Chciałbym podpytac o działanie programu Clonezilla. Z samą obsługą nie mam problemów bo program jest intuicyjny.
Z racji tego ze jest to mój pierwszy kontakt z programem do backupu, pytanie zapewne laickie.
Załóżmy taką sytuację: "Mam na HDD 3 partycje, ext4 na której działa linux, swap i NTFS do przechowywania danych. Robie backup partycji ext4 linuxa. Po czym dysk pada. Montuje nowy czysty dysk, robie partycje w takim samym układzie. I restore wczesniej zrobionego backupu linuxowej partycji." I czy wtedy bede juz miał w pełni sprawny system jak sprzed backupu, czy musze coś jeszcze zrobić??
Nurtuje mnie tez jakby było z partycją NTFS na której byłby zainstalowany Windows /rzecz kompletnie nie zwiazana z powyzsza, działaby sie na oddzielnym dysku niż kwestia poruszona wyzej/, czy po operacji restore takiej partycji Winda tez normalnie bedzie działała, tzn uruchomi sie itp. bez dodatkowych operacji.
Clonezilla - kilka pytań o działanie
- darthsidious
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Clonezilla - kilka pytań o działanie
Odzyskasz wszystko do takiego stanu jaki archiwizowałeś, rodzaj systemu nie gra żadnej roli. Używałem do przywracania zarówno wind jak i pingwina.