Mam zainstalowany program NetBeans, biblioteki ściągnałem wpisując: sudo apt-get install build-essential
W NetBeans w zakładce Tools->Options C/C++ Build Tools C++ Compiler mam wpisany adres pliku g++ który wyskoczył mi po wpisaniu do terminala which g++ Po tym wszystkim po włączeniu w programie File->New project->C/C++ Aplication mam takie coś:
A dalej:
Poradźcie co zrobić bo program się nie kompiluje, i jak widać są wykrzykniki przy include i return.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 19:48 przez Paul119, łącznie zmieniany 1 raz.
A i owszem, nie ma bibliotek. Prawdopodobnie coś namieszałeś podczas instalacji / samemu coś namieszałeś ze ścieżkami do pakietów lub ich lokalizacją, nie wiem czy na pewno ale już chyba tutaj widziałem podobny temat.
Nie wiem po co nam informacje o projekcie, to nie wina ustawień danej aplikacji.
To co powinienem zrobić? Zainstalować ten program od nowa i biblioteki? Jeżeli tak to jakie i czy te co zainstalowałem poprzez link sudo apt-get install build-essential są dobre? Niedawno zainstalowałem ubuntu i wcześniej jak je miałem, to nie było mi potrzebne programowanie, a teraz jest mi to nieodzowne, więc proszę pomóżcie, bo nie wiem co źle robię, lub czego nie zrobiłem a powinienem był zrobic. W visualu nie miałem tyle problemu, że nie ma bibliotek czy czegoś tam. Wpisywałem include i podawałem jakie biblioteki ma dołączyć F5 i jazda, no a tu się zaczynają schodki.
Plik stdlib.h znajduje się w paczce libc6-dev. Z tego co widzę kodujesz w C++ a nie w C, więc teoria mówi, że powinieneś dołączyć plik cstdlib i skorzystać z przestrzeni nazw std (być może to jest powód, dla którego netbeans narzeka). cstdlib znajduje się w paczce libstdc++6-4.5-dev . Być może jednak posiadasz te pliki (ich standardowa lokalizacja to /usr/include/stdlib.h oraz /usr/include/c++/4.5/cstdlib) . Wtedy wypadałoby sprawdzić w NetBeans ścieżki, w których szuka źródeł (ale zwykle radził sobie z tym bez problemu).
P.S. polecam program apt-file w celu sprawdzenia do jakiej paczki należy dany plik.
"Never argue with idiot. He will drag you down to his level and then beat with experience."
Program już działa jak trzeba. Zainstalowałem go od nowa poprzez ściągnięcie go ze strony producenta, a potem ponowne zainstalowanie. Widać instalacja tegoż programu z Centrum oprogramowania Ubuntu było błędem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia.