ASUS EPU 6 Engine (zamiennik)

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
bot--killer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

ASUS EPU 6 Engine (zamiennik)

Post autor: bot--killer »

Witam!
Mam płytę Asus P5Q i chciałem zainstalować EPU (czyli taki system oszczędzania energii) ale działa on tylko w Windows. Czy jest jakiś program podobny do tego ? Bardzo mi na nim zależy bo wyciszał wentylatory oraz zmniejszał napięcie procesora itp.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: ASUS EPU 6 Engine (zamiennik)

Post autor: pioruns »

EPU to technologia tylko na Windows?:D
EPU to jest chip na płycie głównej. Nie potrzebujesz programu narzędziowego, żeby CPU Ci schodził do 800MHz i 0.9V (na tyle schodzi AMD Phenom x4). Dzieje się to automatycznie przy niskim obciążeniu CPU; niezależnie od używanego systemu operacyjnego. Programik na Windows pozwala na dodatkowe bajery, bez których da się żyć. Poczytałbyś podręcznik do swojej płyty głównej, to byś nie musiał tu pisać.
bot--killer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No nie wiem............ kiedy mam uruchomiany system Windows, wentylatory są wyciszone, ale jak uruchomiłem ubuntu 10 10 z LiveCD to komputer jest bardzo głośny. Czy ma to jakiś związek jak uruchamiam system z LiveCD ?
Rubik's Cube
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: Rubik's Cube »

Witam.
Mam taka sama płytę główną jak TY i kilka dni temu postawiłem UBUNTU 10.10.
Powiem Ci,że komp chodzi bardzo cichutko...powiedziałbym nawet,że nie słyszałem jeszcze żeby chodził na pełnych obrotach...ale to pewnie dlatego,że na razie nie mam czym go obciążyć.
Używam UBUNTU jak na razie tylko do rozrywki (muzyka,komunikator,przeglądarka internetowa,Open Office etc.)
Tak wiec myślę,że to raczej przez to,ze odpalasz UBUNTU z LiveCD.

Mam nadzieje,ze pomogłem.
Peace
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: pioruns »

bot--killer pisze:No nie wiem............ kiedy mam uruchomiany system Windows, wentylatory są wyciszone, ale jak uruchomiłem ubuntu 10 10 z LiveCD to komputer jest bardzo głośny. Czy ma to jakiś związek jak uruchamiam system z LiveCD ?
Bardziej mi się wydaje, że to może Ci hałasować wiatrak od karty graficznej, bo na LiveCD być może nie ma ona sterownika, który by zarządzał jej zasilaniem.

Zainstaluj na LiveCD pakiet lm-sensors i pokaż wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

sensors
Tam powinieneś mieć aktualne prędkości wiatraków dla CPU, płyty, zasilacza (jeśli obsługuje). Ja w tej chwili mam na CPU 1500 RPM, 800MHz i 31 st. C.
Generalnie nie ma co porównywać LiveCD z zainstalowanym systemem, bo na LiveCD masz stary kernel i brak sterowników własnościowych. Jak zainstalujesz system, to masz w nim świeży, poprawiony kernel, który może lepiej obsługiwać zarządzanie energią urządzeń, no i możesz wrzucić dobry sterownik do grafiki. U mnie na Windows i Linux komputer szumi identycznie, temperatury też podobne.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
bot--killer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

OK! wielkie dzięki ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”