Telefon do Linuksa

Porady sprzętowo-handlowe
mwarecki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Telefon do Linuksa

Post autor: mwarecki »

Witam. Dostałem niedawno Acera Aspire One Happy. Bardzo fajna maszynka, obecnie korzystam z niej jako z głównego komputera. O ile WiFi i Kubuntu 10.04 działa świetnie, o tyle napotkałem problem mobilny: sieć. Laptop nie ma wbudowanego bluetooth, więc dokupiłem dongle'a od 4world. Niestety, nawet pod windows 7 starter nie mam możliwości skorzystania z Nokii jako modemu dial-up. W tej chwili korzystam po kablu ze starego Sony Ericsson K510i, jednak osiąga nieduże prędkości transferu. Sonda Voyager 1 po wystrzeleniu w 1977 przesyłała dane z prędkością 112,6 kbps - ja osiągam najwyżej 24 kbps przez FTP, zazwyczaj przez HTTP jest to 8 kbps. Dlatego też zwracam się do Forumowiczów z pytaniem:

a) jaki telefon poniżej 100 zł nadaje się do internetu pod linuksem (najlepiej via bluetooth), czy też może jakiś tańszy HTC/Motorola z androidem (niestety, lubię takie zabawki), choć do wymiany telefonu z abonamentu pozostał jeszcze rok. Prosiłbym też o propozycje telefonów z 3G, GPRS nie jest dla mnie odpowiedni (podczas ładowania 1 maila, zdążyłem zaparzyć i wypić herbatę),
b) czy też może bardziej opłaca się kupić modem huawei - jeśli tak, to czy na allegro, czy bez kontraktu u operatora (jestem w Plusie).

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Telefon do Linuksa

Post autor: Admc »

Za 100 złotych telefon z Androidem? Na jakim świecie ty żyjesz? Za 100 złotych to możesz kupić co najwyżej złom który nawet nie będzie miał obsługi sieci 3G a nie telefon. Na twoim miejscu kupiłbym modem Huawei sokoro ma służyć tylko do internetu. Większość powinna działać przez NM ale lepiej sprawdzić przed zakupem co ludzie piszą o konkretnym modelu i kompatybilności z Linuxem.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
mwarecki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: mwarecki »

Telefon z androidem nie za 100 zł, tylko tańszy niż średnia. Poza tym, chciałbym jednak dowiedzieć się, jakie telefony 3G dobrze współgrają z pingwinem.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Kontakt:

Post autor: EF »

Na pewno działa tak: e50, e51, e63, e71, n95, n96, n97, c5, X3 i samsung galaxy s :) To tyle, z których korzystałem z 3g/hsdpa
eQuuS_PL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: eQuuS_PL »

Za te 100zł to najlepszym wyjściem będzie kupno modemu z jak największym zasięgiem i najszybszą prędkością.Proponuję coś ze stajni Huawei.Do tego polecam Orange Free na kartę jeśli aktywnie korzystasz z internetu, jeśli nie Play Fresh.Play włączył teraz atrakcyjne i długo terminowe pakiety.
mr.dD
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: mr.dD »

Jak dla mnie dziwne, że Nokia nie chce działać jako modem via Bluetooth. Obecnie korzystam z BlackBerry i problemów nie mam jako modem. Na zasięgu 3G spokojnie osiągam 1Mb/s. Poprzednio Nokia E51 też dawała radę.

I tak jak radzą moi poprzednicy. Lepiej zainwestować w modem Huawei'a niż wymieniać telefon.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”