Canon MP220 drukowanie dwustronne i jakość

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
enki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Canon MP220 drukowanie dwustronne i jakość

Post autor: enki »

Witam.

Moja wersja Ubuntu to 10.10. Drukarka zainstalowała się bez problemu (wybrana z bazy drukarek) i można powiedzieć, że generalnie drukuje, aczkolwiek nie wiem jak ustawić funkcje, które są dla mnie dosyć istotne.
Pierwszy problem to drukowanie dwustronne. Nie wiem za bardzo na czym to ma polegać w ubuntu bo po wybraniu takiej opcji w konfiguracji drukarki, przy drukowaniu dokumentu w rezultacie dostaję wydruk jednostronny ze zmianą orientacji (dokument pdf 6 stron --> 6 kartek użytych). Porównując do windows gdzie drukują mi się najpierw parzyste strony, później system prosi o przełożenie ich, kliknięcie ok i drukują się strony parzyste. Z tego co zauważyłem ubuntu (w zasadzie Cups) drukuje stronę nieparzystą, później parzystą i tak do końca bez przełożenia papieru. Oczywiście można to prosto obejść drukując najpierw wszystkie nieparzyste, później parzyste aczkolwiek jest to trochę upierdliwe. Może ktoś wie jak to skonfigurować bo ja próbuje wszystkiego i dalej to samo.

Druga sprawa to drukowanie w wysokiej jakości. W windows mam 3 jakości drukowania roborcza, normalna, wysoka. Używam tonera już chwilę i część głowicy słabo drukuje. W windowsie można to obejść drukując w wysokiej jakości ponieważ z tego co zauważyłem używana jest wtedy tylko część głowicy. Drukując w ubuntu po pierwsze zmiana jakości drukowania w konfiguracji w ogólnie nie wpływa na nic. Ani na jakość, ani na prędkość drukowania. W opcjach dostępna jest jakość standard i manual. Po wybraniu manual przechodzę do konfiguracji i możliwości dwie 4 i 5. Czy 4, czy 5 drukowanie identyczne.

Prosiłbym o pomoc, czy da się to jakoś skonfigurować poprawnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”