Zmiana karty graficznej - kompletny brak obrazu.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
sauron
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Zmiana karty graficznej - kompletny brak obrazu.

Post autor: sauron »

Witam, mam następujący problem. Normalnie korzystam ze zintegrowanej karty (intelowskiej 4500HD) i jest wszystko ok i śmiga aż miło, jednak sporadycznie jak potrzebuję większej wydajności to wkładam zewnętrzną kartę graficzną (Nvidia 9500). A na co dzień korzystam ze zintegrowanej ze względu dbania o rachunki za prąd :) Starsze Ubuntu po zmianie karty uruchamiały konfiguracja karty graficznej (takie okienko z X11), jednak obecne ubuntu (już od kilku wersji) po zmianie karty nie reagują wogóle (system działa, jednak nie ma żadnego obrazu, nawet powłoki ctrl, alt, f1 itd. się nie wyświetlają, ale działa wszystko bo można na ślepo pisać komendy. Probowałem z komendą sudo /etc/init.d/gdm restart, jednak cały czas żadnego skutku.
Jak rozwiązać ten problem? Nie koniecznie z instalowaniem sterowników do tej Nvidii, chcę aby po prostu był obraz, aby móc jakieś podstawowe czynności wykonać.

Z góry dzięki za odpowiedź. :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”