Logowanie ssh po kablu - jak połączyć?

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
sznajder
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Logowanie ssh po kablu - jak połączyć?

Post autor: sznajder »

Witam. Rozpoczynam pracę nad pewnym projektem w tym celu potrzebny jest mi komputer z nieco starszą płytą główną. Niestety miejsca na drugi monitor nie znajdę ani na klawiaturę itd. więc pomyślałem że skoro mam już serwer ssh na swoim komputerze to ten drugi też tak podłączę. Moje pytania są następujące:
1. Czy istnieje możliwość takiego połączenia dwóch komputerów kablem pod Ubuntu abym z jednego na drugi mógł się logować przez ssh albo w inny podobny sposób?
2. Czy jest możliwość sterowania komputerem zalogowanym przez ssh na serwer przez inny komputer? Chodzi mi o to czy żeby uzyskać dostęp do tego drugiego komputera to on musi być serwerem czy jeśli będzie klientem to też będę mógł jakoś na niego się zalogować?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Logowanie ssh po kablu - jak połączyć?

Post autor: soulreaver1 »

Strasznie zawile napisałeś, tak szczerze to nie rozumiem o co ci chodzi. Każde ubuntu ma domyślnie zainstalowany zarówno serwer jak i klient ssh jeśli o to ci chodzi.
Awatar użytkownika
3miel
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: 3miel »

1 tak , 2 tak, serwer musi mieć zainstalowany openssh-server, każdy komputer, który posiada zainstalowany ten program może być sterowany przez każdego kto zna jego ip, login i hasło użytkownika, tylko muszą być spełnione warunki, że komputer ma publiczne ip i port ssh ( 22 jeśli nie skonfigurowałeś innego w /etc/ssh/sshd_config ) będzie otwarty przez firewall, pewnie w domowym lanie to tylko zainstalujesz openssh-server i to wszystko
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
sznajder
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Chcę zrobić tak że na komputerze w domu mam postawiony serwer loguję się na nim z mojego netbook'a przez internet. Do komputera w domu chcę podłączyć przez kabel drugi komputer i zalogować się nim na serwer. Później chcę mieć dostęp z netbook'a do tego drugiego komputera. Jakie wtedy ip będzie miał ten drugi komputer? Jak połączyć te dwa komputery? Normalnie poprzez karty sieciowe?
Awatar użytkownika
3miel
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

masz 3 kompy? 2 x pc i 1 netbook? bo ja nie rozumiem z tego na górze
jeśli tak to ja wole ci poradzić kup ruter , będzie taniej i szybciej
jak chcesz mieć serwer, który rozdziela ci neta, to tutaj ci tego nie wytłumaczę, a nawet jak to sądzę, że nie zrozumiesz jak się pytasz o openssh-server
compal: fl92 gf8600gt m 512mb 1680x1050 - t9300@2500 - 200gb 7200rpm - 2gb+1gb 667 - 4965abg - bt - a4tech xl 750f
sznajder
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

1. Mam wykupioną domenę i dzięki no-ip.org mam z niej przekierowanie na mój komputer stacjonarny.
2. Chcę połączyć mój stacjonarny z drugim kablem
3. Przez internet logować się dzięki ssh albo na ten pierwszy albo na drugi.
4. Nie chodzi o dzielenie łącza tylko o dostęp do obu komputerów przez internet ewentualnie z jednego peceta do drugiego przez lan
SSH po lanie też zadziałała?
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pioruns »

Zrób schemat tej sieci, co z czym się łaczy i jak. wypisz wszystkie komputery i ich połączenia, bo ciężko jest cię zrozumieć wogóle.
Tak, ssh przez LAN działa, sam mam tak u siebie - ssh po IP albo po nazwie komputera.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
3miel
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

net <-> [WAN/OSIEDLOWY INTERNET/KABLOWKA]serwer[LAN] <-> 2gi komp
ssh user_serwera@moja_domena.no-ip.org i jesteś na serwerze , potem ssh user_2giego_kompa@ip_w_lanie_2giego_kompa i jesteś na 2gim kompie, jeśli chcesz połączyć się mając jedno ip publiczne do kompa nr 2 to tylko przez serwer, bo tak prowadzi droga, a nawet jak kupisz ruter , aby łączyć się bezpośrednio do 2giego kompa musisz przekierować port 22 aby łączył się do kompa nr 2, który ma statycznie przypisane ip, port oczywiście może być inny, wystarczy, że przekonfigurujesz sshd_config.

edit
ja mam ruter który sam się loguje do no-ip.org i tam zgłasza swoje ip, wygoda niesamowita, serwer też skonfigurowałem z no-ip za pomocą noip2 ( klient linuksowy ), a lapka też, mimo iż mam starczy mi ruter, ale czasem notka się nosi i można zobaczyć, że jestem za natem
sznajder
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Dzięki za ostatni post. Widzę że Kolega mnie zrozumiał i ma doświadczenie. Pozdrawiam, problem rozwiązany
sznajder
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Witam ponownie. Przygotowałem prowizoryczny schemat tego co chcę zbudować w domu. W związku z tym miałbym do was Forumowicze kilka pytań.
1. Na moim bardzo starym netbook'u zamierzam postawić FreeDOS, istnieje program SSH na ten system i zastanawiam się czy możliwe będzie logowanie się na ten laptop poprzez połączenie szeregowe - z wykorzystaniem tzw. portu COM w komputerach.
2. Na swoim PC domowym wyposażonym w dobry sprzęt mam postawiony serwer LAMP, mam również swoją stronę. Chciałbym stworzyć taki system w PHP aby wydawać polecenia logując się na stronie które były by wydawane w BASHU na serwerze. Czy jest to możliwe?
3. Czy możliwe jest podłączenie do komputera kamer internetowych oraz mikrofonów tak aby później albo to dawać na żywo na stronę www albo oglądać i słuchać przez SSH?
4. Czy jest jakaś możliwość przesyłania obrazu na serwer FTP ten gdzie mam swoją stronę internetową tak żebym mógł na żywo oglądać go na stronie internetowej? Ten serwer FTP to byłby komputer połączony w LAN z drugim komputerem który miałby kamerę internetową.

Być może pytania nie są do końca zrozumiałe, więc jak będzie taka potrzeba to mogę dopowiedzieć co będziecie chcieli.
Oto schemat tego co chcę zrobić w domu:
http://img806.imageshack.us/i/siedomowa.png/
Awatar użytkownika
3miel
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

ad 1. nie wiem,
ad 2. http://code.google.com/p/shellinabox/
ad 3. regulamin forum się kłania: jeden problem jeden wątek, ale szukaj motion na forum to może se poczytasz
ad 4. regulamin forum się kłania: jeden problem jeden wątek, da się na sto procent napisać skrypt, który by wrzucał fotki, ale obraz , to musiała by kamerka zgrywać np 1 minutowych albo 2 minutowych filmach i wrzucać na serwer, ale to już trochę więcej zabawy i trzeba mieć szybki upload ( szybkość wysyłania danych twego internetu) w domu, aby wchodząc na stronę można było obejrzeć film bez zacinania się, lepiej mieć bezpośrednio sprzęt podpięty pod serwer , a może ktoś inny ma większe doświadczenie w tym i ci pomoże
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”