Za Bardzo przyciemniony ekran LED PACARD BELL
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Za Bardzo przyciemniony ekran LED PACARD BELL
Witam
Przyszło mi zainstalować UBUNTU 11.4 na laptopie Pacard Bell easynote TK
Intel Celeron 925
Intel GMA 4500MHD HDMI
2GB DDR 3
matryca 15.6'' HD LED LCD
Problem jest w matrycy albo grafice, a mianowicie podczas uruchamiania instalacji ubuntu już był problem z tym że monitor podczas ładowania okienek instalacji bardzo przygasł i okienka były ledwie widoczne...
Z tym sobie poradziłę podłączyłem drubi monitor i śmig instalacja poszła super....
restart lapka i zonk... LCD ciemne podłączyłem monitor zewnętrzyny pobaiwłem się preferencjami monitora..... no i pojawił się pulpit na LCD laptopa jednak jest bardo słabo rozjaśniony..... Spotkał sie ktoś z podobnym przypadkiem?????
Klawisze funcyjne od rozjaśniania i przyciemniania LCD niby działają bo pojawia se pasek ale efektu brak...
Dodam że wczesniej był na tym laptopie zainstalowany LIMPUS Linux i LCD świeciło fantastycznie.......
CO jest grane z UBUNTU????? Pomóżcie proszę.......
Pozdrawiam
vivoooo
Przyszło mi zainstalować UBUNTU 11.4 na laptopie Pacard Bell easynote TK
Intel Celeron 925
Intel GMA 4500MHD HDMI
2GB DDR 3
matryca 15.6'' HD LED LCD
Problem jest w matrycy albo grafice, a mianowicie podczas uruchamiania instalacji ubuntu już był problem z tym że monitor podczas ładowania okienek instalacji bardzo przygasł i okienka były ledwie widoczne...
Z tym sobie poradziłę podłączyłem drubi monitor i śmig instalacja poszła super....
restart lapka i zonk... LCD ciemne podłączyłem monitor zewnętrzyny pobaiwłem się preferencjami monitora..... no i pojawił się pulpit na LCD laptopa jednak jest bardo słabo rozjaśniony..... Spotkał sie ktoś z podobnym przypadkiem?????
Klawisze funcyjne od rozjaśniania i przyciemniania LCD niby działają bo pojawia se pasek ale efektu brak...
Dodam że wczesniej był na tym laptopie zainstalowany LIMPUS Linux i LCD świeciło fantastycznie.......
CO jest grane z UBUNTU????? Pomóżcie proszę.......
Pozdrawiam
vivoooo
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Re: Za Bardzo przyciemniony ekran LED PACARD BELL
na początek proponuję odpalić system z atrybutem acpi_osi="Linux" w grubie.
W sumie to proponowałbym ci poprosić moderatora o przeniesienie tego wątku do laptopów, tam szybciej uzyskasz pomoc.
W sumie to proponowałbym ci poprosić moderatora o przeniesienie tego wątku do laptopów, tam szybciej uzyskasz pomoc.
-
- Piegowaty Guziec
dzięki za podpowiedź... a w którym miejscu wpisać to polecenie?? tzn w parametrach podczas bootowania czy do pliku konfiguracyjnego???? gdzie go znajdę który to????
Dziwnym trafem suse 11.3 odpala bez problemu i grafika jest itd... tylko nie ma akceleracji 3D ;(
Instalacja SUSE 11.4 daje efekt jak w ubuntu 11.4 tylko tryb bezpieczny odpala grafikę ale w rozdzielczości 1024x768
Proszę o dalsze wskazówki bo nie chciał bym być zmuszony instalować window$a....
Kurcze przyznam się ze myślałem że intel wspiera linuxy.... jak mogłem się tak pomylić... :/
Dziwnym trafem suse 11.3 odpala bez problemu i grafika jest itd... tylko nie ma akceleracji 3D ;(
Instalacja SUSE 11.4 daje efekt jak w ubuntu 11.4 tylko tryb bezpieczny odpala grafikę ale w rozdzielczości 1024x768
Proszę o dalsze wskazówki bo nie chciał bym być zmuszony instalować window$a....

Kurcze przyznam się ze myślałem że intel wspiera linuxy.... jak mogłem się tak pomylić... :/
-
- Zakręcona Traszka
intel wspiera linux.
Spróbuj wklepać na początek w paramterach podczas bootowania, jeśli zadziała to do pliku konfiguracyjnego i nie dramatyzuj już
Spróbuj wklepać na początek w paramterach podczas bootowania, jeśli zadziała to do pliku konfiguracyjnego i nie dramatyzuj już

-
- Piegowaty Guziec
już wlepałem i lipa... 
próbowałem podczas instalacji z CD wpisałem acpi_osi=linux" i nic dalej czarny ekran
po wyłączeniu acpi w menu przez f6 podczas instalacji ubuntu pokazało pulpit w trybie LIVE ale kursor myszy skacze czyli akceleracja żadna....
Dziwne jest to ze w normalnym trybie botowania ubuntu czy to w instalacji czy po zainstalowaniu na zewnętrznym monitorze obraz jest jak najbardziej ok...... tak jak by był problem z kierunkiem strumienia czy jak to tam nazwać....
myślę jeszcze spróbować odpalić ubuntu 10.10 remix polski.....

próbowałem podczas instalacji z CD wpisałem acpi_osi=linux" i nic dalej czarny ekran
po wyłączeniu acpi w menu przez f6 podczas instalacji ubuntu pokazało pulpit w trybie LIVE ale kursor myszy skacze czyli akceleracja żadna....

Dziwne jest to ze w normalnym trybie botowania ubuntu czy to w instalacji czy po zainstalowaniu na zewnętrznym monitorze obraz jest jak najbardziej ok...... tak jak by był problem z kierunkiem strumienia czy jak to tam nazwać....
myślę jeszcze spróbować odpalić ubuntu 10.10 remix polski.....
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Mam podobny problem na Acerze Aspire, po aktualizacji z 10.10 na 11.04 przy uruchomieniu systemu ekran całkowicie wygasa. Mam to szczęście, w przeciwieństwie do kolegi vivooo, że działa mi przycisk rozjaśniania na klawiaturze, chociaż po instalacji 10.10 też miałem z tym na początku problem.
-
- Zakręcona Traszka
to nie pomoże.myślę jeszcze spróbować odpalić ubuntu 10.10 remix polski.....
Generalnie radzę zostawić acpi_osi=linux w grub i spróbuj odpalić także z acpi_backlight=vendor, możliwe że zaczną działać klawisze funkcyjne.
-
- Piegowaty Guziec
A jednak pomogło..... malinowa mandarynka 10.10 śmiga jak ta lala..... nawet kostka sie obraca z compiza itp...sir_herrbatka pisze:to nie pomoże.myślę jeszcze spróbować odpalić ubuntu 10.10 remix polski.....
Generalnie radzę zostawić acpi_osi=linux w grub i spróbuj odpalić także z acpi_backlight=vendor, możliwe że zaczną działać klawisze funkcyjne.
tylko teraz wi-fi artheosa mi sie rozłącza co chwilę z AP... :/
w suse 11.3 też wsio smiga ładnie a w 11.4 już sa takie objawy jak w ubuntu 11.4 to jest coś związane z nowszymi pakietami jądrem albo coś...... tak myślę......
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Z nowym jądrem. Coś z nim widocznie nie tak.
-
- Zakręcona Traszka
jestem zaskoczony
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Potwierdzam na 11.04 brak podświetlenia matrycy na karcie graficznej Intel GMA 4500!
Ubuntu 10.10 działa bez problemu.
Zawszę uruchamiam nową wersje na próbę z pena, i niestety po uruchomieniu 11.04 nic nie widzie na ekranie, za to słyszę dźwięk załadowania systemu
Ubuntu 10.10 działa bez problemu.
Zawszę uruchamiam nową wersje na próbę z pena, i niestety po uruchomieniu 11.04 nic nie widzie na ekranie, za to słyszę dźwięk załadowania systemu