Atramentowe urządzenie wielofunkyjne do domu

Porady sprzętowo-handlowe
john_clock
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Atramentowe urządzenie wielofunkyjne do domu

Post autor: john_clock »

To zostaje Brother lub Epson. Tylko, że urządzenia Brothera są bardzo głębokie (dla przykładu DCP-J315W: 36,8cm). Mam je dopiero od miesiąca, więc jeszcze nie kupowałem zamienników. Na pewno są tanie, ale nie wiem jak z ich jakością.
Do Epsona (np. do SX515W są na pewno dobre zamienniki (choć nie najtańsze - blackpoint: czarny po 27,90; tańsze też są, ale ich nie sprawdzałem)). No i zmieści się w zadanych przez Ciebie wymiarach. Mam natomiast złe doświadczenie z Epsonem, bo jeszcze działające DX4050 wymieniłem, bo drukowało niesamowicie wolno.
Brother daje sterowniki dla Linuksa, a Epson powinien być obsługiwany przez to, co jest już w systemie. Tak było z DX4050, w przypadku SX515W odwołuję się do tego, co znalazłem w internecie.
Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: Ivn »

Nie wiem jak z zamiennikami do nowych brotherów, bo zmienili wraz z nową linią tusze, ale do mojego dcp-165c zamienniki na allegro są za grosze (komplet 2x czarny + 1x po każdym kolorze do 30zł+przesyłka) i do prostych zastosowań nie różnią się od oryginału. Tekst bardzo dobrze, kolorowe schematy i wykresy oraz jakieś ilustracje wplecione w tekst drukuje ładnie, jak z drukowaniem zdjęć na papierze fotograficznym nie wiem, bo po prostu tego nie robię. Generalnie do plusów należy jeszcze zaliczyć bardzo dobrze działającą funkcję kserowania (ksera potrafią wyglądać lepiej niż podmęczone oryginały) oraz świetne zarządzanie tuszami - poziom tuszu można sprawdzić na wyświetlaczu urządzenia, bez włączania komputera, drukarka nawet jeśli nic nie drukujemy przez dłuższy okres czasu, (o ile przez cały czas jest podpięta do zasilania) sama wykonuje co 2 tygodnie czyszczenie głowić, żeby tusz nie zasechł. Pojemniki z tuszem tak jak w epsonie i canonie a w przeciwieństwie do hp, nie mają zintegrowanych głowic drukujących, głowica jest zabudowana w urządzeniu. Ink-management w tym urządzeniu był jednym z powodów dla których je kupiłem, miałem dość napełniania co chwilę strzykawkami 10ml kaset w HP PSC-1510, które i tak po 5-6 napełnieniach dobrymi jakościowo tuszami drekkera, nadawały się do wyrzucenia i trzeba było kupować nowe kasety, a przy cenie 50-60 pln za oryginał potrafiło to zniwelować większość oszczędności :/
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: Potulniaczek »

Bez problemu chodzą urządzenia HP,ale wszystkie HP mają wredna kulturę pracy.Chodzą jakby miały się za chwilę rozsypać :)
Awatar użytkownika
Krbor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Krbor »

co do hp to ostatnio zakupiłem kombajn za 300 zł, HP Deskjet Ink Advantage 2060 Tusze oryginalne w cenie 35 zł za wkład (idą dwa wkłady czarny i kolorowy)

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/ph/en/sm ... 57434.html
Nawet najmądrzejsi nie wiedzą wszystkiego.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

@Potulniaczek, Krbor:
Samo przeczytanie tytułu wątku nie wystarczy. W treści postu autor jak byk napisał:
3. Nie HP, bo mam złe doświadczenia z tą firmą.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”