Grupa tymczasowa na hasło - jak?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
ilu2112
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Grupa tymczasowa na hasło - jak?

Post autor: ilu2112 »

Jak utworzyć grupę tymczasową na hasło i zaprezentować członkostwo jednego z użytkowników w tej grupie?
Utworzyć grupę umiem (groupadd), ustawiam hasło za pomocą gpasswd na 'abc' i jest problem. Po przelogowaniu na innego użytkownika i wklepaniu newgrp <nazwa grupy> i podaniu hasla 'abc' wywala mi komunikat o błędnym haśle. Domyślam się, że może chodzić tu o kodowanie hasła. Dodatkowo nie rozumiem pojęcia 'tymczasowa'. Czy jest możliwość, żeby grupa ginęła po określonym czasie?
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Re: Grupa tymczasowa na hasło - jak?

Post autor: karmelek »

O ile wiem to userzy się nie mogą dodawać sami do grup.
Awatar użytkownika
ilu2112
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Re: Grupa tymczasowa na hasło - jak?

Post autor: ilu2112 »

W sumie racja, newgrp umożliwia zalogowanie się do jakiejś grupy. To zmieniając pytanie - czy winą 'niezgodności hasła' może być jakieś zamieszanie z szyfrowaniem (może hashowaniem) danych?

EDIT:
Udało się. Nie wiem dlaczego do tej pory mi to nie działało. Klasycznie gpasswd dla zmiany hasła, a potem newgrp na innym koncie zadziałało. Dam sobie rękę uciąć, że robiłem tak do tej pory. Nie wiem skąd wziął się błąd.

EDIT2:
Musiałem coś nie chcący zrobić. Na Fedorce działa, a lokalnie na Ubuntu nadal nie chce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”