Błąd podczas formatowania pendrive w Linuxie Ubuntu 10.10

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
bart3k_c
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Błąd podczas formatowania pendrive w Linuxie Ubuntu 10.10

Post autor: bart3k_c »

Błąd podczas formatowania woluminu

Error creating file system: helper exited with exit code 1: helper failed with:
init :: non DOS media
Cannot initialize '::'
mlabel: Cannot initialize drive

mkfs.vfat 3.0.9 (31 Jan 2010)
Takie cos pojawia mi sie podczas formata probowalem w windowsie XP, vista, 7 i na jakims forum polecili mi zebym sprobowal na linuxie wiec trafilem na ubuntu system mi sie w miare podoba ale nie pomaga mi przy formatowaniu dysku flash :(

Prtoblem z tym pendrivem polega na tym ze usunalem jednego dnia plik autorun.inf bo byl zawirusowany i od tego czasu nastapila blokada przed zapisem teraz jak robie skan avastem znajduje mi dwa pliki z krzaczkami w nazwie (pod XP) pod ubuntu idzie odczytac te nazwy ale dysk jest nadal blokowany przed zapisem i nie idzie zmienic uprawnien dla tego pena.. czy ktos mial podobny problem czy pendrive jest juz poprostu do wyrzuce3nia prosze o szybka odpowiedz..

--Added after 40 min--

Pobawilem sie troche tym ubuntu i doszedlem do programu do zarzadzania dyskami i tam udalo mi sie oproznic pendrive usunalem wszystkie pliki znadujace sie na nim jednak gdy chce go sformatowac pojawia sie komunikat
/dev/sdf is mounted
nie znam linuxa jest to moje pierwsze zapoznanie sie z tym OS i nie wiem o co chodzi z tymi bledami czy da sie odratowac tego pena?

Chcialbym dodac ze na pendrive idzie wrzucic pliki *.exe jesli sie jest na ubuntu. Na WIN XP probowalem wrzucic jakis plik wyskakuje blad jednak slad po pliku pozostaje na penie w postaci nazwy pliku o rozmiarze 0b
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, 19:21 przez bart3k_c, łącznie zmieniany 3 razy.
THC jest dużo skuteczniejsze od aktualnie stosowanych chemioterapii.
Awatar użytkownika
marcin11
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Błąd podczas formatowania pendrive w Linuxie Ubuntu 10.10

Post autor: marcin11 »

Kod: Zaznacz cały

/dev/sdf is mounted
Znaczy to, że pen jest zamontowany. Zrób tak:

mount
Pokaże to dyski zamontowane. Teraz wybierz ten, który najbardziej pasuje pod twojego pendrive. Z tego co wynika jest to sdf więc wpisz

sudo umount  sdf
Jako sdf wpisz nazwę swojego pendrive. I teraz spróbuj sformatować.
Awatar użytkownika
bart3k_c
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

marcin11 pisze:Kod: Zaznacz cały
/dev/sdf is mounted

Znaczy to, że pen jest zamontowany. Zrób tak:
Skoro system wie ze jest zamontowany dlaczego nie wykonuje zadanej przeze mnie operacji?
marcin11 pisze:Kod: Zaznacz cały
mount

Pokaże to dyski zamontowane. Teraz wybierz ten, który najbardziej pasuje pod twojego pendrive. Z tego co wynika jest to sdf więc wpisz

sudo umount sdf

Jako sdf wpisz nazwę swojego pendrive. I teraz spróbuj sformatować.
Srki ale tak jak wspomnialem wczesniej jest to moje pierwsze starcie z linuksem i nie za bardzo wiem gdzie mam to wpisac w terminalu? bo jesli tak to po wpisaniu mount wyskakuje mi szereg komend jak wpisalem sudo umount sdf to pojaiwlo mi sie "not found" a gdy wpisalem sudo umount Kingston DataTraveler 2.0 (nazwa pena) rowniez pojaiwlo sie not found..

Chcialbym tez zauwazyc ze pendrive ma system plikow RAW niestety nie idzie go sformatowac na inny system plikow czy to w windowsie czy linuxie.. prosze o pomoc

--Added--

Jeszcze raz sformatowalem (znaczy sprobowalem sformatowac) tego pena i teraz pojawia mi sie inny blad :o nie wiem jakim cuydem zmienil sie komunikat bledu mianowicie wyglada on teraz nastepujaco

Error creating partition table: helper exited with exit code 1: cannot open /dev/sda: Read-only file system
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Spróbuj programem GParted.
Awatar użytkownika
bart3k_c
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dziekuje za odpowiedzi udalo mi sie naprawic tego pendrive ostatecznie sformatowalem go pod winXP za pomoca standardowego narzedzia..

Nie wiem naprawde jak to zrobilem kilka razy sprobowalem usunac woluminy i zamontowac pozniej sformatowac pod ubuntu jednak za kazdym razem wyskakiwaly jakies bledy ostatecznie uruchomilem komputer ponownie i pod XP probojac otworzyc pendriva zapytalo o sformatowanie i wszystko sie udalo.. Pendrive dziala a nie mialem juz do niego nadzieji na wielu forach znajdyuwalem podobne problemy do mojego i na zadnym nie bylo zadnej odpowiedzi mi sie jednak udalo pozdrawiam forumowiczow
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Na przyszłość. Jeśli coś jest zamontowane i widoczne dla systemu, będzie dopisane w pliku /etc/mtab:

sudo cat /etc/mtab
Odmontowujesz:

sudo umount /dev/sdxX
Potem formatuj.
Awatar użytkownika
bart3k_c
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

marcin1982 pisze:Na przyszłość. Jeśli coś jest zamontowane i widoczne dla systemu, będzie dopisane w pliku /etc/mtab:

sudo cat /etc/mtab
Odmontowujesz:

sudo umount /dev/sdxX
Potem formatuj.
Dzieki za ta rade bo z checia przyjrze sie blizej linuksowi i podejzewam ze bede czesto bywal na tym forum tylko powiedz mi czy to sa komendy ktore sie wpisuje w termianlu? czy trzeba edytowac te pliki ktore sie znajduja w podanych lokacjach? bo gdy chcialem je otworzyc pokazywalo mi sie okienko do wybrania programu za pomoca ktorego ma otworzyc te podajze biblioteki
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

To są komendy do wpisania/wklejenia w konsolę (terminal).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”