Szukam sposobu na wstawienie dwóch obrazów wideo do filmu

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
kilab
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Szukam sposobu na wstawienie dwóch obrazów wideo do filmu

Post autor: kilab »

Witam, właśnie zmontowałem ze zdjęć dwa minutowe filmy time lapse z mojej miejscowości.
Teraz chciałbym umieścić oba te filmy obok siebie w jednym pliku. Jak np. tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=mz83od-rIR0

Nie miałem nigdy za dużo doczynienia z programami do edycji wideo i możliwe, że w jakimś się da to zrobić.
Stąd też moje pytanie - znacie jakiś sposób na wklejenie tych dwóch plików do jednego? Chciałbym możliwie najprostsze rozwiązanie, jeśli możliwe to nawet bez instalacji dodatkowych pakietów ;)
Szukałem jakiegoś sposobu w dokumentacji mencodera, którym łączyłem klatki w całość, ale się nic takiego nie doszukałem. Tak więc będę wdzięczny za wszelką pomoc :)
Awatar użytkownika
castor_troy
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Odp: Szukam sposobu na wstawienie dwóch obrazów wideo do filmu

Post autor: castor_troy »

Avidemux powinien sobie poradzić.
Awatar użytkownika
kilab
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Odp: Szukam sposobu na wstawienie dwóch obrazów wideo do filmu

Post autor: kilab »

Niestety, Avidemux jest chyba zbyt prosty do tego. Jedyne co znalazłem w nim podobnego to utworzenie mozaiki (miniaturek w żądanej ilości kolumn i rzędów) z załadowanego wideo, ale tylko jednego :-? Nie mam pojęcia do czego to może służyć. Jedyna opcja łączenia dwóch plików jaką znalazłem to jeden po drugim w czasie, nie o to się rozchodzi mi.
Myślę, że coś takiego można by zrobić już w Kdenlive. Nie chcę go jednak instalować bo ma tonę zależności z racji iż korzystam z GTK i zamordował by mi system. :x
Jakieś inne pomysły?

edit:
Dla potomnych napiszę, że znalazłem sposób. VLC, interfejs http i mozaika, strumień do pliku i to jest to, czego szukałem. Problem jednak mam z samym programem bo po kilku sekundach przerywa beż żadnego ostrzeżenia. Powinien trwać minutę, trwa 5s. Może z tym problemem się spotkaliście?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”