[Android-2.*] Kilka pytań

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

[Android-2.*] Kilka pytań

Post autor: jacekalex »

Witam

Zamierzam nabyć jakiegoś potwora z androidem na pokładzie, w związku z tym kilka pytań.
Szukałem też info na forum androida,ale tam nikt nie wie, co to Linux :craz:

Ale do rzeczy:
Android 2.3 lub wcześniejszy, z wersji 2.*:
1. Jaki typ powłoki Linux mają te telefony? bash, dash, csh, zsh, jakiś inny?

2. Jaki system dźwięku tam działa? alsa, oss, co innego?

3.
I jakiego fona polecacie, (prawdopodobnie i tak wgram CynagenMod, albo może nawet zrobię własnego rom'a), ale chętnie zapoznam się z opiniami Ludzi, którzy już pierwsze starcia z fonami na Androidzie mieli,patrząc z perspektywy kogoś, kto wie, czy się różni Linux od płatków owsianych :craz:

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: [Android-2.*] Kilka pytań

Post autor: Admc »

Drogi Jacku, na początek pragnę cię poinformować, że Android nie jest typowym Linuxem. W uproszczeniu jest to maszyna wirtualna Javy (Dalvik) działająca na jądrze Linux. Znam ten ból, kiedy piszesz coś na forum Androida, a tu ludzie nie wiedzą o co chodzi. Dziwią się na przykład kiedy podaję "dziwną ścieżkę" typu /sdcard/Android/data. Oni przywykli do formatu H:\Android\data. Dlatego polecam ci to forum, tam ludzie się znają: http://xda-developers.com/

1. Zależy jaki terminal. Przykładowo Android-SDK używa sh. Ale w aplikacji Better Terminal Emulator Pro masz do wyboru trzy powłoki:
Obrazek

2. Nie jestem pewien, ale jest to chyba system dźwięku wbudowany w maszynę Dalvik, musisz zapytać kogoś kto pisze aplikacje na Androida.

3. Każdy producent ma własną nakładkę, moja ulubiona to nakładka od HTC. HTC Sense. Dlaczego? Ma świetny dialer, ładne animowane widżety, 7 pulpitów, ładny motyw domyślny.

Nie lubię ROMów AOSP, (z domyślną nakładką od Google) bo HTC Sense jest świetne i co najważniejsze ma flash playera (ten od Adobe jest tylko dla ARMv7). Dlatego nie polecam CynaogenModa. Najlepsze ROMy z Sense UB dla mojego telefonu to RCmix i Tegro. Ale to już zależy od telefonu który kupisz.

Jaki telefon ci polecić? Zależy ile masz kasy. W przedziale z tych najtańszych polecam LG GT540 (450 zł), z tych średnich HTC Hero (900 zł) lub HTC Desire (1300 zł). A jak masz full kasy to HTC Desire HD (2500 zł).
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Admc pisze:Drogi Jacku, .
kurczę, nie wiedziałem że baranina tak podrożała :ligt:

HTC Desire HD - właśnie się nad nim zastanawiałem (1700 - 1800 + wysyłka), nawet licytuję jednego na alegro,ale mi na nim nie zależy specjalnie.
Jak przeczytałem specyfikację Samsunga i9200 to doszedłem do wniosku, że do końca wakacji o klasie HTC Desire HD możemy nawet zapomnieć, a z pewnością ceny spadną jak jajko ze stołu.

Co do basha, to dobra wiadomość, co do dźwięku nieco gorsza, jeśli chodzi o romy, to wszystkie programy, które ma Sense są w Cynagenie,a ja sam chcę trochę oskrypcić telefon, i zrobić jeden szalony eskperyment - kompilacja kernela z ograniczoną wersją grsecurity i paxa, aby jednym przełącznikiem można było właczyć tryb zwykły (administracyjny) lub chroniony, gdzie nie będzie możliwa modyfikacja żadnego programu lub biblioteki (żegnajcie rootkity i backdoory z netu - smutno bez was będzie), i zobaczyc ogólnie, od podszewki możliwości tego systemu od pierwszego bajta.

Również czekam na moment, kiedy obok Androida wyrośnie normalny Linux - napisany w szybki języku C, nie w karawanie z zepsuty sprzęgłem, jakim jest java.

Bo HTC Desire HD - 1GHz procka, 512 MB ram, szybkością nie wygrywa z takim drobiazgiem, jaki kiedyś miałem P3 - 866 256 MB Ram, 6,5 GB HDD grafika intel i810.

Ubuntu Feisty śmigał na tym jak rakieta, można było bez problemu przez Wine w Quake2 grać przy włączonym KDE, komunikatorach,Thunderbirdzie, i XMMS.

A teraz oglądałem Desire HD w sklepie, poprosiłem, żeby sprzedawca wgrał i uruchomił 4 programy - darmowe, i odpalił je równocześnie, i fonik się zakrztusił.
A były to, mapdroyd, skaner wifi - do androidowego wardriwingu, skype i pidroid (Pidgin).
Może nie mało, ale Feisty przy takim obciążeniu na zabytku PIII ziewał, a ten wręcz odwrotnie, choć przecież 1 Ghz procka to nie jest bynajmniej mało, ale cóż - java.

DLatego spokojnie czekam, kiedy gotowy i kompletny Puppy Linux zrobią na Androida - z mplayerem, mobilnym Firefoxem, Skypem, Pidginem, Gnumericiem, Tangogps, Gpsdrive, Google-earth i kilkoma innymi drobiazgami.
Napisamy w 80% w C, a nie javie.
A ponieważ o kontacice na linni aplikacja hardware stoi kernel i sterowniki, to taki Linux jest co najmniej wykonalny. Na porządnym fonie może nawet Compiz wejdzie, wtedy się pośmiejemy z iPhona i MS Mobile na całe gardło.

I właśnie dlatego wolę Androida, że w razie, jakby mi coś nie pasowało, to sobie poradzę, tak czy inaczej. :smile:
PS:
Nie jestem pewien, ale jest to chyba system dźwięku wbudowany w maszynę Dalvik, musisz zapytać kogoś kto pisze aplikacje na Androida.
Sterownik dźwięku jest w kernelu, a jeśli jest sterownik, to Alsa lub OSS też się znajdzie, prędzej czy później.
Na razie muszę wyczaić, WTF, dlaczego Virtualbox się gryzie z grsecurity,
a potem spróbuję odpalić najnowszego Androida i Cynagena na Vboxie.
Bo Android 1.6 na Vboxie 3.2 szybkością nie zachwycał, choć był bardzo ładny, przyznaję, ;)

Pozdrawiam
Linux User #499936
trueno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: trueno »

Po co Ci vbox do andka? ;]

Przecież samo SDK potrafi zemulować androida.

Nie marnuj kasy na htc, kup samsunga galaxy S albo Ace, ten drugi bez kagańca kosztuje 1100 PLN. Obydwa są wystarczające żeby utargać froyo i gingerbreada. Docenisz super Amoled w porównaniu z tym syfem z HTC ;]

Oczywiscie ROM fabryczny moze nie kazdemu pasować, CM7 jest ok, ja czekam na build dla swojego paścia*.

____

*Posiadacz Galaxy I7500 z Amoled, na którym zdjęcia z aparatu wyglądają lepiej niż na 19 calowym monitorze LCD :)
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

E tam amoled, moim zdaniem to chwyt marketingowy. A SDK wymaga emulacji procesora przez co emulator chodzi 100 razy wolniej niż na vboxie.

@jacek
DHD chodził wolno bo pewnie miał odpalone pierdyliard aplikacji systemowych. Ja mam aktywator na pulpicie który wysyła sygnał SIGKILL do wszystkich aplikacji i dzięki temu nawet Hero z procesorem który podkręciłem do 614 MHz i 288 MB ram chodzi dość szybko.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
trueno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ja mam poniżej 40mb wolnego ramu i telefon działa, dzwoni wysyła smsy robi zdjęcia ;]

Jedynie problemy z blutem i gps, ale na dobrą sprawę po co mi gps w telefonie, skoro mam dedykowanego garmina :)
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

A ja nie nazywam się choinka :) , żebym po kieszeniach nosił Garmina, fona, i mp4, i nusamy.
Ma być jeden uniwersalny kombajn , który mieści się w kieszeni, na wypadek alarmu w domu grzecznie zawiadomi, i potrafi ciągnąc dane z domowego kompa via ssh, od czasu do czasu.

Do tego mapka darmowych hotspotów i routerów za złotówkę też się przyda, żeby sobie przez skypa gadać, a nie przez telefon.
Nawiasem pisząc, czy Wasze fony pozwalają na rozmowę przez Skype podczas połączenia hs[d|u]pa i umts?

Bo czytałem, że działa tylko w wifi, i trzeba troszkę pokombinować, żeby to zmienić.
Po za tym, co do flasha, to na razie czekajmy na minitube (u mnie na filmiku fullscreen bierze około 30% tego, co flash z vdpau, natomiast gnash na razie nie obsluguje wersji flash10, ale sprawuje się coraz lepiej,a jest o niebo lżejszy od flasha (mniejsze wymagania - procek), ma też już pełne wsparcie opengl.
Także jeszcze pokaże rogi, jak mplayer czy vlc.

Ponadto 75% programów na Androida, to są skrypty javy, które kodem przypominają skrypt do flasha w vlc - do greasemonkey, czy wtyczki do firefoxa.
Takze nie demonizujmy tak tego zalewu aplikacji, które cośtam robią.
A np takiego zestawu (*sql), na Andka jeszcze nie znalazłem ;)

Takze do Linuxa co ciekawsze pozycje szybko dotrą przepisane np na pythona, perla, C++ czy C.
Spolecznoś ć Linuxa już nie takie rzeczy robiła - co najlepiej widać w historii sterów do wifi broadcoma.

To by było na tyle
Linux User #499936
trueno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nie wiem jak Ty, ale ja mam abonament i prawie 1000 minut do wygadania, nie musze ludziom kraść netu i gadać do tego przez skype, po prostu dzwonię. Dla mnie to narzędzie pracy. Wybrałem androida bo znudziła mnie nokia i Symbian ^1. Mam dużo więcej placu na aplikacje, zdjęcia itp. Do tego żywsze kolory, lepszy interfejs, backup kontaktów i smsów prosto do gmaila, nie musze instalować ciężkiego ovi suite zeby lokalnie trzymać to samo. I to wszystko na telefonie, który domyślnie taktowany jest 4x wolniej niż mój laptop, a kosztował mnie 400 PLN . Mankamentem jest kiepska bateria, maks 2 dni, ale pokaż smartfon, który trzyma dłużej. Android to kernel linuksowy wraz z modułami producenta, który odpala dalvika, czyli maszynę javy, Reszta jest wirtualizowana przy użyciu C, C++ i javy, większość to czysta java.

Generalnie jest boom na ten system, a to co nokia do współpracy z MS robi to strzał w stopę, kibicuję meego, ale minie sporo czasu zanim dościgną google i apple w tym temacie.

android.com.pl to kopalnia wiedzy, tam poczytaj. Ja osobiscie uparcie proponuje samsunga, motorola nie pozwoli na inne romy albo będzie to ciężka droga, htc jest słabe sprzętowo w ludzkim budżecie, a wszystkie inne marki to zabawki.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Osobiście śledzę Samsunga i inne firmy, pamiętam kłopoty z aktualizacjami softu na starszych telefonach, HTC bardziej mi przemawia do świadomość dzięki bardziej profesjonalnego podejścia do tego, czym w rzeczywistości jest Android, a telefony nie są złe, Jak na Chińszczyznę oczywiście. ;).
Co do android.com.pl - to racji doświadczenia, niewiele mogę się tam dowiedzieć, po za tym, co sam znalazłem na necie, a z tego, co zauważyłem na wczesnych wersjach (1.6 ), inaczej widzę ten system, niż klikacze z Win$.

I jak widziałem w HTC trochę programów, to zastanawiam się, gdzie tam jest 1Ghz na Desire HD. Może dla kogoś, kto miał wcześniej telefon - to to jest jakaś alternatywa.
ja natomiast znając trochę Linuxa, i znając troszkę netbooki, uważam - ze ten system to jest ciężka krowa (mam na myśli fakt, że ten fon ma moc obliczeniową porównywalną z starszymi modelami netbooków ( dwu - trzy letnimi).
Nie wiem jak Ty, ale ja mam abonament i prawie 1000 minut do wygadania, nie muszę ludziom kraść netu i gadać do tego przez skype, po prostu dzwonię.
Ja też nie zamierzam w całym powiecie łamać kluczy wep, i się włamywać do każdego napotkanego routera.
Jednak otwartych sieci, gdzie można spokojnie skorzystać z netu jest sporo, i specjalnie nie wnikam, czy to jakiś prywatny hotspot, czy ktoś przyniósł router ze sklepu, podłączył do prądu i działa. :)

Sam fakt istnienia otwartej sieci nie oznacza, że skorzystanie przez chwilę z tej sieci jest przestępstwem, bo niby jak odczytać intencję właściciela udostępniającego otwartą sieć poprzez tą sieć?
Zwłaszcza, że Andik, to nie Gentoo czy Backtrack , on potrafi znajdować sieci, ale nie łamać zabezpieczenia, mnie chodzi o sieci dostępne publicznie.
I nie potrzebuję 1000 minut, bo mam w Skype 10000 minut na cały świat, a na komórki dzwonię tyle, co kot napłakał. Raczej potrzebuję odbierać telefon, a w razie potrzeby pilnego kontaktu mieć dostęp jjd, skype , gadu i maila, - tam mam listy kontaktów, i to generalnie działa.
Jak puszczę Skype przez UMTS ( domyślnie w wielu romach jest zablokowane, ale blokadę można usunąć), to problem hotspotów będzie dotyczył tylko map, których nie znajdę w fonie, w jakimś dalszym terenie, bo np komunikatory jjd czy gadu, to są groszowe ilości danych,i chodzą bez kłopotu na gprs, nie trzeba nic więcej.
Z domowego kompa mogę tez dzwonić Skypem przez gprs komórkowy - nawet to działa, co mnie nieźle zdziwiło.

A jeden numer telefonu w domu i w kieszeni, i w razie czego w Dublinie, czy Londynie, czy np Ostrawie też ma swoje zalety.
Bo o ile masz 1000 minut w sieci i na stacjonarne, to czasami lepiej nie oglądać stawek roamingowych bez anestezjologa :craz:

A po za tym mając informację o sieciach w okolicy, działających w firmach, mam obraz tego, gdzie szukać zleceń (w końcu mam conieco wspólnego z informatyką) ;)
I przede wszystkim nie potrzebuję telefonu z wodotryskiem, tylko kieszonkowego urządzenia wielofunkcyjnego, maksymalnie konfigurowalnego - które potrafi robić to,do czego aktualnie go potrzebuję - włącznie z własnymi skryptami, demonami czy programami, ( co skutecznie ogranicza zastosowanie Iphona czy Windows mobile).

Co do innych marek, to nie radziłbym ignorować Palmtopów, które też mają dotykowe ekrany, mikrofon i głośniki, a co nie które również wifi, umts i gps.

I jestem przekonany, że o ile smartfony produkowane przez koncerny typu Samsung, czy HTC zaczną podgryzać pozycję palmtopów, to Asus czy HP nie będą liczyły strat, i spokojnie patrzyły, co dalej, ponadto koncerny z branży komputerowej mają 50 razy większe doświadczenie w budowie komputerów przenośnych niż np Motorola, Samsung czy HTC.
Zwłaszcza - jeśli chodzi o system operacyjny, jakim jest Android, oparty na kernelu Linux.
Także rynek zapowiada się ciekawie, ceny będą spadać w tym roki dość gwałtownie,
a ja dzisiaj nie biegnę do sklepu o 8 rano :craz:
Zwłaszcza że latem prawdopodobnie zawadzę latem o pewne Wyspy, gdzie czasem jeżdżę, i gdzie oferta i ceny są znacznie bliższe rzeczywistości, niż u nas.
Wieżę ma kupioną w Berlińskim Vegercie - 14 lat temu, zapłaciłem za nią 45% tego, co w Polsce.
A Pionierek po 14 latach gra jak nowy, tylko nie ma supportu do mp3 i USB i DVD - jest na to za stary, za to głośników i wzmacniacza tej klasy w małym sprzęcie ani za normalną cenę nikt już nie produkuje ;)

Nawiasem pisząc każdy produkt podlegający super szybkiemu rozwojowi (podwojenie mocy obliczeniowej co 6 mies) ma spory ruch w cenach.
Jak ktoś kiedyś kupił pendrive albo kartę SD o pojemności 64 MB za 200 złotych, to z pewnością wie, o czym piszę ;)))

Pozdrawiam
Linux User #499936
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Nie zapominajmy, że do aktualizacji samsunga jest potrzebny kies, który działa tylko pod windowsem. HTC wydaje aktualizacje OTA, które nie wymagają komputera.
trueno
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nie należy używać KIESa, tylko zrobić backup w recovery przez nandroid, wyczyścić poprzez wipe i wrzucić nowszy build. 5 minut roboty.

Niebrandowane recovery jest o niebo lepsze niż softy z aktualizacjami dla producentów. Oni za takie update muszą płacić producentowi telefonu, a ja mam taką samą funkcjonalność za free. W myśl ruchu FOSS i open source. I to nie prawda, że wielki google mnie szpieguje, bo wiem dokładnie co robi mój telefon,, mam dostęp do shella poprzez ADB. itp itd :)

Ajfon byłby dobry gdyby nie chore ceny żądane za ciągle tak samo funkcjonujący telefon.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

A ja doszedłem do wniosku, ze skoro na razie moc obliczeniowa fonów z Andkiem podwaja się co pół roku, to mnie się aż tak nie pali, i poczekam, aż trochę zbliży się do normalnej ceny Motorola Atrix.
Specyfikacja mi się podoba, tak samo jak SGS2, ponadto na wypadek kłopotu z aktualizacjami oficjalnymi, stawiam na Cyanogena lub inny rom, oczywiście z opcją łatwego downgrade serwisowego ;)

Co do xda-developers to wkrótce pomęczę tam Ludzi, żeby lepiej poznać zasady kompilacji jajka, i pisania skryptów.
W każdym razie na Andka już się pojawia mplayer, pidgin, firefox i rsync, także nie jest źle, jesz tylko ze 200 sprawdzonych programów, i dalvik nie będzie potrzebny. :rotfl:

Pozdrawiam
Linux User #499936
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Motorola Artix ma bootloader podpisany 4096-bitowym kluczem RSA (nie do złamania) więc nie podstawisz własnego kernela. Z tego co wiem Samsung i HTC nie stosują takich praktyk. Oprócz motoroli bootloader podpisuje również Sony Ericsson.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Ja jeszcze nie kupiłem , a co do zabezpieczeń nie ma czegoś takiego, jak "nie do złamania"
Sznurek:
http://www.heise-online.pl/security/fea ... 78163.html

Ponadto innych modeli nie wykluczam, a kupię tylko taki, jaki znajdzie się na stronie http://www.cyanogenmod.com/devices
Generalnie Atrix by mi odpowiadał, ale to nie znaczy, że go wezmę.

Pozdrawiam
Linux User #499936
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: kklimonda »

@jacekalex: Czasem wystarczy, że coś jest wystarczająco trudno złamać by cała zabawa nie miała sensu. O ile dobrze pamiętam to sprawdzanie podpisu realizowane jest sprzętowo i potrzebne jest też obejście sprzętowe. Lepiej kupić telefon który nie ma takich wynalazków.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Fajnie zapowiada się HTC Desire S:
http://www.telix.pl/telefon/htc-desire-s-2431.html

Co prawda nie jest to super hiper specyfikacja (najbardziej boli jednordzeniowy procek) ale wg mnie jest przyzwoita.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: EF »

E tam amoled, moim zdaniem to chwyt marketingowy.
I nie zauważasz różnicy w jakości obrazu?

Ja czekam na CM7 na Galaxy S, ale prace za szybko nie idą. A aktualizację raz robiłem przez KIES: z 2.1 do 2.2. Potem już root, CWM i jazda ; )
Chakra Linux user.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

kklimonda pisze:@jacekalex: Czasem wystarczy, że coś jest wystarczająco trudno złamać by cała zabawa nie miała sensu. O ile dobrze pamiętam to sprawdzanie podpisu realizowane jest sprzętowo i potrzebne jest też obejście sprzętowe. Lepiej kupić telefon który nie ma takich wynalazków.
Jeżeli to jest tpm, a to jest tpm, to można go obejść chociaż to diabelnie trudne.
Specyfikacja Atrixa mi sie podoba, i w kierunku takich parametrów się kieruję, jednak interesuje mnie możliwość postawienia w fonie takiego roma, jaki mnie będzie odpowiadał.
Więc to nie musi być Atrix, ale wolałbym 2 jajowy procek, natomiast modeli o podobnych parametrach wkrótce wyjdzie co najmniej 5, także nie widzę problemu.
Admc pisze:Motorola Artix ma bootloader podpisany 4096-bitowym kluczem RSA
- dzięki za informację :ligt:, bo w oficjalnych opisach przeoczyłem ten "drobiazg".

Generalnie na razie hasło Atrix jest bardziej określeniem, jakie parametry mnie interesują, a nie fakturą na konkretny model.
Krótko pisząc, wolę, żeby coś, za co ja zapłaciłem, należało do mnie, a nie do producenta.

Pozdrawiam
Linux User #499936
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

No to chwilę musisz poczekać. Modele o podobnej mocy jak Atrix albo jeszcze nie są łatwo dostępne w Polsce albo w ogóle jeszcze nie wyszły.
Sprawdź te telefony:
-Samsung Galaxy S II
-LG Optimus 2X
-HTC Pyramid
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”