pierwsze kroki poczatkujacego

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Pazuzu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

pierwsze kroki poczatkujacego

Post autor: Pazuzu »

to nadszedl czas na mnie.

Jakis rok temu po raz pierwszy zainstalowalem ubuntu dla netbookow i do samoge konca uzytkowalem go z zadowoleniem. Lapkamusialem sprzedac i teraz, po kilkunastu tygodniach udalo mi sie skompletowac mowy sprzet do uzytkowania.

Informacji jest niestety dla mnie az za duzo do ogarniecia.
Laptop, ktorego zamierzam przygotowac pod swoje prywatne uzytkowanie to Accer 3690. W tym momecie zainstalowany jest tam win xp, ale na niego juz zapadl wyrok. Linux dla mnie bylby najleposzym rozwiazaniem, bo do pracy mam netbooka z winda.

Najwiekszy problem polega na ty, ze nie mam dostepu do stalego lacza, a 5 gb limitu na mobilnym laczu mnie niezloe odstrasza od sciagania "pelnych" wersji, ktore waza po ok 700 mb.
Nie udalo mi sie odkopaqc informacji o wersjach "Lite", ktore dla mnie bylyby zbawieniem :)

z urzadzen, ktorych bede uzytkowal, to najbardziej sie boje wlasnie mobilnego neta. Play uszczesliwil mnie modemem Huawei E173. Czytalem juz jak to uruchomic na linuxie, ale niestety dla mnie jest to zbyt skomplikowane :)
Istnieje jakas prostsza metoda zainstalowania tego modemu na ubuntu?
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: pierwsze kroki poczatkujacego

Post autor: Admc »

Prawdopodobnie czytałeś poradnik dla starszej wersji Ubuntu. Od Ubuntu 10.10 ten modem powinien działać z miejsca, będziesz musiał skonfigurować połączenie (podać operatora, apn itp.) w menadżerze połączeń.

Źródło:
viewtopic.php?t=136129#p794879
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Pazuzu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

faktycznie :)

ale jak napisalem wczesniej, moj maly mozg probowal przyjac za duzo informacji na raz :)
czyli modem nie bedzie stanowil problemu, pod warunkiem, ze zainstaluje na lapku najnowsza (ciezka) wersje Ubuntu?

Czy Malinowa Mandarynka w zupelnosci wystarczy?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Jeśli pobranie obrazu to problem (a aktualizacji po instalacji będzie sporo do pobrania - nie są obowiązkowe, ale warto je mieć - są to głównie poprawki bezpieczeństwa), to poszukaj kogoś w swojej okolicy i poproś o płytkę (są tez użytkownicy, którzy rozsyłają płytki) - na forum istnieje dział przeznaczony do zbierania tego typu ofert.
Awatar użytkownika
Cogito18
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: Cogito18 »

@Pazuzu:
Do Acer Aspire 3690 będzie trzeba skompilować sterownik do obsługi klawiszy multimedialnych położonych z boku klawiatury, ale poza tym to reszta działa out of the box. Jak będziesz potrzebować pomocy to pisz na PW albo GG, mam ten model to mogę pomóc. Co do problemu z płytką i aktualizacjami - zawsze możesz poprosić, żeby ktoś zrobił ci zaktualizowaną płytkę przy pomocy UCK lub poczekać na polski remiks, który zawiera część aktualizacji.
Pazuzu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

czytalem, ze polski remix 11.04 jest poniekad w przygotowaniu (a przynajmniej kombinuja nad jego nazwa). Jesli mowisz o klawiszach, ktore sa po proawej stronie klawiatury, to nawet nie wiem, czy kiedykolwiek z nich korzystalem. Najwazniejszy jest tem modem :)

postaram sie jakos skombinowac wersje 10.10, albo 11.04.
Z tego co czytalem, te remixy, roznia sie dodatkami, ktorych nie trzeba juz sciagac po instalacji (kodeki, programy itd). to zawsze da sie sciagnac jakas lzejsza :)

jeszcze jedno pytanko. Z tego co pamietam, to linux baaardzo czesto sciagal aktualizacje. wie ktos jakiej sa zazwyczaj wielkosci?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

System nie ściągnie aktualizacji, jeśli Ty na to nie zezwolisz. Wielkość jest różna - od paru kilobajtów, do nawet 30MB (np. przeglądarka Google Chrome czy nowe kernele). Myślałem czasem jak ja bym to pogodził z mobilnym łączem i doszedłem do wniosku, że raz na tydzień/dwa/miesiąc, starałbym się dopaść miejsce gdzie mogę podpiąć się kablem/WiFi, po czym aktualizować. Niemniej drobne aktualizacje nie powinny dużo wziąć.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Na początek proponuje zaraz po instalacji wykonać małe "odchudzanie". Pousuwaj wszystkie programy, których nie będziesz potrzebował. Warto też wywalić inne pliki językowe (jeśli są), niepotrzebne sterowniki Xorga itd. Można tym sposobem zaoszczędzić sporo MB przy aktualizacjach.
Pazuzu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

aha...

to w sumie dobrze :)

to raz w miesiacu mozna sie na kawe do CHI przejsc :)
albo lepiej do KFC - tam tez teraz maja wifi :)

to tylko pozostaje mi tylko skolowanie kopii i instalacja.

Jeszcze mam jedno pytanie.

na lapku, dysk podzielony na dwie partycje. Jedna z systemem (zasmiecona jak jasna cholera - wlasnie brak checi na porzadki wymusil Ubuntu) i druga pusta. Niestety nie mam plyty z windowsem, wiec nie mam jak zrobic formata wraz z polaczeniem dwoch partycji. Da sie to jakos zrobic przez instalator Ubuntu?
ew czy przez aplikacje taka jak Wubi da sie zrobic vcos na ksztalt formata?
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Najlepiej użyć programu Gparted zamieszczonego na LiveCD. Warto też zrobić osobną partycję /home na pliki i ustawienia.
Zablokowany

Wróć do „Przedszkole Linuksa”