[SOLVED] Myszka się zawiesza po ok. sekundzie bezruchu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
[SOLVED] Myszka się zawiesza po ok. sekundzie bezruchu
Laptop Dell 14R, Ubuntu 11.04, środowisko Unity
Gdy laptop podłączony jest do zasilania wszystko jest ok. Natomiast, gdy odłączę kabel zasilający, to po ok 1-2 sekundach bezruchu myszka zawiesza się. Muszę kliknąć którymś przyciskiem i dopiero zaczyna działać. I tak w kółko. Jest to bardzo uciążliwe na dłuższą metę. Touchpad działa dobrze.
W Ubuntu 10.04 było ok. Podejrzewam, że włączają się jakieś opcje acpi , ale nie wiem czego i gdzie szukać.
Dodam jeszcze, że myszka całkiem się wygasza-przestaje świecić. Niby to normalne, ale ruch myszką powinien ją uaktywnić.
Gdy laptop podłączony jest do zasilania wszystko jest ok. Natomiast, gdy odłączę kabel zasilający, to po ok 1-2 sekundach bezruchu myszka zawiesza się. Muszę kliknąć którymś przyciskiem i dopiero zaczyna działać. I tak w kółko. Jest to bardzo uciążliwe na dłuższą metę. Touchpad działa dobrze.
W Ubuntu 10.04 było ok. Podejrzewam, że włączają się jakieś opcje acpi , ale nie wiem czego i gdzie szukać.
Dodam jeszcze, że myszka całkiem się wygasza-przestaje świecić. Niby to normalne, ale ruch myszką powinien ją uaktywnić.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, 12:45 przez kadkarol, łącznie zmieniany 3 razy.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Re: Myszka się zawiesza po ok. sekundzie bezruchu
Włączone usbsuspend. Rozwiązania są dwa
, albo dodasz do gruba linię usbcore.autosuspend=0 i oczywiscie updatujesz gruba, albo wykonasz skrypt instalujący mój kernel v14.8.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
A w którym miejscu to dopisać? Google informują, że w menu.lts, ale u mnie grub nie ma takiego pliku.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Wchodzisz (przez wykonanie gksu nautilus) do /etc/default i edytujesz plik grub. Mój wygląda jak poniżej:
Najprawdopodbniej Twój (fragment nas interesujący), tak:
Aby wyłączyć usb suspend, powinie wyglądać tak:
Następnie w konsoli: sudo update-grub i załatwione. Oczywiście w tym przypadku nie masz prawdopodobnie aktywnego całego ACPI, ale generic (kernel standardowy) i tak wielu elementów nie ma włączonych, aby wyciągnąć wszystko z net/notbooka.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset video=uvesafb:mode_option=1366x768-24,mtrr=3,scroll=ywrap"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=1366x768
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"
# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
# /boot/grub/grub.cfg.
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
...
# /boot/grub/grub.cfg.
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="usbcore.autosuspend=0"
...
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki piękne. Sprawdziłem-działa. Tyle że w ubuntu 11.04 należy edytować plik /ect/default/grub i tam to wpisać.
Grzebiąc w systemie znalazłem jednak inne rozwiązanie, które pozwala dostosować usb suspend do swoich potrzeb. Okazało się, że wszystkiemu winny jest pakiet laptop-mode-tools. To jego instalacja wpływa na zachowanie usb po odłączeniu zasilania i pracy na baterii. Oto sposób w jaki dostosowałem opcje do swoich potrzeb:
W katalogu /etc/laptop-mode/conf.d/ znajduje się plik usb-autosuspend.conf.
W tym pliku jest opcja AUTOSUSPEND_TIMEOUT która pozwala ustalić czas po jakim usb przejdzie w tryb oszczędzania. Ja ustawiłem AUTOSUSPEND_TIMEOUT=10, a więc moja mysz przestaje działać po 10 sekundach.
To rozwiązanie mnie zadowala. Dodam jeszcze, że można też wyłączyć tę opcję dając BATT_SUSPEND_USB=0 zamiast 1.
Grzebiąc w systemie znalazłem jednak inne rozwiązanie, które pozwala dostosować usb suspend do swoich potrzeb. Okazało się, że wszystkiemu winny jest pakiet laptop-mode-tools. To jego instalacja wpływa na zachowanie usb po odłączeniu zasilania i pracy na baterii. Oto sposób w jaki dostosowałem opcje do swoich potrzeb:
W katalogu /etc/laptop-mode/conf.d/ znajduje się plik usb-autosuspend.conf.
W tym pliku jest opcja AUTOSUSPEND_TIMEOUT która pozwala ustalić czas po jakim usb przejdzie w tryb oszczędzania. Ja ustawiłem AUTOSUSPEND_TIMEOUT=10, a więc moja mysz przestaje działać po 10 sekundach.
To rozwiązanie mnie zadowala. Dodam jeszcze, że można też wyłączyć tę opcję dając BATT_SUSPEND_USB=0 zamiast 1.