Linux w rosyjskich szkołach, teraz czas na administrację państwową.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Linux w rosyjskich szkołach, teraz czas na administrację państwową.
Co o tym myślicie? http://www.youtube.com/watch?v=gYFWGRSH5Rw Większość szkół dzisiaj w Rosji korzysta z linuksa, do 2015 na linux ma przejść również rosyjska administracja państwowa. Powiedzie się to im? Jeśli tak to co to będzie oznaczać dla świata open source? Już czas, abyśmy wyszli z "cienia"?
http://www.youtube.com/watch?v=uUvHuDK4ZEk
http://www.youtube.com/watch?v=uUvHuDK4ZEk
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Linux w rosyjskich szkołach, teraz czas na administrację państwową.
Tak tak, a zaraz się okaże tak jak w Niemczech, że nagle wrócą do Windows do MS zaproponuje olbrzymie rabaty.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Wytworny Kaczor
MS już zaproponowało, Rosyjski rząd odmówił. 3$ od stanowiska proponowali o ile mnie pamięć nie myli. Poza tym szkolenia na wielką skalę się odbywają no i trzeba pamiętać, że państwowa administracja to nie zarząd pojedynczej partii. Wiem o tym, gdyż moja babcia jest szkolona na tych szkoleniach, podobnie jak reszta załogi z administracji miasta Magnitogorsk. No i we wszystkich szkołach Magnitogorskich stoi linux, wiem bo kumpli z Rosji pytałem.
Wyjście Ubuntu zapowiadane w wiadomościach jednego z najpopularniejszych kanałów NTW: http://www.youtube.com/watch?v=P_ihSdBx ... re=related
Wyjście Ubuntu zapowiadane w wiadomościach jednego z najpopularniejszych kanałów NTW: http://www.youtube.com/watch?v=P_ihSdBx ... re=related
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
No i bracia Rosjanie mają łeb nie od parady
. Może trochę pieniędzy pójdzie na szkolenia i przestawienie się na Linuxa to nie pojda na marne . Zwroca sie po latach gdy wiekszosc spoleczenstwa bedzie dobrze znac system linux .

- pixelenter
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Linux w rosyjskich szkołach, teraz czas na administrację państwową.
No... to kiedy polska 

- Heos
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Xfce
20012No... to kiedy polska
- michal671
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Are you kidding me
?
Raczej -1000000500100900 (minus!)

Raczej -1000000500100900 (minus!)

-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Brak
Polska ma dupowatych ludzi na wysokich stanowiskach więc nawet nie ma co marzyć o takiej akcji jaką przeprowadza Rosja... U nas chętnie by wzięli do łapki łapówki za akceptowanie Windowsa w administracji i szkolnictwie.
Poza tym jak kiedyś tam trafią się odpowiedni ludzie, to problemem mogą być koszta bo tacy "fachowcy" cenią się zbyt drogo i będą doić ostro kasę za śmieszne wdrażanie :/. Taka polska mentalność kupić tanio, ale drogo sprzedać rodakowi by go orżnąć z kasy ...
Miałem okazję pracować na rocznym stażu w urzędzie miejskim i tam nie wyobrażam sobie by ludzie się przestawili nagle na Linuksa... Mieli problemy z takimi podstawami, że nawet nie będę tego dalej komentować. Jedyne co to MS Office i Painta obsłużą i ew. jakiś administracyjny program...
Poza tym jak kiedyś tam trafią się odpowiedni ludzie, to problemem mogą być koszta bo tacy "fachowcy" cenią się zbyt drogo i będą doić ostro kasę za śmieszne wdrażanie :/. Taka polska mentalność kupić tanio, ale drogo sprzedać rodakowi by go orżnąć z kasy ...
Miałem okazję pracować na rocznym stażu w urzędzie miejskim i tam nie wyobrażam sobie by ludzie się przestawili nagle na Linuksa... Mieli problemy z takimi podstawami, że nawet nie będę tego dalej komentować. Jedyne co to MS Office i Painta obsłużą i ew. jakiś administracyjny program...
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
To nie jest mentalność a prawo wolnego rynku - skomplikowanie takiej operacji w połącznie z małą ilością ludzi z doświadczeniem we wdrażaniu Linuksa sprawia, że mogą oni wysoko sobie liczyć za swoją pracę. Zresztą wdrożenie Linuksa to itak duży koszta, dobrzy wdrożeniowcy mogą go tylko zmniejszyć pomagając w uniknięciu różnych problemów.Toshio1988 pisze:Poza tym jak kiedyś tam trafią się odpowiedni ludzie, to problemem mogą być koszta bo tacy "fachowcy" cenią się zbyt drogo i będą doić ostro kasę za śmieszne wdrażanie :/. Taka polska mentalność kupić tanio, ale drogo sprzedać rodakowi by go orżnąć z kasy ...
-
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86
Przyczyny wdrożeń w Rosji mogą być dwie....
....albo ktoś siedzący bardzo wysoko nie dostał w łapkę ( bo tu wszystko jest oparte na łapówkach ) i doszedł do wniosku nie płacicie to wynocha, na zasadzie, Zayec, Nu Pagadiy.
Ja bym się jednak skłaniał ku drugiemu powodowi. Ktoś dał olbrzymi tzw. Odkat czyli część wynegocjowanej sumy za wdrożenie komuś bardzo wysoko i decyzja zapadła na szczeblu krajowym. Układ bdb. bo przecież ten co wziął powie, " W długiej perspektywie oszczędzamy, system jest zupełnie darmowy, jego nowsze wersje w przyszłości też będą darmowe, oprogramowanie typu office jest darmowe itd, itd, itd "
Jestem w Rosji od kilku miesięcy, pojedynczy obywatele tego kraju to w większości wspaniali ludzie, bardzo otwarci, bardzo uprzejmi dobrze nastawieni w stosunku do nas. Ale instytucje to już inna historia.
Mogę postawić tezę że się ktoś wymyślił układ idealny, czyli jak z niczego zrobić ogromne pieniądze, na szkoleniach, wdrożeniach, serwisie, bo do czasu kiedy nowi użytkownicy zaczną radzić sobie sami będzie można dorobić się domu ( w naszych warunkach to pałac będzie ) pod Moskwą, samochodu ( minimum Jaguara ) Jachtu, i działki ( takiej ze 100ha ) na brzegu Morza Czarnego. Zarobi ten co zamówił, i ten co dostarcza i nikt więcej. Bo Rosja to właściwie pół świata.
Powęszę dzisiaj w pracy tu i tam, zobaczymy co mówią Rosjanie o tym ( informatycy )
Jeśli przyjdzie wam do głowy, że to co napisałem w dzisiejszych czasach nie może się już zdarzać, to proponuję spróbować dostać wizę do Rosji w Polsce.
Już na starcie zapłacicie za trzy niewiadomo do czego potrzebne dokumenty, które tak naprawdę są formalną wersją łapówki za to że nie ma was kto zaprosić do Rosji, za to że przyjedziecie, i za to że nikt wam nie będzie robił problemów chcąc kasy za to że przyjechaliście.
Jedynym plusem jest to, że Open Source zyska wielu użytkowników.
....albo ktoś siedzący bardzo wysoko nie dostał w łapkę ( bo tu wszystko jest oparte na łapówkach ) i doszedł do wniosku nie płacicie to wynocha, na zasadzie, Zayec, Nu Pagadiy.
Ja bym się jednak skłaniał ku drugiemu powodowi. Ktoś dał olbrzymi tzw. Odkat czyli część wynegocjowanej sumy za wdrożenie komuś bardzo wysoko i decyzja zapadła na szczeblu krajowym. Układ bdb. bo przecież ten co wziął powie, " W długiej perspektywie oszczędzamy, system jest zupełnie darmowy, jego nowsze wersje w przyszłości też będą darmowe, oprogramowanie typu office jest darmowe itd, itd, itd "
Jestem w Rosji od kilku miesięcy, pojedynczy obywatele tego kraju to w większości wspaniali ludzie, bardzo otwarci, bardzo uprzejmi dobrze nastawieni w stosunku do nas. Ale instytucje to już inna historia.
Mogę postawić tezę że się ktoś wymyślił układ idealny, czyli jak z niczego zrobić ogromne pieniądze, na szkoleniach, wdrożeniach, serwisie, bo do czasu kiedy nowi użytkownicy zaczną radzić sobie sami będzie można dorobić się domu ( w naszych warunkach to pałac będzie ) pod Moskwą, samochodu ( minimum Jaguara ) Jachtu, i działki ( takiej ze 100ha ) na brzegu Morza Czarnego. Zarobi ten co zamówił, i ten co dostarcza i nikt więcej. Bo Rosja to właściwie pół świata.
Powęszę dzisiaj w pracy tu i tam, zobaczymy co mówią Rosjanie o tym ( informatycy )
Jeśli przyjdzie wam do głowy, że to co napisałem w dzisiejszych czasach nie może się już zdarzać, to proponuję spróbować dostać wizę do Rosji w Polsce.
Już na starcie zapłacicie za trzy niewiadomo do czego potrzebne dokumenty, które tak naprawdę są formalną wersją łapówki za to że nie ma was kto zaprosić do Rosji, za to że przyjedziecie, i za to że nikt wam nie będzie robił problemów chcąc kasy za to że przyjechaliście.
Jedynym plusem jest to, że Open Source zyska wielu użytkowników.
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: LXDE
Dlaczego oni mają nie pobierać opłat skoro my pobieramy?Tu Yen pisze:Już na starcie zapłacicie za trzy niewiadomo do czego potrzebne dokumenty, które tak naprawdę są formalną wersją łapówki za to że nie ma was kto zaprosić do Rosji, za to że przyjedziecie, i za to że nikt wam nie będzie robił problemów chcąc kasy za to że przyjechaliście.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Polska też pobiera opłaty za wydanie wizy. Rosja to nie jest taki duży kraj - tylko 140 milionów mieszkańców i PKB mniejsze od Hiszpanii.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Inne
ja,znowu słyszałem że to chodziło o to że,rosja chciała kod źródłowy windowsa żeby zobaczyć gdzie są backdory,na co ms nie wyraził zgody! i dlatego ruscy tworzą własny system,to samo jest z chinami, bo żadne z państw nie chce być inwigilowane.
p.s możecie dodać napisy PL do tego filmiku na yt?
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Masz jakieś dowody, linki na to? Czy gdzieś w komentarzach na osnews.pl wyczytałeś?:Dzibiboniek1 pisze:ja,znowu słyszałem że to chodziło o to że,rosja chciała kod źródłowy windowsa żeby zobaczyć gdzie są backdory,na co ms nie wyraził zgody! i dlatego ruscy tworzą własny system,to samo jest z chinami, bo żadne z państw nie chce być inwigilowane.
Powodów przejścia na rozwiązania oprogramowanie FLOSS jest wiele, a hipotez pewnie tyle ilu ludzi;)
Najważniejsze jest, że wolne oprogramowanie rośnie w siłę, liczba użytkowników rośnie, to i więcej testerów, deweloperów się znajdzie. Ważne, że dzieciaki uczą się w szkołach na Linuksie, to pokolenie już nie da się tak łatwo monopolowi Microsoftu, jak ich koledzy z innych roczników.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
-
- Wytworny Kaczor
Ja z kolei pochodzę z Rosji, urodziłem się w Magnitogorsku w 1990 roku - jeszcze czasy ZSRR. Większość tego co mówi Tu Yen to prawda, aczkolwiek robienie wizy do Rosji bardzo utrudniały polskie władze, teraz studiuję na PG w Gdańsku na Informatyce, więc mam stosowne porównanie. Moja kuzynka (tata Polak, mama Rosjanka), ubiegała się za władzy PiSu o podwójne obywatelstwo na zasadzie krwii, dostała ultimatum zrzeczenia się z Rosyjskiego, wtedy dostanie Polskie, takie ultimatum dostała po 3 latach rozpatrywania jej sprawy - odmówiła. Do rządu przyszło PO i po miesięcznym rozpatrywaniu sprawy, bez ultimatum dostała polskie obywatelstwo i nagle się okazało, że jednak można 
Moim zdaniem Rosjanie wdrażają Linuksa bo my lubimy wszystko mieć swoje, nasze czołgi, nasze rakiety, nasza wódka, nasz klozet to i nasz system
Za Windows trzeba płacić, kod zamknięty, więc kupują kota w worku, a z USA za bardzo się nie lubią, więc Bóg wie jakie zalecenia mógł wystosować rząd USA do Microsoft odnośnie "poprawności kodu". Jednak co by nie było zawsze lepiej mieć swoje niż cudze, a nam to tylko na rękę.
http://www.youtube.com/watch?v=P_ihSdBx ... re=related
Tłumaczenie:
Po tygodniu od głośnej premiery nowego os od microsoft - Windows 7, dzisiaj bez zbędnych fajerwerków wystartowała nowa wersja os Ubuntu na bazie Linux. Ubuntu w tłumaczeniu z afrykańskiego, oznacza "człowieczeństwo", rozpowszechniany jest bezpłatnie. Dzięki otwartemu kodowi, system może być dowolnie modyfikowany. Ubuntu używa 12 mln ludzi, nic w porównaniu z miliardową armią windows, ale wśród jego wielbicieli jest francuska żandarmeria, hiszpańskei szkoły i encyklopedia online - wikipedia. Wszyscy oni wnieśli do dystrybucji potrzebne im modyfikacje/zmiany.

Moim zdaniem Rosjanie wdrażają Linuksa bo my lubimy wszystko mieć swoje, nasze czołgi, nasze rakiety, nasza wódka, nasz klozet to i nasz system

http://www.youtube.com/watch?v=P_ihSdBx ... re=related
Tłumaczenie:
Po tygodniu od głośnej premiery nowego os od microsoft - Windows 7, dzisiaj bez zbędnych fajerwerków wystartowała nowa wersja os Ubuntu na bazie Linux. Ubuntu w tłumaczeniu z afrykańskiego, oznacza "człowieczeństwo", rozpowszechniany jest bezpłatnie. Dzięki otwartemu kodowi, system może być dowolnie modyfikowany. Ubuntu używa 12 mln ludzi, nic w porównaniu z miliardową armią windows, ale wśród jego wielbicieli jest francuska żandarmeria, hiszpańskei szkoły i encyklopedia online - wikipedia. Wszyscy oni wnieśli do dystrybucji potrzebne im modyfikacje/zmiany.
-
- Sędziwy Jeż
Ja wiem że stosunki jeszcze czas jakiś będą między naszymi krajami pozostawiały dużo do życzenia.
Teraz co wyniuchałem, to podobno inicjatywa jest częściowo oddolna. Więc tak nie do końca miałem rację.
Teraz co wyniuchałem, to podobno inicjatywa jest częściowo oddolna. Więc tak nie do końca miałem rację.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
W Polsce coś takiego byłoby niemożliwe... bo nam została już tylko własna wódka. W urzędach i szkołach niepodzielnie króluje Windows.