Witam,
na linuxa przesiadłem się niedawno (jakieś dwa miesiące temu). Dość długo szukałem rozwiązania swojego problemu i widziałem podobne tematy ale niestety nie znalazłem tam odpowiedzi mogących rozwiązać mój problem:/ Mam laptopa z kartą graficzną GeForce 9300M G do którego podłączyłem monitor LCD i świeżo po instalacji systemu (bez instalowania jakiś dodatkowych sterowników) rozdzielczość dopasowała mi się bez problemów do monitora ale po zainstalowaniu sterowników własnościowych w ogóle nic nie wyświetlało na monitorze. W System>Administracja>nvidia settings udało mi się coś ustawić że wykryło mi monitor i bez większych problemów zaczęło na nim wyświetlać. Ale po podłączeniu rzutnika znowu zaczęły się schody. Mimo problemów nie przeszkadzało to jakoś szczególnie w zwykłym użytkowaniu ale jak stwierdziłem że chciałbym sobie pograć znowu ogromne problemy. Po instalacji za pomocą aplikacji wine Battlefielda 1942 i próbie uruchomienia wyskakuje błąd że nieprawidłowe sterowniki karty graficznej, na appdb.winehq.org nikt nie pisał o takim problemie, dla pewności zainstalowałem jeszcze Strongholda który był oznaczony jako platinum i wyskakuje ze stronghold.exe napotkał na poważny problem... zacząłem się bawić sterownikami do karty graficznej (usuwałem niektóre pakiety, inne instalowałem) ogólnie "nieład" sobie zrobiłem więc w końcu usunąłem wszystko co miało w nazwie nvidia. Zainstalowałem sobie tylko pakiet nouveau. Znowu monitor mi automatycznie wykryło i dostosowało rozdzielczość ale gry dalej nie chodzą. A w sterownikach własnościowych nic nie mam (w końcu wszystko usunąłem) i czy ktoś nawet jeśli nie jest w stanie rozwiązać mojego problemu to może chociaż napisać jakie pakiety powinienem zainstalować żebym miał "standardowe" sterowniki?
za wszelką pomoc z góry wielkie dzięki:)
jak skonfigurować kartę graficzną GeForce 9300M [Solved]
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
jak skonfigurować kartę graficzną GeForce 9300M [Solved]
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 10:42 przez norbert02, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: jak skonfigurować kartę graficzną GeForce 9300M
pobawiłem się jeszcze trochę ze sterownikami i zaczęło mi wszystko działać, łącznie z grami. nie usuwam tematu bo może ktoś ma podobny problem.
pakiety jakie akutalnie mam to:
nvidia-173
nvidia-173-modaliases
nvidia-96-modaliases
nvidia-common
nvidia-current
nvidia-current-modaliases
nvidia-glx-173
nvidia-settings
jeżeli jednak moderator uważa że nikomu te informacje się nie przydadzą to proszę o usunięcie tematu
pakiety jakie akutalnie mam to:
nvidia-173
nvidia-173-modaliases
nvidia-96-modaliases
nvidia-common
nvidia-current
nvidia-current-modaliases
nvidia-glx-173
nvidia-settings
jeżeli jednak moderator uważa że nikomu te informacje się nie przydadzą to proszę o usunięcie tematu