./configure - zależność "X11".

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
vintearis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

./configure - zależność "X11".

Post autor: vintearis »

Podczas próby kompilacji programu Workrave, terminal wyrzuca informacje o braku zależności X11.
configure: error: X11 required on Unix platform
Próbowałem zainstalować X11 poleceniem sudo apt-get install, ale takiego pakietu nie było w repozytoriach.
Próbowałem też dowiedzieć się czegoś więcej na temat tej zależności, ale nie znalazłem w google, nic na temat tego co mam zrobić. http://old.nabble.com/configure%3A-erro ... 86175.html

Jaka jest to zależność? Co mam zainstalować?
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: ./configure - zależność "X11".

Post autor: Dwimenor »

Workrave jest w repozytoriach, więc nie trzeba kompilować ze źródeł.

Co innego, jeżeli chcesz najnowsza wersję skompilować. Zależność jakiej szukasz w tym wypadku to pakiet libx11-dev

Jeżeli zajrzysz do pliku READEME, to znajdziesz tam których paczek potrzebujesz do kompilacji:

Kod: Zaznacz cały

- GLib (2.16.0)
- GLibmm (2.19.3)
- Gtk (2.16.0)
- Gtkmm (2.16.0)
- Atk (1.20)
- Pango (1.22.0)
- Pangomm (2.14.0)
- Cairo (1.2.4)
- Cairomm (1.6.4)
-  (1.0.2)
- DBus-Glib (0.78)
- GConf (2.13.5)
- GConfmm (2.22.0)
- GDome
- GStreamer (0.10.10)
- Libsigc++ (2.0.2)

Optionally, the following packages are required for gnome support.

- ORbit (2.14.10)
- Bonobo (2.15.0)
- panel-applet (2.19.3)
Wszystko to oczywiście w wersjach developerskich. Rozpoznasz je po końcówce -dev w nazwie. np libedbus-dev albo libsdl-pango-dev
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
vintearis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odpowiedź.
Workrave jest w repozytoriach, więc nie trzeba kompilować ze źródeł.
Wiem o tym.
Tylko, że ściągnąłem WorkRave'a z oficjalnej strony http://www.workrave.org/download/ i akurat tam była wersja programu do kompilacji i postanowiłem spróbować swoich sił w tym temacie.

ps. Dzięki za cynk za readme w folderze. Zawsze myślałem, że pliki które znajdują w paczkach do kompilacji są plikami potrzebnymi do kompilacji i niemogę ich ruszać.

ps2. W tym pliku readme, który zacytowałeś nie ma tej paczki libx11-dev. Czy jest ona jakoś inaczej oznaczona w pliku readme?
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

ps. Dzięki za cynk za readme w folderze. Zawsze myślałem, że pliki które znajdują w paczkach do kompilacji są plikami potrzebnymi do kompilacji i niemogę ich ruszać.
Jeżeli oprogramowanie jest rozpowszechniane jako źródła, to zazwyczaj w paczce poza samym kodem znajdziesz te:
-jakiś plik README (albo podobny) opisujący co to za program, kto jest jego autorem, jak on działa i do czego służy
- informacje o tym co jest potrzebne do kompilacji oraz o sposobie kompilowania i instalacji programu
- Bardziej lub mniej szczegółową dokumentację, albo odnośniki do miejsc gdzie należy jej szukać
- informacje o licencji (np kopia GNU/GPL, albo informacja że licencjonowane jest w ten czy inny sposób wraz z odnośnikiem do pełnej treści licencji)

Przed bawieniem się w kompilację warto poszukać w paczce plików takich jak README, INSTALL, HOWTO, DOCUMENTATION albo podobnych. Znajdują się one zazwyczaj w głównym katalogu paczki, zaś dokumentacja w katalogu documentation.
Zresztą pliki z źródłami to pliki tekstowe. Możesz bez obaw je otworzyć i zajrzeć "co to za jeden"
Warto czytać dokumentację, zanim zabierzesz się za budowanie. Zazwyczaj pozwala to oszczędzić sobie wielu nerwów.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
vintearis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

I tak jeszcze z ciekawości Dwimenor.
Skąd wiedziałeś jaki to jest pakiet zawierający X11?

Ja jak wpisywałem X11 w google to znajdowało mi głównie informacje o X window system.

ps. Pytam się bo wyrzucił mi kolejny błąd "configure: error: X RECORD extension headers files required on Unix platform". Pomimo tego że zainstalowałem pakiet libx11-xcb-dev.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

vintearis pisze:Skąd wiedziałeś jaki to jest pakiet zawierający X11?
Nie wiedziałem, wyszukałem w synapticu. Konkretniej wpisałem w wyszukiwarce (ctrl+f) lib X11 dev
lib - biblioteka (bo tego najczęściej potrzeba do kompilacji)
X11 - bo tego szukasz
dev - bo szukasz plików developerskich

Co do pojawiających się dalej braków: najpierw zainstaluj wszystko co tam w readme chciało. To powinno też resztę zależności pociągnąć i konfiguracja powinna pójść bez problemów.
Zakładam też, że pakiet build-essential wraz z wszystkimi zależnościami masz zainstalowany. Bez tego nie pociągnie
libglib2.0-dev
libglibmm-2.4-dev
libgtk2.0-dev
libgtkmm-2.4-dev
libatk1.0-dev
libpango1.0-dev
libpangomm-1.4-dev
libcairo2-dev
libcairomm-1.0-dev
libdbus-glib-1-dev
libgconf2-dev
libgconfmm-2.6-dev