Instalacja sterowników do karty graficznej Radeon X1600

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
zdzichu355
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Instalacja sterowników do karty graficznej Radeon X1600

Post autor: zdzichu355 »

Wczoraj na moim komputerze wszystko pięknie działało. Odszedłem od niego na 5 min, wracam i nagle widzę czerwone paski na ekranie. Próbowałem przeinstalować sterowniki Nvidii, odkurzyć kartę, ale to nie zadziałało, paski jak były, tak są. Jak w Javie próbowałem dobrać się do środowiska lub urządzenia graficznego, wyrzucało mi null pointer exception. Czy jest jakiś inny sposób na przywrócenie karty do stanu użytkowego? Karta to Nvidia GeForce 8800.

Dzisiaj znalazłem jakąś inną w szafce, jest to Radeon X1600 (RV530). Wsadziłem ją do komputera, przy rozruchu paski się nie pojawiły, nawet Ubuntu uruchomił się w normalnej rozdzielczości. Chciałem uruchomić grę, ale wyrzuciło błąd że nie może zainicjować grafiki 3D. Postanowiłem zainstalować sterowniki. Ściągnąłem jakiś sterownik ze strony ATI dla Linuxa 64bit, otworzyłem folder w terminalu, wpisałem

Kod: Zaznacz cały

chmod 777 nazwapliku
sudo ./nazwapliku
Po dekompresji pojawiło się

Error: ./default_policy.sh does not support version default:v2:x86_64:lib32::none:2.6.32-28-generic; make sure that the cersion is being correctly set by --iscurrentdistro
Potem usunęło jakieś tempy. Znalazłem następujące poradniki: http://www.linuxquestions.org/questions ... te-585410/ i http://trueboar.wordpress.com/2007/01/1 ... p-by-step/, upewniłem się że mam zainstalowane nagłówki i fglrx, tylko jak wywołuję

sudo m-a a-i fglrx
Po jednym procencie budowania kernela (?) wyrzuca mi

Build of the package fglrx-kernel-source failed!
W logu mam zapisane tylko

Build log starting, file: /var/cache/modass/fglrx-kernel-source.buildlog.2.6.32-28-eneric.1297604321
Date: Sun, 13 Feb 2011 14:38:41 +0100
Sprawdzałem i mam zainstalowane i zaktualizowane fglrx-kernel-source.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu któregokolwiek z tych problemów i z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Odp: Karta graficzna i sterowniki

Post autor: igotit4free »

Twój Radeon nie jest i nie będzie wspierany, możesz używać jedynie sterownika otwartego.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”