Witam was wszystkich bardzo serdecznie. Na wstępie chciałem tylko powiedzieć, że swoją przygode z linuxem zacząłem niedawno i śmiało można powiedzieć o mnie - zielony. Nie mniej jednak tęsknie troche za grami z Windowsa i kiedy odkurzyłem płyty znalazłem w/w GTA. Jest to spakowany folder zainstalowanej już wcześniej gry. Tak więc udało mi się zainstalować Wine w wersji 1.3.12 i po pomyślnym przekopiowaniu plików na dysk twardy próbuje odpalić gre iii... ciekawa niespodzianka, obraz gry prezentuje się tak:
http://img684.imageshack.us/img684/7349 ... anukkv.png
//mario_7: zajrzyj do regulaminu, jeśli nie wiesz jakiej wielkości obrazki można wstawiać do postów...
Nie poddałem się i postanowiłem zwalczyć problem. Poczytałem troche na forum i wpadłem na temat właśnie o GTA SA, jednak znalezione tam metody na nic się nie zdały. Kolega miał podobny problem inny zaś kolega zasugerował wyłączenie compiza. Hmm.. No okej, zrobiłem to chyba dobrze i jakimś cudem udało mi się wyłączyć compiza, natomiast problem nie został rozwiązany. Zmieniłem opcje Wine tj. Vertex Shader: brak, Pixel Shader: odhaczone. Naprawde niewiem już co jest grane jakoś wszystkim działa poprawnie i nie mam pojęcia co mogło spowodować błąd taki jaki widać na screnie wyżej. Prosiłbym o możliwie jak najszybszą odpowiedź, jakąś porade cokolwiek!
Z góry dziękuje i pozdrawiam forumowiczów!
P.S.
Dodam jeszcze, że jestem świeżo po instalacji systemu tak więc nic nie było zbytnio zmieniane.
GTA San Andreas - błąd z grafiką.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Odp: GTA San Andreas - problem z .. no właśnie?
Wszelkie poszukiwania odnośnie gier na Wine powinieneś zacząć od bazy aplikacji Wine: http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... n&iId=2599
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: GTA San Andreas - błąd z grafiką.
Miałem to samo ale gdy zainstalowałem ubuntu 10.10 to było już ok. A zainstalowałeś directx 9.0?