Zainstalowałem sobie niedawno aplet, który pokazuje mi temperaturę podzespołów i zainteresowało mnie dlaczego mam ciągle taką wysoką temperaturę GPU. Nawet jak postawię laptopa do góry wentylatorem i zamknę wszystkie procesy to GPU ma temperaturę powyżej 64 stopni C i jest to powyżej poziomu krytycznego. Średnio, gdy używam jakiś pasywnych edytorów, np. piszę teraz te zdania, to mam temp. 67. Gdy włączę film lub youtuba to wzrasta całkiem szybko do 72. Korzystając z niektórych gier a'la Quake często nawet mi się wyłączał z powodu przegrzania.
Reszta podzespołów jest praktycznie ciągle na poziomie 50st. Okazjonalnie podskoczy do 60 przy bardzo wymagających rzeczach.
Pod windowsem tak źle (chyba) nie miałem, ale w sumie dawno ostatnio korzystałem z windowsa na tym komputerze więc nie pamiętam.
W "system->administracja->sterowniki dodatkowe" mam dwie możliwości wybrania sterowników - "Sprzętowo przyśpieszane sterowniki grafiki NVIDIA", które różnią się wersjami "173" i "current". Żadna z nich nie wprowadza widocznych zmian.
Zainstalowałem PowerTop.
Przy minimalnym obciążeniu komputer pobiera na baterii 16,6 W.
Jakby coś:
Kod: Zaznacz cały
pkretyn@Kretyn-PC:~$ apt-cache dump | grep video-intel
Depends: xserver-xorg-video-intel (null)
Package: xserver-xorg-video-intel-modesetting
Package: xserver-xorg-video-intel-dbg
Depends: xserver-xorg-video-intel 2:2.12.0-1ubuntu5.1
Depends: xserver-xorg-video-intel 2:2.12.0-1ubuntu5
Package: xserver-xorg-video-intel
Depends: xserver-xorg-video-intel-modesetting (null)
Moim celem jest kontrolowanie głośności wiatraka, czyli zmniejszenie temperatury podzespołów.