Błąd w działaniu ikon w trayu, ustawień okien, kadu, pulpitu, conky oraz panelu gnome.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
DexterFromLab
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Błąd w działaniu ikon w trayu, ustawień okien, kadu, pulpitu, conky oraz panelu gnome.

Post autor: DexterFromLab »

Witam mam kilka drobnych problemów ze skonfigurowaniem mojego systemu a mianowicie:
1. Ikonki w trayu, czasami się pojawiają a czasami zamiast nich pojawiają się kropki.
2. Ustawienie opcji okna zamknij minimalizuj i powiększ na prawą stronę.(nie pamiętam jakim cudem udało mi się ostatnio to ustawić, ale coś pogrzebałem i z powrotem ustawiło się po lewej stronie)
3. Kadu samo się wyłącza.
4.Jak ustawić inną lokalizację folderu zawierającego ikony pulpitu na dysku?
5. Zainstalowałem conky który nie działa a wydaje się być pod jakąś warstwą bo pojawia się na chwile przy wyłączaniu systemu.
6.W procesach pojawia się gnome-panel który zużywa całe zasby procesora a po dłuższej pracy takich procesów pojawia się nawet kilka.
Proszę o pomoc. Załączam zrzut ekranu.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 22:09 przez DexterFromLab, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Re: Błąd w działaniu ikon w trayu, ustawień okien, kadu, pulpitu, conky oraz panelu gnome.

Post autor: mucha090 »

jak chcesz zmienić ikony w całym systemie to ppm na pulpit -> zmień tło pulpitu potem zakładka motyw -> dostosuj i tam to już możesz sobie zmienić obramowanie, ikony, kursor
greh
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Re: Błąd w działaniu ikon w trayu, ustawień okien, kadu, pulpitu, conky oraz panelu gnome.

Post autor: greh »

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install dconf-tools
a potem:

Kod: Zaznacz cały

dconf-editor
Przechodzisz desktop -> Unity -> Panel i tam wpisujesz polecenia programów, których ikony mają się wyświetlać w Trayu.
U mnie działa. ;)
lawojku
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: lawojku »

w unity może działa, nie próbowałem, ale w gnome, w ubuntu, w ubuntustudio (tam nie ma unity), w linuksie mint 11 (też bez unity), nadal z reguły nie pokazuje się ikona kadu w trayu, w obszarze powiadamiania. Czasem ją widać, z reguły nie, czasem też znikają inne ikony, np. skype.
Prakson
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Prakson »

Jest to bug w trayach albo Qt, czasami się nie wyświetlają
lawojku
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86

Post autor: lawojku »

ciekawe czy go naprawią, czy może będzie jak z brasero, działające w kratkę, czyli raz nie, raz tak - i tak przez kilka lat).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”