Synchronizacja PocketPC w VirtualBox

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
kamil4521
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Synchronizacja PocketPC w VirtualBox

Post autor: kamil4521 »

Witam,

nie wiem co się stało ze starymi postami z forum...
Kiedyś (dawno temu) założyłem wątek z moim pytaniem dotyczącym niemożności zsynchronizowania PocketPC (Mitach MIO P550) z Windowsem działającym jako gość na VirtualBox. Zauważyłem, że ActiveSync nie działał od wersji Ubuntu 8.10 lub 9.04 - nie pamiętam dokładnie. Pamiętać należy, że Ubuntu był systemem goszczącym.

Ostatnio na poważnie chciałem dokonać wiwisekcji tego problemu i okazało się, że za problem odpowiada moduł rndis_host.

Solution:
Pocket MIO P550 widoczny jest w Ubuntu (począwszy od wersji 8.10 lub 9.04) jako modem. Dzieje się to dlatego, że zazwyczaj urządzenia z systemem windows mobile to telefony, tak nie jest do końca. Aby naprawić błąd z brakiem synchronizacji tego urządzenia pod ActiveSync na wirtualizowanym Windowsie, należy dodać linię:

Kod: Zaznacz cały

blacklist rndis_host
do jednego z plików w /etc/modprobe.d/blacklist*
ja dodałem ten wpis do blacklisty odpowiedzialnej za modemy :-)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, 16:55 przez kamil4521, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fri.K
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Problem z synchronizacją PocketPC w VirtualBox

Post autor: fri.K »

Była pewien czas temu wielka zmiana na forum i lekko zmieniła się struktura, więc Twoje posty mogły powędrować "gdzieś".
Fajnie że podzieliłeś się rozwiązaniem tego problemu, kiedyś komuś się przyda :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Problem z synchronizacją PocketPC w VirtualBox

Post autor: igotit4free »

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”