopa poza rdzeniami procesorów, chyba ... tak ? :/ W każdym razie co mogę z robić żeby zmniejszyć temperaturę laptopa ?
qqlele
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: qqlele »

laptopy firmy hp z serii dv-6000 dv-9000 maja kiepskiej jakosci chlodzenie. Do tego czesto kurz zapycha zeberka radiatora za wiatraczkiem. Sprobuj przy wlaczonym komputerze dmuchnac w wylot powietrza (ja to robie powietrzem sprezonym w plucach ale mozna tez kupic takie w puszce)i zaobserwuj czy pojawi sie oblok kurzu. Po takim zabiegu zwykle chlodzenie zwykle zaczyna dzialac nieco lepiej. Mozna tez rozebrac laptopa i wyczyscic jak nalezy ale do tego potrzeba naprawde duzo cierpliwosci no i odpowiednie narzedzia.

Polecam zajrzec tu: http://pokazywarka.pl/kupsobiehp/
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

No tak, ale jak wspomniałem już wcześniej pod systemem Windows 7 nie grzeję się w takim stopniu (w sumie to o wiele mniej a ciepło laptopa jest prawie nie wyczuwalne) niż pod systemem Ubuntu 10.10. Tak więc nie chodzi tu o żadne uszkodzenia bądź zapchane wiatraczki kurzem. Oczywiste jest, że problem tkwi gdzieś w konfiguracji Ubuntu pod mój laptopa czy nie wiem jak to mam rozumieć, proszę o jakieś porady związane z systemem Ubuntu 10.10 i jego wpływem na grzanie się urządzenia.
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy

Post autor: Potulniaczek »

Heron pisze:No tak, ale jak wspomniałem już wcześniej pod systemem Windows 7 nie grzeję się w takim stopniu (w sumie to o wiele mniej a ciepło laptopa jest prawie nie wyczuwalne) niż pod systemem Ubuntu 10.10. Tak więc nie chodzi tu o żadne uszkodzenia bądź zapchane wiatraczki kurzem. Oczywiste jest, że problem tkwi gdzieś w konfiguracji Ubuntu pod mój laptopa czy nie wiem jak to mam rozumieć, proszę o jakieś porady związane z systemem Ubuntu 10.10 i jego wpływem na grzanie się urządzenia.
W jakiej technologii masz procka?U mojej kobiety na Toshibie normalna temperatura to 50 stopni.Procek Core Duo T4200 60 nm-musi się grzać.Na Viście jest jeszcze goręcej i wiatrak pracuje częściej niż na Ubuntu 10.10.Real Temp na Viście pokazuje ponad 50 stopni w spoczynku i często przekracza pod obciążeniem 60 stopni.Krytyczna temperatura dla T4200 to 90 stopni.Jeżeli masz nowszy procek np 45 nm,to będzie chłodniejszy.Na PC Real Temp na Windows 7 pokazuje mi identyczną temperaturę jak na Ubuntu 10.04 i 10.10.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Jeśli się nie mylę to dokładna nazwa mojego procesora to Intel® Core™2 Duo Processor P8600
(3M Cache, 2.40 GHz, 1066 MHz FSB), a tutaj podaję jego specyfikację, jest tam napisane, że 45nm. Nie jestem pewien czy to procesor, bo jeśli chodzi o niego to jego krytyczną temperaturą jest 105 stopni celsjusza jeśli dobrze wyczytałem, natomiast Xsensors wywalił mi jakąś maksymalną temperaturę którą udało mi się zanotować około ponad 60 stopni ale to było po cały dziennym wykorzystaniu laptopa i szczególnie jakoś nie obciążałem świadomie procesora. Nie wiem czy to procesor ale najbardziej mnie martwi ta część obudowy, pod spodem gdzie są wyloty powietrza dokładnie w miejscu jakby patrzeć od góry na klawisze pomiędzy J a 'Enter', a klawiszem - lub _ a ? lub /. chodzi mi mniej więcej o taką kwadratową powierzchnię w tym miejscu tylko od spodu. Trochę namieszałem ale mam nadzieję że rozumiecie. Co tam może się znajdować czy da się to jakoś sprawdzić dla modelu HP Pavilion dv5 1299-ew i czy moglibyście powiedzieć mi czy to normalne że tam wydziela się tyle ciepła ?
womperm
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: womperm »

60*C to nie tak dużo. Te miejsce które opisujesz to chyba procesor ale mogę się mylić.
Ew, zmień wentylator, ale poleciłbym też lepszy radiator.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Hmmm, no akurat nie jestem w stanie samodzielnie zmienić wentylatora wraz z radiatorem, gdyby to był stacjonarny to inna sprawa ale nie babrałem się z laptopem nigdy. Serwis też odpada bo jak ktoś zna serwis Hewlett-Packard to dużo nie trzeba mówić, że otrzyma sprzęt w stanie 'nienaruszonym' czyli nic nie zrobią a otrzyma wiadomość typu 'wszystko działa - sprawny'. Najbardziej mnie ciekawiła ta temperatura i czy spokojnie mogę na nim pracować robiąc bardziej wymagające obliczenia dla procesora niż uruchomiony komputer i przeglądarka Firefox, jak np. programowanie w Javie pod Eclipse, obróbka zdjęć w gimpie, obliczenia w MATLABIE, itp., itd. ? Ale chyba nie możliwe, żebym spalił jakiś podukład pracując wymagająco pod Ubuntu, prawda ? W każdym razie jeśli ktoś ma jakiekolwiek pomysły co można by poustawiać w Ubuntu, co zmienić, co usunąć, co przekonfigurować i tak dalej, w celu zmniejszenia wygrzewania się podukładów to chętnie przetestuję tak więc proszę pisać jeśli ktoś się w tym temacie orientuje.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

U siebie w laptopie zauważyłem latem (upały) temperaturę procesora powyżej 70 stopni. Trochę pomogło podniesienie go o kilka milimetrów aby prześwit pod spodem się zwiększył.
Jeśli korzystasz z laptopa tylko stacjonarnie, wyjmij baterię. Bateria też się nagrzewa. Na dodatek nie będzie się zużywać.
także = też
tak że = więc
kordex
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: kordex »

a ja walcze ze swoim ibm t-42,wiatrak chodzi jak opentany musze recznie go wylanczac bo sie nieda pracowac.moze ktos z was ma podobny problem i sie podzieli informacjami
Awatar użytkownika
grabaa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: grabaa »

ja do swojego lapka zakupiłem na allegro matę chłodzącą, naprawdę pomaga zmniejszyć temperaturę
Zarejestrowany użytkownik Ubuntu - 31804.
Awatar użytkownika
van.den.vons
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: van.den.vons »

Miałem ten sam problem. Laptop Acer Aspire 5315. Praktycznie "0" możliwości sprzętowej, czy programowej zmiany prędkości wiatraka, taktowania procesora, itp. zbiegów. Podkładka... na niewiele się zdawała. W czasie letnich upałów procek "grillował" do 60 stopni. Poradziłem sobie. Mały śrubokręcik, rozbebeszyłem wiatraczek i radiator. Potem wyczyściłem jedno i drugie. Nałożyłem nową pastę termoprzewodzącą. Potem sprzęt złożyłem, wygrzałem pastę... i temperatura spadła drastycznie. W czasie letnich upałów nie przekraczała 50 stopni, obecnie, przy maksymalnym obciążeniu procek nie przekracza temperatury 40-45 stopni.
Optymizm i pesymizm różnią się jedynie w dacie końca świata.
Awatar użytkownika
4palce
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: 4palce »

Tutaj opisano jak sprawdzić temperatury dysku i grafiki nvidii ... może zmierz swoje? Temperatury procesora są normalne, wcale nie jakieś wysokie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”