VMware - Jak skonfigurować połączenie iPlus przez NOKIA XX?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
zbronko
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

VMware - Jak skonfigurować połączenie iPlus przez NOKIA XX?

Post autor: zbronko »

Witam!
Niedawno zainstalowałem Malinową Mandarynkę w wersji 10.10 i mam problem z połączeniem z internetem. W Windowsie z internetem łączyłem się podłączając telefon z kartą iPlus w środku i wybierając opcję Połącz komputer z internetem w programie Nokia PC Suite. Czytałem, że podobne połączenie można wykonać za pomocą programu Network Manager w Ubuntu. Podłączyłem telefon do komputera, wybrałem opcję PC Suite w telefonie (na jednym z forów przeczytałem, że to tą opcję należy wybrać a nie Połącz z siecią), a następnie rozpocząłem konfigurację Network Managera. Z listy wybrałem urządzenie, za pomocą którego się łączę, kraj, sieć, wpisałem APN (www . plusgsm . pl) i zakończyłem konfigurację. Na ekranie pojawił się komunikat "Połączenie ustanowione", jednak mimo to nie udało mi się otworzyć żadnej strony w przeglądarce. Proszę mi powiedzieć co powinienem zrobić inaczej, aby uzyskać połączenie z internetem.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2011, 19:57 przez zbronko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Jak skonfigurować połączenie iPlus przez NOKIA XX?

Post autor: igotit4free »

Jaki to telefon?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
zbronko
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Jak skonfigurować połączenie iPlus przez NOKIA XX?

Telefon to albo Nokia N82 albo Nokia E52. Dodam, że Ubuntu zainstalowane zostało na wirtualnej maszynie poprzez program VMware Workstation
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: VMware - Jak skonfigurować połączenie iPlus przez NOKIA XX?

Post autor: igotit4free »

Czyli jeden albo drugi aparat?
Niestety, nie mam żadnych doświadczeń z wirtualizacją, poczekaj aż odezwie się ktoś kto zna się na rzeczy ... prawdopodobnie trzeba zainstalować jakieś pakiety "addon guest" do obsługi urządzeń pod VM, ale nie znam się na tym.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
zbronko
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: VMware - Jak skonfigurować połączenie iPlus przez NOKIA XX?

Fakt, że system postawiony został na maszynie wirtualnej nie powinien mieć znaczenia, gdyż całe oprogramowanie VMware ma za zadanie w 100% zasymulować działanie prawdziwego komputera. Problem musi tkwić w ustawieniach Network Managera tudzież samego Ubuntu, jednak nie jestem sobie w stanie z nim poradzić. Najbardziej dziwi mnie fakt, że samo połączenie jestem w stanie uzyskać, ale nie wiąże się z nim możliwość korzystania z internetu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”