Eclipse się nie uruchamia

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Pyciek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Eclipse się nie uruchamia

Post autor: Pyciek »

Witam.

Próbuję uruchomić w trybie graficznym AVRdude i USBasp, w konsoli wszystko działa bez zarzutu. Jest ten problem lepiej opisany w innym temacie: viewtopic.php?t=138546

Dowiedziałem się o istnieniu i interesujących mnie możliwościach Eclipse. Zainstalowałem ten program przez Synaptic, lecz po próbie uruchomienia tego programu przez Programy/programowanie/Eclipse nic się nie dzieje. Nawet nie wyświetli się żadne okienko z błędem. Ściągnąłem ze strony producenta ten program i podczas próby uruchomienia wyskakuje mi błąd:

JVM terminated. Exit code=13
/usr/bin/java
-Xms40m
-Xmx384m
-XX:MaxPermSize=256m
-jar /home/xxxxxxx/Pobrane/eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.1.0.v20100507.jar
-os linux
-ws gtk
-arch x86_64
-showsplash
-launcher /home/xxxxxxx/Pobrane/eclipse/eclipse
-name Eclipse
--launcher.library /home/xxxxxxx/Pobrane/eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher.gtk.linux.x86_64_1.1.1.R36x_v20100810/eclipse_1309.so
-startup /home/xxxxxxx/Pobrane/eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.1.0.v20100507.jar
-exitdata af000d
-vm /usr/bin/java
-vmargs
-Xms40m
-Xmx384m
-XX:MaxPermSize=256m
-jar /home/xxxxxxx/Pobrane/eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.1.0.v20100507.jar

Dlaczego Eclipse nie działa? Niestety nie znam się na Linuksie na tyle, żebym sobie sam poradził.
fazzi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Odp: Eclipse się nie uruchamia

Post autor: fazzi »

Pyciek pisze:Witam.

-launcher /home/xxxxxxx/Pobrane/eclipse/eclipse
--launcher.library /home/xxxxxxx/Pobrane/eclipse/plugins
-startup /home/xxxxxxx/Pobrane/eclipse/plugins/org.eclipse.equinox.launcher_1.1.0.v20100507.jar
Po rozpakowaniu archiwum przenieś katalog /eclipse bezpośrednio do swego katalogu domowego. Czyli powinno być: /home/użytkownik/eclipse, a nie tak jak ty podałeś. Powinno pomóc.
BTW: po podpisie widzę, że masz dość leciwy system. To też może być powodem.
Pyciek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niestety to nie pomogło, a system mam 10.10 64 bity. Wiecie co może być nie tak? Może zna ktoś inny program o takich samych funkcjach, który zadziała na systemie 64 bitowym?
fazzi
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: fazzi »

Pyciek pisze:Niestety to nie pomogło, a system mam 10.10 64 bity.
No właśnie. Czyli tak naprawdę masz wersję testową, to nie dziw się, że coś nie działa. W Ubuntu przyjęło się, że wersje stabilne są oznaczane przydomkiem LTS. Ostatnia taka wersja to 10.04 LTS, (na takiej działam, więc nie powinieneś mieć problemów:wink:) a nie 10.10. Chcesz mieć spokój, zainstaluj 10.04.
Wiecie co może być nie tak? Może zna ktoś inny program o takich samych funkcjach, który zadziała na systemie 64 bitowym?
Jest NetBeans. Nie jest tak rozbudowany jak Eclipse, ale też działa. Powinien być w repo.
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: luzakwielki »

Pyciek pisze:Niestety to nie pomogło, a system mam 10.10 64 bity. Wiecie co może być nie tak? Może zna ktoś inny program o takich samych funkcjach, który zadziała na systemie 64 bitowym?
Ten błąd który podałeś to nie błąd eclipse, a javy... być może masz starą wersję javy, a np. eclipse korzysta z javy 1.6 to wywala błąd.
Pokaż co wypluwa

Kod: Zaznacz cały

/usr/bin/java -version
Pyciek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po wpisaniu /usr/bin/java -version w konsoli otrzymałem:

java version "1.6.0_22"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_22-b04)
Java HotSpot(TM) Server VM (build 17.1-b03, mixed mode)
Pyciek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam ponownie.
Miałem problem z komputerem i konieczna była ponowna instalacja systemu. Tym razem zainstalowałem 10.04 i wszystkie moje problemy zniknęły. Jak widać wszystkie problemy wynikały "z testowej" wersji ubuntu. Dziękuję za zainteresowanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”