(hibernacja|"zapisywanie stanu") programu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
(hibernacja|"zapisywanie stanu") programu
napisałem w C++ program rozwiązujący problem komiwojażera (problem NPC rozwiązanie rekurencyjne)
czy jest jakiś sposób na zrobienie kopii stanu programu (bo programy dla problemów NPC dłuugo działają) i wznowienie go po restarcie komputera w stanie sprzed restartu? (no chyba że przerobie go żeby nie rozwiązywał rekurencyjnie ale wolę tego uniknąć)
chodzi mi o coś w stylu hibernacji procesu
możliwe że wymyślam gruszki na wierzbie ale muszę się upewnić
czy jest jakiś sposób na zrobienie kopii stanu programu (bo programy dla problemów NPC dłuugo działają) i wznowienie go po restarcie komputera w stanie sprzed restartu? (no chyba że przerobie go żeby nie rozwiązywał rekurencyjnie ale wolę tego uniknąć)
chodzi mi o coś w stylu hibernacji procesu
możliwe że wymyślam gruszki na wierzbie ale muszę się upewnić
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Re: (hibernacja|"zapisywanie stanu") programu
Nie da się zamrozić procesu w ten sposób, Ubuntu nie obsługuje czegoś takiego, żeby przetrwało restart systemu. Musisz używać hibernacji systemowej (cały system hibernujesz), albo zaimplementować load/save w swoim programie (to jako oczywistość mi od razu przyszło do głowy),
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
-
- Piegowaty Guziec
no to tak z ciekawości - skoro coś takiego jest to jak się to nazywa (może jest jakaś biblioteka w C++) i w jakim OS można to znaleźć?
co do przerobienia no to chciałbym tego właśnie uniknąć
co do przerobienia no to chciałbym tego właśnie uniknąć
- DDAroo
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Nie spotkałem się z takim zrzucaniem procesu na dysk i potem kontynuowaniem jego działania. Jakbyś coś takiego znalazł na systemy UNIX-like albo Windows to daj mi znać. Mam dla czegoś takiego ciekawe zastosowanie i nie musiałbym tego implementować samemu.
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Jedyne sensowne wyjście w takim przypadku, to chyba zapisanie stanu programu do pliku, z którego potem można wczytać dane z powrotem.
Taki load/save, jak pioruns napisał. Samo wczytanie, czy zapisanie pliku jest względnie łatwe, pozostaje kwestia tego co ma ten plik zawierać.
Taki load/save, jak pioruns napisał. Samo wczytanie, czy zapisanie pliku jest względnie łatwe, pozostaje kwestia tego co ma ten plik zawierać.