Masz rację - i nie masz. Po pierwsze masz racje (
tu przepraszam za wprowadzenie w błąd ) aktywator na pulpicie nie bedzie działał [ nie do końca rozumiem dla czego ]
Napisałem ci o aktywatorze, bo sam mam go w cairo i też sądziłem że zasada jest ta sama, ale okazuje się że nie: aktywator zrobiony w cairo działa
Moje zaawansowanie z Ubuntu jest podobne do twojego, z tąd nie mogę zrozumieć co się dzieje z tym aktywatorem umieszczonym na pulpicie. Oczywiście poszukam, choć nie bardzo wiem czego -
może ktoś bardziej zaawansowany wyjaśni nam tą niezgodność?
EDIT:
Znalazłem odpowiedź na pytanie co się dokładnie dzieje i dlaczego dzieje się u mnie i u ciebie, a inni nie mają tego problemu.
Jest to dość dziwne ( choć pewnie nie dla znawców systemu i jego zależności ) ale problemem jest Cairo dock 2, którego i ja i ty używamy, ja nawet na dwóch PC i dlatego musiałem ten problem rozwiązywać, nie miałem czasu się zagłębiać w detale kiedy go rozwiązywałem.
Dla zainteresowanych podaję link do tematu z innego zagranicznego forum gdzie problem jest opisany szczegółowo.
http://ubuntuforums.org/archive/index.p ... 61113.html
Sądzę że możemy zrezygnować ze skrótu na pulpicie, bowiem problem dotyczy wyłącznie systemów z Cairo Dock, a jeśli takowy jest zainstalowany i problem wystąpił to zrobienie skrótu do Skype z w/w wpisem w Cairo problem rozwiązuje.