Witam.
Miałem wcześniej konto ale pokićkały mi się hasła, mniejsza o to.
Zainstalowałem Ubuntu 10.04 bo mam dość Windowsa 7 i wywalania BS przy oglądaniu filmów (sterownik ATI dla XP portowany dla Win7) i mam takowy problem.
Przed ewakuacją z Windy zgrałem ok 13 GB danych na płytki DVD-R Emteca, poprzez program Nero 8.
Były tam instalki programów na Windę (gdy zechcę powrócić), muzyka, filmy etc, różnorodność formatów.
Wszystko byłoby ok gdyby nie to że gdy chciałem kopiować dane na kompa to w ogóle nie wykrywa płytki CD.
Problem jest taki że gdy nie ma nic z napędzie, ikonka Napęd CD/DVD jest widoczna, gdy włożę płytę po prostu znika, menadżer nie widzi płyty w napędzie.
System zaktualizowany.
Czy możliwe jest aby Nero nagrywało typowo pod Windę?
Płyta jest na pewno dobrze nagrana gdyż na WinXP czyta elegancko.
Inne płyty czyta bez problemu.
Drugi problem, chciałem usunąć zawartość pedzia(pendrive) i oczywiście pliki tylko do odczytu i nie da się ich usunąć.
Takie pytanie gdzie w Ubuntu można nawiązać połączenie z projektorem?
Brak możliwości wykrycia i odpalenia płyty
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Odp: Brak możliwości wykrycia i odpalenia płyty
Na Forum panuje zasada:
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
Zmień opis. Poszukaj rozwiązań, bo były wielokrotnie opisywane ... jeśli nie znajdziesz załóż odrębny temat dla każdego zagadnienia
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- illit
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: Brak możliwości wykrycia i odpalenia płyty
pierwsze:
miałam taki problem że napęd nie czytał nagranych płyt,wina lasera - nic się nie dało zrobić , nie wiem czy to to ale ...
co do drugiego pytania:
musiałeś usunąć z winzgrozy przez odpięcie, wtedy linuks widzi pliki jako read only, nie znalazlam rozwiązania, jedyne sensowne to wpiąć do jakiegoś windowsa i dać bezpiecznie usun sprzęt
trzecie pytanie:
wykrywa ci projektor ?
karta graficzna ati jak pisałeś , więc nie mam pojęcia jak tam się przełącza pomiędzy monitorami, ja mam dostępne tylko nvidie... a tam w settingach się wybiera na który monitor ma iść obraz...
miałam taki problem że napęd nie czytał nagranych płyt,wina lasera - nic się nie dało zrobić , nie wiem czy to to ale ...
co do drugiego pytania:
musiałeś usunąć z winzgrozy przez odpięcie, wtedy linuks widzi pliki jako read only, nie znalazlam rozwiązania, jedyne sensowne to wpiąć do jakiegoś windowsa i dać bezpiecznie usun sprzęt
trzecie pytanie:
wykrywa ci projektor ?
Kod: Zaznacz cały
lsusb
karta graficzna ati jak pisałeś , więc nie mam pojęcia jak tam się przełącza pomiędzy monitorami, ja mam dostępne tylko nvidie... a tam w settingach się wybiera na który monitor ma iść obraz...
There is no such thing as innocence, only degrees of guilty.
Krzewiąca Linuksa - pomagam w moich okolicach instalować i konfigurować Ubuntu
Krzewiąca Linuksa - pomagam w moich okolicach instalować i konfigurować Ubuntu