Witam. Jestem użytkownikiem Ubuntu od czterech miesięcy i jak dotąd z większością problemów dawałem sobie radę...do teraz.
Od kilku dni mam problem z dzwiękiem, tzn. odtwarzana muzyka jest dość ziarnista(?!) (przypomina to trochę szumy w żle nastrojonym radiu). Nie bardzo wiem jak temu zaradzić. Napewno nie jest to wina odtwarzacza, ponieważ ten sam problem występuje w Audaciousie i Rhythmboxie.
Odinstalowałem nawet Pulseaudio i nic, to samo(teraz Pulse jest już ponownie zainstalowane). Nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić - nie wiem czy jest to jakiś problem zależności miedzy Pulse a Alsą a może kwestia ustawień w /etc/pulse/daemon.conf lub w innym pliku... Jeżeli ktoś ma pomysł to proszę śmiało pisać.
Karta dzwiękowa to zintegrowany Realtek ALC888
wynik komendy aplay -l:
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
karta 0: NVidia [HDA NVidia], urządzenie 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
Urządzenia podrzędne: 0/1
Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
karta 0: NVidia [HDA NVidia], urządzenie 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
Urządzenia podrzędne: 1/1
Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
wynik komendy cat/proc/asound/cards:
0 [NVidia ]: HDA-Intel - HDA NVidia
HDA NVidia at 0xee000000 irq 22
wynik komendy lspci:
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP55 Memory Controller (rev a2)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP55 LPC Bridge (rev a3)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP55 SMBus (rev a3)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP55 USB Controller (rev a1)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP55 USB Controller (rev a2)
00:04.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 IDE (rev a1)
00:05.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a3)
00:05.1 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a3)
00:05.2 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a3)
00:06.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP55 PCI bridge (rev a2)
00:06.1 Audio device: nVidia Corporation MCP55 High Definition Audio (rev a2)
00:0f.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP55 PCI Express bridge (rev a3)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:08.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
01:0a.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB23 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G84 [GeForce 8600 GT] (rev a1)
P.S.
Przypuszczam, że problem pojawił się po jakiejś aktualizacji, których ostatnio miałem kilka, wcześniej było ok.
PulseAudio a zła jakość dżwięku
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
Odp: PulseAudio a zła jakość dżwięku
Zgadza się. Ja mam to samo na 10.04. Mi pomogło wyłączenie (nie usunięcie) pulseaudio.Dr.Szrapnel666 pisze:Przypuszczam, że problem pojawił się po jakiejś aktualizacji, których ostatnio miałem kilka, wcześniej było ok.
Postępowałem według tego wątku.
Poza tym zapoznaj się z listą kart wspieranych przez ALSĘ.
Generalnie z kartami zintegrowanymi w Linuksie zawsze są kłopoty. Najmniej kłopotów sprawiają karty zewnętrzne Soundblaster oparte na EMU10K1 i pochodnych. Niestety tylko Allegro.

BTW: Ostatnią stabilną wersją Ubuntu jest 10.04 LTS. Wersje bez przydomka "LTS" to tak naprawdę wersje testowe. W ostateczności spróbuj odpalić LiveCD z 10.04.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Wiec tak...wyłączyłem Pulse taĸą komendą:
echo "autospawn = no" >> ~/.pulse/client.conf
sudo killall pulseaudio
teraz śmiga na Alsie ale dobija mnie, że mogę używać tylko jednego odtwrzacza albo muza albo film...Druga sprawa alsamixer w Terminalu nie działa, wywala:
ALSA lib pulse.c:229:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Odrzucono połączenie
Nie moge się pobawic ustawieniami a specjalnej różnicy w dzwięku nie widzę.
Wiesz może jak ponownie uruchomić Pulseaudio?
echo "autospawn = no" >> ~/.pulse/client.conf
sudo killall pulseaudio
teraz śmiga na Alsie ale dobija mnie, że mogę używać tylko jednego odtwrzacza albo muza albo film...Druga sprawa alsamixer w Terminalu nie działa, wywala:
ALSA lib pulse.c:229:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Odrzucono połączenie
Nie moge się pobawic ustawieniami a specjalnej różnicy w dzwięku nie widzę.
Wiesz może jak ponownie uruchomić Pulseaudio?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
Wypróbuj serwer dźwięku JACK Audio Connection Kit. Jest w repo. Czy działa, jak działa to nie wiem, nie używałem....teraz śmiga na Alsie ale dobija mnie, że mogę używać tylko jednego odtwrzacza albo muza albo film...
Strona domowa.
W terminalu:Dr.Szrapnel666 pisze: Wiesz może jak ponownie uruchomić Pulseaudio?
zamieńgedit ~/.pulse/client.conf
autospawn=no na autospawn=yes. Wyloguj się i zaloguj ponownie. Powinno pomóc. W ostateczności zrestartuj komputer.
BTW: Co do wyłączania Pulseaudio. Zmodyfikuj plik /etc/rc.local jak radził użytkownik jacekalex. U mnie działa.