Instalacja sterowników do ATI HD 5730

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
drypy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Instalacja sterowników do ATI HD 5730

Post autor: drypy »

Dzisiaj zainstalowałem Ubuntu 10.10 na laptopie MSI GE600 z grafiką ATI Mobility Radeon HD 5730.
Zainstalowałem, reset przy uruchomianiu zawiesza się na "checking battery state" doczytałem że to pewnie chodzi o grafikę więc zainstalowałem fglrx ale to chyba nie działa bo jak włączam System->Preferencje->ATI Catalyst Control Center to pokazuje się komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Wystąpił problem podczas inicjowania programu Catalyst Control Center Edycja Linux.  Przyczyny mogą być następujące:

Nie został zainstalowany żaden sterownik graficzny ATI albo sterownik ATI działa nieprawidłowo
Zainstaluj sterownik ATI odpowiedni dla danego sprzętu ATI lub skonfiguruj go używając programu aticonfig.
Co można zrobić w takim przypadku żeby te sterowniki działały?
Awatar użytkownika
Krissfa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Odp: Instalacja sterowników do ATI HD 5730

Post autor: Krissfa »

Podłącz laptopa do internetu i daj mu niech sam znajdzie sterownik.
Wymusisz to na nim tak: drugi myszy -> zmień tło pulpitu-> efekty wizualne -> dodatkowe. Tu system powinien poinformować Cię że, brakuje sterownika i powinien wyszukać aktualny. Ty tylko zatwierdzasz i instalujesz.
Mam nadzieję że Ci się uda.
Zarejestrowany użytkownik Linux'a - 506957
drypy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Usunąłem to co zainstalowałem, zrobiłem jak mówiłeś i wyskoczyło:

Kod: Zaznacz cały

Efekty pulpitu nie mogły zostać włączone
Nie wiem czy to ma znaczenie ale wchodzę na Ubuntu przez bezpieczny tryb graficzny, lub coś takiego.
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Ten laptop ma hybrydowy układ graficzny, prawda? Jeśli tak - poczytaj znajdujące się na forum informacje o "bojach" z tego typu sprzętem.
Na początek możesz spróbować wyłączyć w BIOSie zintegrowanego Intela, to jednak będzie oznaczać krótsze działanie na baterii.
Work less, climb more :D
drypy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Wyłączenie Intela raczej nie wchodzi w grę ponieważ w większości czasu z niego korzystam. Widzę ten laptop jest cudownie przystosowany do linuksa, głośniczki też nie działają bez dodatkowych kombinacji.

W sumie na Ubuntu mógłby działać tylko Intelu tylko aby włączyć Ubuntu muszę wchodzić przez ten bezpieczny tryb graficzny ponieważ normalnie zawiesza się na "checking battery state"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”