kilka dni temu zainstalowałem Ubuntu Studio. Ku mojemu zaskoczeniu w przeciwieństwie do wielu innych dystrybucji, okazało się że obsługuje wszystko co firma dała na moim notebooku

Zatem przystąpiłem do cięższych spraw.
Z uwagi na to że zamierzam już definitywnie rozstać się z Microsoftem notebook z linuxem ma służyć do składania fotografii panoramicznej i obróbki fotografii.
Ubuntu Studio okazuje się że jest trafnym wyborem ale....
Katalogowanie i obróbka fotografii wykonywana była dotychczas przeze mnie w programie Lightroom ze stajni Adobe. Program udało się poprawnie zainstalować pod Wine 1.02 jednak podczas pracy występuje pewien problem.
Podczas importu fotografii np. z pendriva czy dowolnego katalogu z dysku Lightroom tworzy strukturę katalogowania według wskazań, jak też we wskazanym miejscu, jednak po zakończeniu importu okazuje się że w bazie jest 0 fotografii bo program nie mógł skopiować zdjęć we wskazane miejsce. Nie ma różnicy czy będzie to katalog w strukturze katalogów .wine czy gdzieś w home. Mam wrażenie że coś nie tak jest z uprawnieniami programu (wine/lightroom) do zapisu/odczytu dla danych katalogów.
Jako użytkownik (nie root) bez problemu mogę ręcznie kopiować we wskazane miejsca fotografie, ale to nie rozwiązuje problemu, bo nie uaktualni to bazy w Lr
Macie może jakieś sugestie jak problem rozwiązać? Czy może problem tkwi w czymś innym?
z góry dzięki za sugestie