Konfiguracja sieci bezprzewodowej w Ubuntu 10.10-Broadcom 802.11 g Network Adapter

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
krisjack
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Konfiguracja sieci bezprzewodowej w Ubuntu 10.10-Broadcom 802.11 g Network Adapter

Post autor: krisjack »

Witam wszystkich.Jestem tu nowy i ogólnie nie bardzo doświadczony w komputerach,chociaż używam tego urządzenia od pięciu lat.Stało się tak że los sprawił żebym spróbował korzystać z Linuxa i zainstalowałem Ubuntu 10.10.Do tej pory czy w XP a później w 7 nie miałem problemu z konfiguracją sieci bezprzewodowej.Wiadomo w 7 wszystko odbywa się automatycznie,a w XP było to całkiem proste.Niestety w Ubuntu wygląda to całkiem inaczej i nie mogę się łączyć bezprzewodowo z internetem.Podczas instalacji podłączyłem kabel i wszystko się zaktualizowało,ale po odłączeniu nawet nie wyświetla żadnej sieci bezprzewodowej.Wszystko trzeba wprowadzać ręcznie a ja nawet nie wiem o co chodzi:-(Próbowałem załadować sterowniki .inf z płyty CD jaką dostałem do płyty głównej ale nie powiodło się chociaż są tam jakieś pliki z rozszerzeniem .inf.Pamiętam że przy XP sam wybierałem typ szyfrowania i czy ma być jakieś szyfrowanie,zabezpieczenie hasłem itd.,a tutaj sam mam wprowadzić wszystkie parametry,tylko nie bardzo wiem skąd mam je wziąć i ogólnie o co chodzi :craz:Moja karta wi-fi to Broadcom 802.11 g Network Adapter.
Ogólnie to chciałbym korzystać z Linuksa ale odnoszę wrażenie że jest to system przeznaczony dla osób które coś wiedzą o informatyce a nie jak się mówi że jest prostszy od Windowsa.Tutaj nawet nie wiem jak otworzyć panel menedżera urządzeń i wygląda na to że trzeba najpierw poświęcić trochę dni,tygodni,miesięcy na czytanie i próby żeby móc zacząć korzystać z tego systemu:teeh:Na pewno ma to dobre strony i chciałbym mieć o tym większe pojęcie ale najpierw to muszę mieć dostęp do sieci.Mogę liczyć na jakąś podpowiedź...:-?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Odp: Wi Fi

Post autor: igotit4free »

Możesz.
1. przeczytaj regulamin i stosownie zmień tytuł posta
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
2. poczytaj FAQa & HOWTOs
3. jak masz Windows, to w linii poleceń wydaj

Kod: Zaznacz cały

ipconfig /all
i wklej tutaj wynik
4. wydaj w Terminalu

lspci

ifconfig

iwconfig