[10.10] Usuwanie programu zainstalowanego przez Winie

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Soku
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[10.10] Usuwanie programu zainstalowanego przez Winie

Post autor: Soku »

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów :) To mój pierwszy post, tak samo jak pierwsze spotkanie z linuxem.

No więc. Uważałem siebie za zaawansowanego użytkownika komputerów. Po przejściu na linuxa stwierdzam, że komputery to dla mnie czarna magia.

Mam malutki problem. Otóż przez program Wine chciałem zainstalować Medal of Honor. Instalacja samej gry mi nie wyszła, ale zainstalowało mi się GameSpy (To taki program do wyszukiwania serwerów w grze).

Tutaj moje pytanie. Jak usunąć ten program?! Dopiero poznaję środowisko Linuxa i staram się wyobrazić sobie jak on jest zbudowany. Jak działają partycje itp. GameSpy zainstalowałem w /home/Dokumenty, a chyba powinienem to zrobić na dysku c: (Ten który tak jakby stworzył sobie program Wine prawda?). Absolutnie nie wiem jak pozbyć się tego pliku żeby nie robić sobie syfu na komputerze. Jestem zagorzałym użytkownikiem Windowsa i nie wiem czy mogę po prostu usunąć Shift+Delete.

Mam wrażenie, że piszę strasznie chaotycznie i czasem sam nie jestem pewien czy wiem o czym pisze :) To moje początki więc bądźcie wyrozumiali proszę.

PS. Jeszcze małe pytanko. Środowisko linuxa, a dokładniej partycje to są: System Plików oraz /home czyli inaczej Katalog domowy? Katalog domowy mam traktować jako swoją główną partycję na którą mam wszystko instalować? Dodam, że mam stworzone tylko dwie partycje. Właśnie system plików na której jest system (Chyba nic tam nie instaluje) i ten /home.

Na prawdę proszę o wyrozumiałość :)
krzysiek89sz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Odp: 10.10 Usuwanie programu

Post autor: krzysiek89sz »

"Soku", nie możesz patrzeć na linuxa jak na windowsa. System katalogów jest tutaj całkiem inny. Nie znam się też super na tym, ale /home jak wskazuje nazwa to katalog domowy- miejsce na różne pierdoły tylko dla Ciebie(analogia do /Documents_and_settings/user w windowsie). Programy instalują się w /etc, ale te z poziomu Wine nie mam pojęcia.
A tak nawiasem, jak chcesz mieć system do gier komputerowych to jest to np. windows, może być też windows, no i windows. Powoli się to zmienia, ale ciężko o coś dobrego na Linuxa.
I gry gorzej chodzą (jeśli je odpalisz) na tym samym sprzęcie przez Wine niż na systemie dedykowanym.
tex_ass
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64

Post autor: tex_ass »

Programy pod wine instalują się w katalogu(nie dam głowy za końcówkę - dalej jest struktura jak w M$):

Kod: Zaznacz cały

/home/user/.wine/drive_c
i najlepiej usuwać je za pomocą deinstalera wbudowanego w wine.
Acha, pytanie, czy przed uruchomieniem wine, odpaliłeś

Kod: Zaznacz cały

winecfg
z konsoli. Jeśli nie, to usuń po prostu katalog .wine, odpal winecfg i wtedy spróbuj jeszcze raz zainstalować Medal of Honor. Z tego, co pamiętam, ta gierka stoi dość wysoko na winehq.
Soku
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Soku »

ok. Usunąłem to w programie winie, ale pliki zostały tam gdzie były. Teraz mogę je potraktować Shift+Delete? :)
tex_ass
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64

Post autor: tex_ass »

jak najbardziej
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

w temacie umieść proszę więcej konkretów. Nic nie wskazuje, że chodzi o usuwanie programu instalowanego przez wine
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”