Ubuntu - ktoś , coś od siebie niech mi powie !
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Ubuntu - ktoś , coś od siebie niech mi powie !
Oczywiście że warto. Zamknięcie się tylko w świecie Windows to jak twierdzenie, że poza Twoim miastem świat się kończy i nic dalej nie ma - a przecież jest i to wcale nie gorszy świat. Analogicznie poza Windows istnieją świetne OS'y, które można w 110% używać efektywnie na komputerze. Zachwalanie w czym gorszy a czym lepszy nie ma sensu - musisz sprawdzić sam. Owszem - możesz mieć, ale generalnie antywirusa nie trzeba, gdyż wirusów w takim samym znaczeniu słowa jak dla Windows - nie ma. GNU\Linux to zupełnie normalny system operacyjny - inny, bo to nie Windows (MacOS X to też nie Windows a jak świetny OS). Inny nie znaczy gorszy - po prostu inaczej się go obsługuje. Niemniej to nie są Okna, więc już na starcie mówię - jak do Linuksa chcesz pchać programy i gry z Windows - daruj sobie na starcie, szkoda czasu (można, ale nie zawsze wynik jest dobry). Przetestuj i zobacz - ostatecznie Ubuntu jest w formie LiveCD. Nie mówię że Linux jest cudowny, o nie - widzę wiele jego wad, lecz Windows ma ich również całkiem sporo. Poznać warto, jeśli interesujesz się choć nieco informatyką w stopniu wyższym niż klikanie start.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Architektura: x86
Jestem zielonym ubuntowiczem, ale po kilku dniach używania tego systemu nie mam żadnych tęsknot za powrotem do Windowsa.
Jak na moje niewprawne oko Ubuntu to system zbudowany z głową, logiczny i dający masę oprogramowania za darmo:) Czego chcieć więcej?
Jak na moje niewprawne oko Ubuntu to system zbudowany z głową, logiczny i dający masę oprogramowania za darmo:) Czego chcieć więcej?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Brak
ja powiem tylko tyle że znając się ciut na komputerach, i nie zniechęcasz się od razu gdy napotkasz jakiś problem to warto spróbować choćby z live cd.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
To zależy do czego masz zamiar używać swojego komputera. Pogadaj ze swoim kolegą na ten temat, poproś o małą prezentację na jego maszynie, o pomoc w instalacji i wstępnej konfiguracji. I nie rezygnuj z Windowsa. Na początek traktuj Ubuntu jako zabawkę, a nie narzędzie pracy.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Jeśli nie grasz w najnowsze gierki (sądząc po parametrach kompa raczej tego nie robisz) i nie masz specjalistycznych aplikacji czy jakiegoś mocno egzotycznego sprzętu, to możesz śmiało próbować swoich sił z Ubu, a nawet wykasować Win z dysku (zawsze można go zainstalować ponownie jak Linux nie przypasi) Swego czasu miałem podobne watpliwości i długo się wahałem z pierwszą instalacją Linuksa, ale w końcu się przełamałem i wgrałem Ubuntu na kompa. Pamiętam, że wcześniej sporo czytałem na temat Linuksa i spraw z nim związanych, co również Tobie polecam na początek.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

- sylwester
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Na pytania o usunięte/zablokowane/skasowane/przeniesione posty bez linków do nich nie odpowiadam
http://ubuntu.pl

http://ubuntu.pl