Grzanie sie GPU

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
kretyn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Grzanie sie GPU

Post autor: kretyn »

Mam laptopa HP Compaq - Presario CQ60 z kartą graficzną nVidia GeForce 8200.

Zainstalowałem sobie niedawno aplet, który pokazuje mi temperaturę podzespołów i zainteresowało mnie dlaczego mam ciągle taką wysoką temperaturę GPU. Nawet jak postawię laptopa do góry wentylatorem i zamknę wszystkie procesy to GPU ma temperaturę powyżej 64 stopni C i jest to powyżej poziomu krytycznego. Średnio, gdy używam jakiś pasywnych edytorów, np. piszę teraz te zdania, to mam temp. 67. Gdy włączę film lub youtuba to wzrasta całkiem szybko do 72. Korzystając z niektórych gier a'la Quake często nawet mi się wyłączał z powodu przegrzania.

Reszta podzespołów jest praktycznie ciągle na poziomie 50st. Okazjonalnie podskoczy do 60 przy bardzo wymagających rzeczach.

Pod windowsem tak źle (chyba) nie miałem, ale w sumie dawno ostatnio korzystałem z windowsa na tym komputerze więc nie pamiętam.

W "system->administracja->sterowniki dodatkowe" mam dwie możliwości wybrania sterowników - "Sprzętowo przyśpieszane sterowniki grafiki NVIDIA", które różnią się wersjami "173" i "current". Żadna z nich nie wprowadza widocznych zmian.

Zainstalowałem PowerTop.
Przy minimalnym obciążeniu komputer pobiera na baterii 16,6 W.

Jakby coś:

Kod: Zaznacz cały

pkretyn@Kretyn-PC:~$ apt-cache dump | grep video-intel
  Depends: xserver-xorg-video-intel (null)
Package: xserver-xorg-video-intel-modesetting
Package: xserver-xorg-video-intel-dbg
  Depends: xserver-xorg-video-intel 2:2.12.0-1ubuntu5.1
  Depends: xserver-xorg-video-intel 2:2.12.0-1ubuntu5
Package: xserver-xorg-video-intel
  Depends: xserver-xorg-video-intel-modesetting (null)

Moim celem jest kontrolowanie głośności wiatraka, czyli zmniejszenie temperatury podzespołów.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Grzanie sie GPU

Post autor: zibiboniek1 »

yyyyyyy? chcesz do intela instalować sterowniki nvidii? ja na gf8500gt na starcie mam średnio 58st. sprawdzałem na forach i to ponoć standardowa temp. tego grafa.
zainstaluj sobie hdd temp doinstaluj sobie gui psensor i będziesz miał temp. w czasie rzeczywistym current-min-max
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Nie masz zakurzone w środku? To jest najczęstsza przyczyna przegrzewania.
także = też
tak że = więc
Wesoly_Grabaz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Wesoly_Grabaz »

To z pewnością jest laptop z dwu rdzeniowym procesorem. Ja mam HP dv5 (producent ten sam) i chłodzenie grafiki jest połączone heatpipem z chłodzeniem procesora. Sprawdź też temp. procka. On może grzać grafikę. Ja tak mam jak włączę np. WinRAR i pakuję coś. Po pół godziny procek ma 80 stopni a grafa nagrzewa się o 25 stopni, z 29 do około 63. Wyczyszczenie chłodzenia oczywiście radykalnie zmieni tę sytuację.
kretyn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: kretyn »

Tak, pośpieszyłem się trochę z napisaniem. Oczywiście mam GeForce 8200 a nie Intela. Sprawdziłem specyfikacje i zignorowałem sprawdzenie w systemie.

W nie wygląda na zakurzone.

Nie mogę odczytywać pełnych danych z komputera ze względu na brak włączonego CONFIG_PM_ADVANCED_DEBUG. Czytałem, że musiałbym ponownie kompilować jądro, żeby to zrobić. Czy kompilacja na nowo jest trudna (jak)?

Suggestion: Enable the CONFIG_PM_ADVANCED_DEBUG kernel configuration option.
This option will allow PowerTOP to collect runtime power management statistics.
Używam obecnie Ubuntu 10.10. Nawet danych użycia o baterii nie chce mi przedstawić, ale pod 10.04 widziałem. Czy byłoby łatwiej downgrad'ować?

Powertop pisze mi ciągle, że mój dysk nie może przejść w tryb powersave, bo różne rzeczy zapisują dane na jakimś innym sda. Da się jakoś to rozwiązać?

The program 'chromium-browse' is writing to file 'data_2' on /dev/sda5.
This prevents the disk from going to powersave mode.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: Savpether »

Miałem ten sam problem i rozwiązałem go w bardzo prosty sposób: http://www.xlinux.pl/forum/thread-4922-page-1.html druga strona głównie.
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”