iTalc i LTSP -konfiguracja

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
kadkarol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

iTalc i LTSP -konfiguracja

Post autor: kadkarol »

Z powodu niewiedzy na temat konfiguracji Thin Control Managera (nie widzi cienkich klientów) postanowiłem zainstalować kolejny program-widmo iTalc. Ponoć program działa, ale jak popytać, to nikt nie wie gdzie, co i jak. Udało mi się go po wielu trudach uruchomić. Adres serwera LTSP to 192.168.0.254. Klienci mają nadawane ip z dhcp. Jeden z nich ma numer np.192.168.0.21.
Problem jest w tym, że jak dodam do klasy w iTalc serwer (wpisując jego ip) to działa podgląd ekranu serwera. Natomiast jeśli wpiszę adres ip klienta, to podglądu nie widzę. W konfiguracj posiłkowałem się wieloma stronami, ale głównie:
https://help.ubuntu.com/community/UbuntuLTSP/iTalc
Jest tam napisane, że według schematu powinienem wpisać ip 192.168.0.254:10021, ale to też nie działa.
Czy komuś udało się uruchomić iTalca pod Ubuntu z LTSP i może mi pomóc?
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: iTalc i LTSP -konfiguracja

Post autor: tydell »

standardowo italc dziala na porcie 5900 a nie 10021, na ltsp nie uzywam wiec nie wiem, byc moze tam jest inny,
jestes pewny ze cienki klient ma klucze autoryzacyjne italca ? bo jesli ci sie polaczyc nie chce, a generalnie dziala to sprawa rozchodzi sie tylko o to
kadkarol
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: iTalc i LTSP -konfiguracja

Post autor: kadkarol »

A gdzie tych kluczy szukać w cienkim kliencie? Czy one są sczytywane ze standardowego katalogu /etc/italc/keys/private/ ? Czy trzeba coś robić poleceniem chroot, by pogrzebać w obrazie klienta? Jesli tak , to jakie nadać prawa? Wiki iTalca nie działa i nie mam pojęcia jak być powinno.
Dodam jeszcze, że aby ruszył italc, to wczesniej muszę wydać komendę ica. Czy da się to jakoś dopisać do autostartu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”