[PHP]Jak się uczyć żeby się nauczyć ?

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
JohnnyChrist
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[PHP]Jak się uczyć żeby się nauczyć ?

Post autor: JohnnyChrist »

Witam. To znowu ja, przychodzę z dość specyficznym problemem. A mianowicie ogarniam HTML i pochodne, CSS, uczę się już przez jakiś czas PHP, ale wydaje mi się, że mało z tego zapamiętuję...Mam naprawdę dobrą książkę do PHP, lecę rozdziałami, wykonuję przykłady, analizuję kod, ale boję się, że nie będę mógł go zastosować. Oprócz tego sprawiłem sobie teraz książkę do jQuery, więc są to naprawdę techniki, dzięki którym można tworzyć już ciekawe strony. Proszę Was o poradę, co robić ucząc się tych technik (może tworzyć właśnie jakąś stronę, projekt), żeby dobrze je pamiętać i umieć je stosować. Chciałbym zrobić coś naprawdę funkcjonalnego i efektownego, aby potem móc lekko sięgać po te techniki i radzić sobie w każdej sytuacji, bo przepisywanie kodu z książki itp. (może mi się wydaje), nie jest zbyt efektywne. Z góry dzięki za czytanie mojego lamentu :wink:
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Odp: [PHP]Jak się uczyć żeby się nauczyć ?

Post autor: Dwimenor »

Wymyśl sobie projekt i postaw sobie za punkt honoru go zrealizować. Wszystkie funkcje php bibliotekuj w osobnym pliku/plikach i dobrze je komentuj. W ten sposób będziesz miał już bazę własnych gotowców.
Na początek coś prostego, bardzo dokładnie zdefiniowanego. Określ dokładnie co ma być w tym projekcie. Byle bez przesady: nie wszystko na raz. Niech działa i ma 1-2 funkcjonalności. Następnie to rozwijaj, dodając nowe funkcje.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: menthosh »

Teorią niczego nie osiągniesz, pobieraj gotowe skrypty, dłubaj w nich, modyfikuj je. Możesz też pomyśleć o czymś prostym, może jakiś prosty skrypt wysyłający dane z formularza do bazy danych a następnie odczytujący je w innym pliku? Może jakieś generatory imion? Wyboru jest masa, podczas tworzenia będziesz udoskonalał swoje umiejętności. Znam conieco php więc mogę Ci pomóc w wolnej chwili, odezwij się jeśli chcesz.
JohnnyChrist
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zacznę od tego, że bardzo się cieszę z tak szybkiego odzewu.
No właśnie problem w tym, że mimo mojej bujnej wyobraźni, nie potrafię nic ciekawego wymyślić, co by mnie satysfakcjonowało po wielu godzinach włożonej pracy :???:. Dlatego też proszę Was o jakieś pomysły, zapisywanie do bazy już robiłem z formularza, a co do gotowych bibliotek gotowców...Bardzo ciekawy pomysł, z resztą mam takie coś jeśli chodzi o XHTML + CSS, czyli formularze logowania, rozwijane menu itd., właśnie kilkanaście takich gotowców. Jako, że interesuje mnie głównie webmastering, to chciałbym zrobić coś z tym związanego :-)
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: menthosh »

Zacznijmy od tego że słowo "webmastering" w języku polskim nie istnieje a zanim rozpoczniesz przygodę z PHP dobrze byłoby ogarnąć języki działające po stronie klienta - XHTML i/lub HTML4.1 bądź 5 i/lub CSS. Nie znając składni i większości znaczników praktycznie nie znasz języka a HTML to podstawy w najczystszej postaci. Co innego brać gotowce i przyglądać się nim, wzbogacać je o nowe funkcjonalności a co innego pobierać je z internetu i wyrywać z nich fragmenty kodu do swojego projektu.

Może obierz sobie jako pierwszy "projekt" prosty system artykułów? Na początek samo wysyłanie treści do bazy i odczyt artykułów na stronie główniej, później dodaj obsługę bbcode, automatyczne wstawianie grafik klikaczem, podgląd podczas edycji i "ubierz" to w jakiś ładny theme (tutaj kłania się html+css).

Podstawy PHP (i nie tylko) zostały po ludzku opisane na stronie www.kess.snug.pl :) Zapraszam.
JohnnyChrist
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

XHTML/HTML4.01 znam dobrze razem z CSS, z wyglądem strony nie mam problemu, no może trochę z dobraniem barw, bo zdolności plastycznych to ja nie mam...:whis: Co do pomysłu z artykułami, bardzo ciekawy, myślę, że jest to duże pole do popisu, bo można dodawać coraz to nowe rzeczy i chyba właśnie zacznę realizować ten "projekt". Dzięki wam wielkie za pomoc.

P.S Jutro jak będę miał chwilkę, to się do ciebie odezwę menthosh ( na pw albo gg ), bo mam kilka pytań.
Riyan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: Riyan »

Czyli, jak z tego tematu wynika, to najlepszym sposobem na uczenie się PHP jest po prostu "majsterkowanie" przy gotowych skryptach? Kompletnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać, to znaczy, umiejętności posiadam (Znam CSS, HTML, etc.), ale nie wiem, jak zacząć się uczyć PHP. Słyszałem, że tutoriale to niezbyt dobry pomysł. Czy mógłbym prosić o pomoc?
Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
JSokol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: JSokol »

Jeśli nie siądziesz, nie przemożesz swojego "nie wiem", to nic się nie nauczysz.

Postaw sobie cel: napiszę dodawanie komentarzy (poziom zaawansowania dobierz sobie sam) i zacznij COKOLWIEK pisać. Pojawi się problem? --> google podpowie. I tak krok po kroku napiszesz to co sobie założyłeś, a i przy okazji się czegoś nauczysz. Nie widzę innego sposobu - musisz się po prostu "przełamać". Nasze pisanie nic tutaj nie da.
Graczy platformy Steam zapraszam na http://banid.pl
Awatar użytkownika
pixelenter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: pixelenter »

Teorią niczego nie osiągniesz, pobieraj gotowe skrypty, dłubaj w nich, modyfikuj je. Możesz też pomyśleć o czymś prostym, może jakiś prosty skrypt wysyłający dane z formularza do bazy danych a następnie odczytujący je w innym pliku? Może jakieś generatory imion? Wyboru jest masa, podczas tworzenia będziesz udoskonalał swoje umiejętności. Znam conieco php więc mogę Ci pomóc w wolnej chwili, odezwij się jeśli chcesz.
Nie polecam tego sposobu. Kiedyś próbowałem tak nauczyć się c++ i doszedłem do wniosku że to jest bez sensu. Idź za śladem Dwimenora, znajdź jakiś kurs(polecam ten z heliona). I najważniejsze, nie ucz się "na hama". Przeanalizuj każdy kod dwaw trzy razy abyś miał je w palcu i ucz się dalej.
http://uwolnijlaptopa.pl
http://counter.li.org/cgi-bin/certificate.cgi/528644
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: kabanek »

ja napisałem takie cuś:
http://debian.linux.pl/content/385-Tworzenie-menu-w-PHP
na początek myślę, że powinno starczyć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”